Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕНП остава водещата политическа сила в новия Европейски парламент

Снимка: results.elections.europa.eu
Чуй новината! Чуй новината:

Европейската народна партия остава водещата политическа сила в новия Европейски парламент, сочат първите прогнозни резултати от вота. Според данните към момента тя ще има 185 депутата. "Социалисти и демократи" са втори със 137 мандата. Групата "Обнови Европа" получава 80 места. Европейските консерватори и реформисти печелят 73 мандата, а крайнодясната "Идентичност и демокрация" - 58.

Лидерите на политическите групи в ЕС ще се съберат във вторник на първата си официална среща след вота, обяви настоящият председател на ЕП Роберта Мецола. Очаква се да се направи преглед на резултатите преди избора на нов председател на ЕК и да се определи пътна карта за съставянето на новия парламент. Мецола определи резултатите от евровота като знак на доверие от хората парламентът да продължи да води европейския дневен ред, но и като сигнал, че трябва да се стигне до хората. 

Последни затвориха изборните секции в Италия, където според първите частични резултати в Европарламента влизат шест партии от Италия. Партията на министър-председателката Джорджа Мелони "Италиански братя" води с над 28% от гласовете, а втора е Демократическата партия с малко над 25 на сто.

За първи път в избори, проведени в цяла Австрия, вотът бе спечелен от крайнодясната "Партия на свободата". Тя изпреварва с около един процент управляващата "Народна партия".

"Следващата ни цел е канцлерският пост", обяви лидерът на крайнодесните Херберт Кикъл.

През септември в алпийската република предстоят парламентарни избори.

Също в светлината на три регионални избори в източногермански провинции се разглеждат резултатите и в Германия, където за първи път крайната десница е втора политическа сила. "Алтернатива за Германия" спечели близо 16% от гласовете, а победител е опозиционният консервативен блок ХДС/ХСС с 30 на сто от вота. Трите управляващи на национално ниво партии - на социалдемократите, либералите и зелените - губят подкрепа в сравнение с националния вот преди три години.

Противно на очакванията, в Нидерландия десният популист Герт  Вилдерс остана втори, въпреки че неговата партия ще има шест депутата в новия Европарламент. Досега тя беше представена само с един. Изборната победа в Нидерландия е за обединението между социалдемократи и Зелени.

В Испания първа политическа сила са опозиционните консерватори с преднина от 4 процента пред управляващите социалдемократи на премиера Педро Санчес.

В Полша пък управляващата Гражданска платформа на Доналд Туск успя да спечели изборите (с 37,1%) пред националконсерваторите от "Право и справедливост" (с 36,2%).

В Словакия, където отчитат рекордно висока избирателна активност за евроизбори от 34%, победител е опозиционната партия "Прогресивна Словакия". А управляващата партия на простреляния премиер Роберт Фицо, макар и с подобрен резултат, остава втора пред крайнодясната партия "Република".

В съседна Чехия спечелиха популистите на бившия премиер Андрей Бабиш. Неговата партия "Ано", която е част от групата "Обнови Европа", събра 26 процента от гласовете и изпревари консервативната коалиция на премиера Петър Фиала, която ще има един мандат по-малко от победителите.

Очаквано, в Унгария спечели управляващата партия на Виктор Орбан с 43%, но ФИДЕС губи около 10 процента подкрепа в сравнение с предишните избори.

А в Кипър 24-годишен независими кандидат, инфлуенсър и звезда в "Тик-ток", ще е един от шестимата представители на острова в новия Европейски парламент. Фидиас Панайоту спечели при първото си явяване на избори около 18% от гласовете и се класира на трето място. Неясно остава за каква политика ще работи новият евродепутат.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязват Националния ден за безопасността на движението с фестивал

Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата"  отбелязва днешния Национален ден на безопасността на движението с фестивал пред Художествената галерия на площад "Княз Александър Първи" в столицата. Предвидени са демонстрации, игри и викторини с награди.  Ще направят демонстрация на това как да обезопасяваме децата си в детски..

публикувано на 29.06.24 в 08:18

Отбелязваме Деня на Дунав

29 юни е Денят на Дунав - на тази дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката , която е втората по големина в Европа. Сега за климатичната устойчивост на Дунавския регион се работи по три международни проекта, ръководени от български организации. Началото на празничния за река Дунав ден ще започне с регата от каяци,..

публикувано на 29.06.24 в 08:05

Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан на живо от 51 млн. зрители

51 милиона зрители са гледали на живо телевизионния дебат между кандидатите за президент в Съединените щати Джо Байдън и Доналд Тръмп, информира Ройтерс, като се позова на една от големите компании за измерване на зрителски интерес. Броят е с около 30% по-нисък от гледалите първия сблъсък между същите двама кандидати през 2020 г...

публикувано на 29.06.24 в 07:58

Загинал и 12 ранени при руски ракетен удар в Днепър

Един човек е загинал и 12 са били ранени след руския ракетен удар в украинския град Днепър вчера. Руска ракета е попаднала в 9-етажен жилищен блок в града. Трима от пострадалите са в тежко състояние, две жени са в неизвестност. Украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко заяви, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като..

публикувано на 29.06.24 в 07:52

Проф. Кирил Топалов: България трябва да реагира по-остро на антибългарската риторика в РСМ

България трябва да реагира много по-остро на антибългарската риторика на управляващите в Република Северна Македония, както прави Гърция. Това каза пред Хоризонт проф. Кирил Топалов, който е член на двустранната комисия по историческите и образователни въпроси. Той потвърди, че комисията  се събира редовно. Последното й заседание е било в..

публикувано на 29.06.24 в 07:47

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще изберат новия български патриарх. Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140 като освен висшите духовници, той включва клирици и миряни от всяка епархия, монаси и представители на духовните училища...

публикувано на 29.06.24 в 07:15

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия.  Иновативният проект се финансира по програмата "ЕС в подкрепа на здравето" ("EU4Health"). Целта му е да елиминира..

публикувано на 29.06.24 в 05:23