Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадинов: Вариантът за НС е съставяне на правителство, но който участва в него, се погребва жив

Костадин Костадинов
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

"Имаме изключително ниска избирателна активност - 32%, това е абсолютно безпрецедентно. Българската политическа система катастрофира".

Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на първата си пресконференция след изборите.

"Българският народ гласува вот на недоверие на парламентарната демокрация", коментира Костадинов и посочи, че всички губят гласове. 

Според него има два възможни сценария – създаване на правителство, което ще отложи неизбежния край на тези, които влизат в него, и вторият вариант е да няма правителство и да отидем на избори през октомври - ноември:

"Вариантът за НС е съставяне на правителство, но който участва в него, се погребва жив. В трипартиен или четирипартиен формат кабинетът ще представлява не повече от 15% от българските граждани с избирателни права", коментира лидерът на "Възраждане":

"С оглед на ситуацията в момента в парламента - националният парламент, имаме два възможни сценария оттук насетне. Единият сценарий е съставяне на правителство, което ще отложи, може би до някаква степен, неизбежния край на тези, които влизат в него. Който влезе в такова правителство, на практика са погребва жив. И то ще бъде с още по-тежък край от сглобкаджийското правителство, което издържа 9 месеца. Вторият вариант е да няма правителство и да отидем на избори около октомври - ноември".

Минималната цел за трима депутати в Европейския парламент е постигната, но това далеч не ни задоволява, изтъкна още Костадинов. 

Резултатите им на вота за Народно събрание повтарят тези от предишния път, но не са доволни, защото си поставят по-големи цели.

За приоритетите на европейско ниво Костадинов подчерта, че основна цел е България да не бъде въвлечена във войната в Украйна. 

"Пред "Възраждане" остава основната цел да не допуснем влизането на България в разгарящия се военен конфликт в Украйна", заяви Костадин Костадинов. 

"В тази обстановка, ако България запази и продължи сегашния си външнополитически курс, нашата страна ще бъде принудена да се включи във военен конфликт в Украйна. И в парламента освен "Възраждане" никой друг няма да застане твърдо и категорично срещу това. Така че, това е основната задача, върху която ние ще се съсредоточим в следващите седмици буквално, защото натискът е много сериозен, той няма да спре, даже напротив - ще се увеличи", каза Костадинов.

Той уточни, че новата формация "Величие", която по всичко личи ще участва в 50-ото НС, не е заплаха за тях:

"Влизането в парламента ще позволи да паднат много бързо маските. Те са за категорично членство на България в НАТО и ЕС, за подкрепа към Украйна, избирателите им ще бъдат излъгани", смята Костадинов. 

Той отхвърли всякакво възможно сътрудничество с "Величие".

Костадинов обясни още, че целта на партията му е да състави отделна парламентарна група в Европейския парламент и затова вече водят преговори с 14 политически сили от 14 страни.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков

Желязков: Предложеният от мен кабинет е без осигурено мнозинство

В Народното събрание се разисква предложеният от ГЕРБ-СДС проектокабинет. Номинираният за премиер с първия мандат Росен Желязков представи структурата и състава на кабинета и подчерта, че то е без осигурено мнозинство - нито политическо, нито плаващо. "Този кабинет ще упражнява изпълнителната власт като правителство на малцинството. Ще..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Борисов напусна пленарната зала по време на изказването на Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната зала по време на изказването на бившия премиер и председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната -Демократична България" Николай Денков в рамките на дебатите за проектокабинета "Желязков": Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС Борисов търси..

публикувано на 03.07.24 в 13:58

Зам. областният управител на Перник Владимир Русев е освободен от поста

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев е освободен заместник областният управител на Перник Владимир Русев. Новината потвърди самият Русев с пост в социалната мрежа.  Владимир Русев е член на Изпълнителният съвет на местната структура на "Да, България" и бе назначен за зам. областен управител на Перник на 11 декември миналата година...

публикувано на 03.07.24 в 13:37

При руска атака в Днипро са убити най-малко четирима души

При руска атака с ракети и дронове срещу украинския град Днипро бяха убити най-малко четирима души и други 27 бяха ранени, предаде "Ройтерс", като се позова на кмета на града. В следствие на атаката в града са избухнали и множество пожари. Междувременно двама цивилни бяха убити и един бе ранен при украинска атака с дронове, която порази пекарна в..

публикувано на 03.07.24 в 13:25

Двама пострадали след бой в заведение в Брезник

Мъж и жена са пострадали след бой между две празнуващи групи в заведение в Брезник, съобщиха от полицията. Жената е с травми на ръката. Тя е прегледана в пернишката болница и освободена за домашно лечение, а мъжът е със счупена челюст и е настанен за лечение в  столично лечебно заведение. Задържани са четирима души - двама от Брезник и двама..

публикувано на 03.07.24 в 13:16
Николай Марков

Николай Марков: Наближава часът на истината

Наближава часът на истината. От гласуването за правителство маските на истинските предатели и лъжци ще станат ясни. Това написа във Facebook председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков по-малко от час преди да започне разглеждането на точката за проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. "Ще стане ясно и кой е тотално зависимия човек, влязъл..

публикувано на 03.07.24 в 12:59
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Ако трябва да се залага, не би трябвало да имаме правителство

Според мен правителството няма да мине. Бих се доверил на Борисов и оценката му като двигател на този процес, трудно е да се предвиди ситуацията. Нито една политическа партия не иска предсрочни избори, но това не означава, че ще намерят основания да подкрепят правителство. Това прогнозира политологът и преподавател в НБУ  Христо Панчугов в..

публикувано на 03.07.24 в 12:57