Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Радев вече втори мандат е твърде политичен и много силно взема страна"

Проф. Тодор Танев: Това бяха полуизбори, с които Борисов и Пеевски се наместиха по-добре в системата

"Целта беше да се донакаже и да се махне трънът в сглобката - ПП-ДБ"

| Интервю
Проф. Тодор Танев
Снимка: Георги Налбантов

Националните избори бяха нещо като двутактов мотор, междинни, нещо като овчарски скок, с който се понаместиха по-добре Бойко Борисов и Делян Пеевски в системата, която вече и без това се беше килнала в тяхна посока. 

Това коментира пред БНР проф. Тодор Танев, преподавател по политически науки в Софийския университет и бивш министър на образованието, и дабови:

"Това беше донагласяне на нещата. Не бяха истински избори с нещо нова. Затова беше вяло всичко и хората го усетиха. Полуизбори - това е моята кратка преценка за тях. ... Беше целта да се донакаже и да се махне трънът в сглобката - ПП-ДБ".

Според него Борисов е "най-талантливият политик, който имаме в последните години и той успява достатъчно добре да си свърши работата в своя полза":

"Той и неговата партия ГЕРБ бяха низвергнати и уж бяха в ъгъла преди 3 години, но ето докъде се стигна. ... За разлика от други той показа, че може да се учи и всяко негово правителство беше с нов Борисов".

Прогнозата на проф. Танев за бъдещ кабинет включва различни хипотези:

"Едната възможност е да се направи някакъв вид нова сглабка на ГЕРБ с ДПС и ще си купят някоя от малките партии, в която ГЕРБ ще има водещото място. ... Вторият вариант е правителство на малцинството на ГЕРБ, които ще си имат дружки ДПС и евентуално "Величие".  

По думите му президентът Румен Радев вече втори мандат е твърде политичен и много силно взема страна, вместо да обира луфтовете и вибрациите между страните и да ги обединява, той остро заема страна.

Няма страшно в това, че избирателната активност е ниска, хората са преценили, че няма нищо ново, коментира още проф. Тодор Танев и подчерта:

"Българската демокрация не е пострадала!".

Интервюто на Георги Налбантов с проф. Тодор Танев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В подножието на Асара

Маркиране на туристическите маршрути в област Кърджали

За първи път от 30 години в област Кърджали започна маркиране на туристическите маршрути. Повечето от тях до момента изобщо на са били обозначени. Инициативата е на Туристическия информационен център и на местни доброволци. "Маркировките са направени с видима точка - когато човек застане на едната маркировка, вижда другата. Имаме и GPS файлове...

публикувано на 27.09.24 в 13:50
Диана Дамянова

Диана Дамянова: В загасената зала е мястото на политическата ни класа

Българският политически елит, доколкото тази пасмина е елит, стои не на стадиона, на които е публиката, защото тя е на друг стадион. Те играят един за друг и тази себичност довежда публиката до нетърпимост. Така коментира започващата предизборна кампания Диана Дамянова в интервю пред БНР. "Започваме една кампания, която ще е белязана с..

публикувано на 27.09.24 в 13:09

Главчев призова българите да гласуват по-масово

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания.  Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее, констатира служебният премиер и посочи, че с 1/4 са намалели..

публикувано на 27.09.24 в 13:04
Антъни Блинкън и Ван И

Антъни Блинкън ще се срещне с китайския външен министър

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще се срещне днес в Ню Йорк с китайския външен министър Ван И, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс. Това съобщи БТА. Отношенията между двете най-големи икономики в света са обтегнати заради разногласията помежду им, свързани търговски ограничения, мита, Тайван, човешките права и..

публикувано на 27.09.24 в 12:59
Мигранти пристигат с риболовна лодка на пристанището в Палеохора, остров Крит, 22 ноември 2022 г.

Засилва се мигрантският натиск към Гърция, Атина иска промяна на условията по приемане

Атина настоява за промяна на условията по приемане на мигранти. Засилва се натискът от пристигащи на гръцките острови, съобщават от Морска охрана. За едно денонощие на гръцките острови са пристигнали 168 мигранти, като се е наложило морска охрана да ги спасява в морето. Една жертва има до остров Кос. От гранична полиция съобщиха, че през..

публикувано на 27.09.24 в 12:53

17-годишен от София е задържан с 39 дози кокаин

17-годишен младеж от София е задържан с 39 дози кокаин, съобщават от МВР.  Арестът е станал на паркинг в столичния квартал "Модерно предградие". От полицията припомнят, че същото момче е било задържано в средата на юли в София с кокаин и фентанил. По случая тече разследване. 

публикувано на 27.09.24 в 12:47
Подсъдимият по делото Петър Тодоров

Разпитаха трима свидетели по делото за смъртта на 15-годишния Филип

Трима свидетели бяха разпитани на днешното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип Арсов, който беше прегазен преди година на пешеходна пътека в София.  Подсъдим по делото е Петър Тодоров, който е с обвинение за причиняване на смърт при евентуален умисъл. Малко преди днешното заседание пред Съдебната палата имаше протест с искане за..

публикувано на 27.09.24 в 12:41