Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 350 000 души с двойно гражданство имат право на глас в Турция

Изселниците ни в Турция не разчитат много на предизборната агитация, очаква се висока избирателна активност

| Репортаж
Снимка: Ани Петрова

Около 350 000 души с двойно гражданство имат право на глас в Турция. Няма точна статистика колко от тях ще упражняват вота си на 9 юни за Българско Народно събрание, но очакванията са отново за висока активност. 

В югоизточната ни съседка са разкрити 166 изборни секции, което е най-големият брой в чужбина. В четири от бюрата ще се гласува за Европейски парламент. Според изселнически организации тежест ще имат онези партии, които се обърнат към проблемите на хората в Турция. 

В Турция, също като у нас, се провежда предизборна кампания. Целта е да се привлекат повече гласове за дадена политическа сила и тя да има по-голяма тежест в българския парламент. Използват се различни форми на агитация, включително с плакати и раздаване на листовки. Българските партии обаче все още не знаят как да работят с хората, твърди Рафет Улутюрк, изселник от Родопите и председател на дружеството „Бултюрк“. 

Да агитират в Турция идват представители на различни партии. Срещат се с хората, а те от своя страна очакват политиците да решат проблемите им. От Конфедерацията на изселническите дружества от балканските страни са изготвили списък със 17 въпроса, за които двойните граждани очакват конкретни действия, казва Сабри Мутлу, председател на Конфедерацията. 

По думите му нито един от пристигналите до момента в Турция български политици не е обърнал внимание на тези проблеми. Смята обаче, че точно на тези политици е ролята да убедят хората да гласуват.

Конфедерацията на изселническите дружества е една от организациите в Турция, която работи активно по време на избори. Сабри Мутлу твърди, че тя не посочва за коя партия да гласуват изселниците ни и е далеч от смисъла на понятието предизборна агитация. Но им съдейства в изборния процес - от попълване на документи до осигуряване на превоз до България или изборно бюро в Турция. 

Според Мутлу в подготовката за вота на 9 юни, както и в самото му протичане, не се очакват изненади. Казва, че вече са свикнали с избори, но признава, че хората са уморени.

Изселниците ни в Турция не разчитат много на предизборната агитация. Според представители на техни дружества тежест ще имат партии, които не просто обещават, а вече имат конкретни решения на проблемите им. Както и да завърши кампанията, в югоизточната ни съседка се очаква висока избирателна активност за вота за Народно събрание. 

Председателят на дружеството „Бултюрк“ Рафет Улутюрк прогнозира такава в големите градове като Бурса, Измир и Истанбул, където има концентрация на наши изселници. Той не смята, че тази активност ще е пряк резултат от политическа агитация на място. Затова е любопитен въпросът какво кара хората с двойно гражданство в Турция да гласуват редовно. 

Д-р Вилдане Йозкан от университета Гюмюшхане е изследвала причините, поради които изселниците упражняват правото си на вот. Според нея има поне четири довода те да правят това и един от тях е, че се чувстват незабелязани от повечето политически партии.

Ако трябва да се придържаме към разработения от д-р Вилдане Йозкан поведенчески модел на гласуване в Турция, то на предстоящите избори може да се очакват най-малко 100 000 гласоподаватели.

Според Сабри Мутлу има интерес към вота на 9 юни, но основно сред възрастните избиратели.

Подробности чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал на лавандулата в Чирпанско

В Чирпан и района започва Международния фестивал на лавандулата. Сред мероприятията са посещения на лавандулови полета, концерти, изложби и базари. В събота в село  Средно градище ще има  Лавандулов базар на занаятите. Сред участниците във фестивала са и винарските изби в района.

публикувано на 21.06.24 в 08:21
Карта на опасните явления, 21 юни 2024 г.

Опасни горещини в 16 области у нас

"Жълт" код за опасно високи температури е обявен в 16 области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Ямбол. В тези области ще е горещо, като максималните температури ще са между 35 и 38..

публикувано на 21.06.24 в 08:13

Кои хора са най-уязвими от горещото време и как да им помогнем при топлинен удар

Хората с психични заболявания, диабет и наднормено тегло, както и децата до 4 години са сред най-уязвимите спрямо горещото време. Това припомнят от столичната Спешна помощ и съветват да се потърси помощ на телефон 112 при симптоми на топлинен удар.  Топлинният удар може да се разпознае по главоболие и гадене, но също по неадекватно поведение..

публикувано на 21.06.24 в 08:08
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че "опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват с всяка изминала година", а злонамерената дейност в киберпространството се увеличава от страна на правителства, неправителствени организации и престъпници, предаде Асошиейтед прес. В същото време Антониу Гутериш..

публикувано на 21.06.24 в 08:03

САЩ: Обезпокоителна е възможността Русия да достави оръжия на Северна Корея

Изразената от руския президент Владимир Путин възможност Русия да достави на Северна Корея оръжия след подписването на отбранителен пакт с Пхенян, са "невероятно обезпокоителни", заяви говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Матю Милър, цитиран от агенция "Ройтерс" . Путин: Кремъл обмисля промяна на руската ядрена доктрина..

публикувано на 21.06.24 в 07:55

Танкове нахлуват по-дълбоко в Рафах

Продължават израелските въздушни удара в централната и северната част на Ивицата Газа. В същото време местни жители съобщават, че танкове нахлуват по-дълбоко в Рафах на юг. Израелската армия заяви, че продължава операциите си в анклава, насочени към екстремисти и военна инфраструктура, като ги описа като "прецизни, базирани на разузнаване"..

публикувано на 21.06.24 в 07:48
Ива Лазарова

Колко пари похарчиха партиите за предизборна кампания?

В тази предизборна кампания интересът на дарителите е доста по-слаб, отколкото на предишните. В нея повече са инвестирали самите кандидати. Това съобщи пред БНР Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. " В кампанията за НС даренията възлизат на едва 510 хиляди лева. Н ай-много са привлекли от ИТН – 270 хил.  лв., ПП-ДБ –  почти 70..

публикувано на 21.06.24 в 07:46