Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кой ще дава дежурствата - това е трудният проблем за разгадаване"

Нов дежурен кабинет във Велико Търново - пациенти има, лекари - не

Отправя се апел към общопрактикуващите лекари да дежурят срещу хонорар

| Репортаж
Снимка: Здравка Маслянкова

Над 50 хиляди лева вложи Диагностично-консултативният център в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, за да разшири и ремонтира дежурния кабинет за неспешните пациенти на общопрактикуващите лекари през нощта, почивните и празничните дни. Осигурени са добри условия, но няма медици, които да дават дежурства. Така кабинетът ще работи само събота и неделя, а през делничните нощи пациентите ще се оправят кой както намери за добре. 
Дежурен кабинет във великотърновската болница имаше и преди, но беше сред стаите на Спешното отделение. Сега е ремонтиран, има собствена чакалня за пациентите, стая за отдих на медиците, легла и за болните, но няма кой да дава дежурства, поясни д-р Николен Стойнов, управител на Диагностично-консултативния център на болницата, към който е кабинетът:
  
„За да работи пълноценно кабинетът, да се оправдае вложението и да има подобрена грижа за гражданите на Великотърновска община, трябва кабинетът да работи и всяка нощ. Тъй като нямаме достатъчно кадрови потенциал за всяка една нощ, апелирам към всички лекари, не само от болницата, от всички лечебни заведения плюс всички общопрактикуващи лекари да се включат в работата на дежурния кабинет“.  
д-р Николен Стойнов
Според наредба на Здравната каса, общопрактикуващи лекари, които желаят пациенти от техните практики да бъдат обслужвани от дежурния кабинет, получават допълнителни средства, които превеждат на Диагностично консултативния център, под чиято „шапка“ е кабинетът, за да може той да функционира. По думите на д-р Стойнов, над 95 % от общопрактикуващите лекари във Велико Търново да сключили такива договори, но никой не желае да дава дежурства в кабинета нощем и през почивните дни.
  
За пациентите прегледите са напълно безплатни за неспешно болни, които търсят медицинска помощ в извънработното време на джипитата. Никой не може да накара общопрактикуващите лекари да дойдат да дават дежурства в дежурния кабинет. Въпрос е на тяхна лична воля и желание. Ние осигуряваме условията и хонорар за лекаря, който работи“.

Осигурен е помощен персонал за хигиената на кабинета, налични са и консумативите, а хонорарът за лекаря и за медицинската сестра е като за допълнително нощно дежурство в Спешно отделение.  
д-р Чавдар Владимиров
Този кабинет не е направен за услуга на джипитата. Той отделя спешната от неотложната помощ, коментира д-р Чавдар Владимиров, председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново, защитавайки общопрактикуващите лекари, които отказват да дават дежурства в кабинета, който през нощта, в празничните и почивните дни трябва да обслужва техните неспешни пациенти:
  
Няма как колеги, които работят по цял ден с пациенти, да дават и нощни дежурства и на следващия ден да са работоспособни, да не правят грешки и да се занимават с всички тези ангажименти, които са поели по договорите със Здравната каса. Проблемът може да се реши, когато тази неотложна помощ си заеме мястото, както организационно, финансово, нормативно. Тя не трябва да бъде отделяна от спешната помощ, защото всеки пациент, който в момента е пострадал, той смята себе си за спешен. Този кабинет, благодарение на добронамереността на колегите, които са решили да го създадат, ще поеме пациентите, които в почивните дни и през нощите ще имат нужда от неотложна медицинска помощ. Кой ще дава дежурствата - това е трудният проблем за разгадаване“.

Изготвен е графикът за дежурствата за юни. Според наличните медици, основно от болницата, неспешните пациенти на общопрактикуващите лекари извън работното време ще могат да получат медицинска помощ само събота и неделя, а през нощите на делничните дни ще се оправят, както могат.
Надеждите са луфтовете да се оберат от лекарите специализанти, но и това трудно ще стане, коментира Елена Пръвчева, старша сестра на Спешното отделение и сестра в Диагностично-консултативния център на великотърновската болницата:

„С отварянето на този кабинет ще се отбремени натовареността на Спешно отделение, което е от голямо значение, тъй като пациентите чакат дълго време, за да бъдат обслужени, а те не са толкова спешни и съвсем спокойно могат да минат през дежурния кабинет. Като цяло те не са трудни дежурства, тъй като пациентите не изискват кой знае колко задълбочени прегледи. Тук идват по-леки случаи. Специализантите спасяват положението и в Спешно отделение, натовареността им е голяма и по основните места, на които работят. Въпрос на лично решение да дойдат да работят в кабинета“.
Дежурният кабинет във великотърновската болница е луксозен - с всякакви удобства и за медиците, и за пациентите, но няма да работи в делничните нощи, защото положението с медиците за него е в порочен кръг.

„Има нужда държавата да се намеси. Не може само с тези стотинчици, които отделят на личните лекари за неотложна помощ, да се издържа такъв кабинет“,  посочи д-р Чавдар Владимиров от БЛС.

Снимки: Здравка Маслянкова
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30