Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетният Ratio форум - здравословен разговор за наука

| Интервю
Снимка: Pixabay

Утре в "София Тех парк" ще се проведе Пролетният Ratio форум.

"През последните години, въпреки че се занимаваме основно с теми от точните науки, виждаме, че е също толкова важно да имаш здравословен разговор за тези неща, да намериш пресечните точки между наука, етика, философия, право. Трябва да намериш начин, по който на хората да им е интересно да слушат и да искат да проблематизират една тема, без да се разделят в някакви лагери", каза пред БНР Любомир Бабуров, основател на платформата за популярна наука Ratio. По думите му, "в момента сме във време на фундаментално несъгласие по всякакви теми, точки на разделение има плюс безкрайност".

Любомир Бабуров и Себастиан Аристотелис  Снимка: Ирина Недева

На форума гостува Себастиан Аристотелис, архитект и съосновател на компания за космическа архитектура. Компанията има изработена лампа, която ще бъде използвана на Международната космическа станция.

"Трябваше да тестваме лампата изключително щателно – за пожар, за удари, за електрически повреди, така че да сме сигурни, че тя ще работи качествено в космоса. Когато адресираме правенето на някакъв продукт, симулираме условия, които да се доближават до тези в Космоса, например под водата или в Арктика. Не е толкова лесно оцеляването извън един хабитат", обясни Себастиан Аристотелис в предаването "Хоризонт до обед".

"Изпращаме космонавти за N броя месеци и там те трябва да се чувстват комфортно, да са здрави, силни, да спят качествено. Тази лампа помага именно за това", посочи той.

Дали трябва да мислим за нов Ноев ковчег?

"Има няколко наратива. Едната история е историята на амбиции и откривателство. Този наратив е научно-изследователският. Като хора сме и откриватели. Паралелно с това е другият наратив – екосистемният. Не мисля, че рационално мислещ човек смята, че е добра идея като решение на проблемите, които имаме на Земята, да каже – ще се изстреляме към Космоса и ще колонизираме някакво място, ще направим парче скала някъде далеч от Земята обитаемо. Това е ужасно тъпа идея. Трябва да намерим начин, по който да запазим това, което имаме тук, защото очевидно е рядко и може да се окаже, че е практически невъзможно да го репликираме", коментира Любомир Бабуров.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катерина Сакеларопулу

Президентът на Гърция е на посещение в Никозия

Нов израз на силната подкрепа на Атина за Никозия е започващото днес двудневно официално посещение на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу в Кипър. Тя е специален гост за честванията на 1 октомври, националния празник на Кипър. Държавният глава на Гърция Катерина Сакеларопулу ще има срещи с нейния кипърски домакин Никос Христодулидис..

публикувано на 30.09.24 в 08:37

Силният вятър спря ферибота край Оряхово

Заради силен порив на вятъра фериботната платформа, намираща се на българска територия при Оряхово временно спира работа. Това съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) на интернет сайта си. Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове, посочват още от там. Поради извършване на основен ремонт на..

публикувано на 30.09.24 в 08:27

Кипър: Отпада нулевата ДДС ставка за основни храни и други стоки

В Кипър днес е последният ден, в който се прилага нулева ставка на ДДС върху 11 групи основни потребителски стоки. От 1 октомври отпада действалата 1,5 години мярка в подкрепа на домакинствата при високата инфлация. Правителството не я удължи след изтичането на срока ѝ днес, отчитайки подобрената икономическа и финансова ситуация в страната,..

публикувано на 30.09.24 в 08:26

Изследване: Вредни химикали от опаковките на храните се натрупват в човешкото тяло

Според ново изследване публикувано в списание "Nature" стотици вредни химикали са натрупват в човешкото тяло, преминавайки от опаковките и начина на приготвяне на храните. Учените са констатирали наличието на малко над 3600 химикала в тялото на човек, в това число и канцерогенни. Химикалите, открити в кръвта на хората, в косата, в кърмата и..

публикувано на 30.09.24 в 08:15
Д-р Николай Брънзалов

Десислава Николова: Лекарите не допуснаха политиката да влезе в БЛС

" Това, което направиха лекарите, е да не допуснат политиката да влезе в Лекарския съюз ".  Това е коментарът на журналиста Десислава Николова след избора на д-р Николай Брънзалов за председател на БЛС. Другият кандидат за поста беше бившият служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев. Д-р Николай Брънзалов представя приоритетите си като..

публикувано на 30.09.24 в 08:14

Си Би Ес: 116 са жертвите на урагана "Хелейн" в САЩ

Жертви, наводнения, свлачища и разрушения причини ураганът "Хелейн", преминавайки през американските щати Джорджия, Северна и Южна Каролина и Тенеси. По данни на Си Би Ес досега са потвърдени 116 загинали. На много места в югоизточната част на Съединените щати има затруднения с доставките на храна, вода и горива. В Северна Каролина повече от..

публикувано на 30.09.24 в 08:10

Съвместна акция на британските и българските власти срещу трафика на хора през Ламанша

В статия, озаглавена "Надуваеми лодки, гумени пръстени и двигатели заловени в България, преди да стигнат до трафикантите на хора, организиращи прехвърлянето на мигранти към Обединеното кралство", "Дейли мейл" запознава читателите си със съвместна операция на британските и българските власти. Съвместната операция е довела до 33 залавяния на..

публикувано на 30.09.24 в 08:03