Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на БТС внесе в НС 7000 подписа за деактуване на две хижи

Снимка: БТА

Председателят на Инициативните комитети на Националните граждански инициативи, свързани с хижа "Македония", Венцислав Венев, който е и председател на Българския туристически съюз (БТС), внесе 7000 подписа в администрациите на Народното събрание и Министерския съвет. Подписите са събрани от туристи от цялата страна в подкрепа на предложенията на инициативите, съобщиха от БТС.

В подписката, внесена на 14 юни, от гражданските инициативи настояват за деактуване на хижите "Македония" и "Чакалица", както и за спиране и анулиране на конкурса, обявен от Националния парк "Рила", за нов стопанин на хижа "Македония". В подписката се настоява за извършване на необходимите законови промени, за да може хижите да бъдат актувани на туристическото сдружение. 

Националните граждански инициативи са насочени към сериозен проблем, свързан с хижите в България, отбелязват от БТС. Преди няколко години областната управа издава акт за държавна собственост за хижите "Македония" и "Чакалица" на името на Национален парк "Рила", като пред БТС и туристическото дружество "Айгидик" - Благоевград, това е било представено като формалност, посочват от Съюза. Няколко години по-късно от националния парк обявяват конкурс за нов стопанин на хижа "Македония", което налага туристическото дружество да се бори на конкурсни начала за стопанисването на хижата.

Хижа "Македония" е сторена 30-те години от туристите от Горна Джумая, с финансиране от БТС, от различни общественици и други благодетели и с много доброволен труд от туристи, напомнят от БТС и изтъкват, че тя винаги се е стопанисвала от Съюза чрез местното туристическо дружество, като в архива на Българския туристически съюз се пазят много документи, доказващи това. Множество ремонти и подобрения са направени в хижата от БТС и от туристическото дружество "Айгидик", а не от държавата или от националния парк "Рила", изтъкват от Съюза.

Във връзка с кампанията на БТС за защита на туристическите обекти, инспирирана от казуса с хижите "Македония" и "Чакалица", Венев посочи в интервю за БТА в края на май, че туристическото дружеството не е могло да си върне собствеността на хижа "Македония" и изтъкна, че освен тези хижи има още много обекти, които са собственост на БТС, но нормативни пречки затрудняват ефективното им стопанисване. 
По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джо Байдън подготвя пакет оръжейна помощ за Украйна в размер на 375 милиона долара

Съединените щати подготвят пакет военна помощ за Украйна в размер на 375 милиона долара, нарушавайки продължилата месеци тенденция към по-малки пакети за Киев за военните му операции срещу Русия, заявиха за Ройтерс двама американски служители. Последният пакет идва в решаващ момент от войната, тъй като Русия се опитва да унищожи енергийната..

публикувано на 20.09.24 в 21:28

Иранското посолство в Ливан осъди нападението на Израел срещу Бейрут

Иранското посолство в Ливан осъди нападението на Израел срещу Бейрут в петък, което доведе до най-малко 12 убити и 66 други ранени. Най-малко 12 убити и десетки ранени при израелския въздушен удар срещу Бейрут "Ние осъждаме най-категорично израелската лудост и арогантност, които преминаха всички граници, като се насочиха към жилищни..

публикувано на 20.09.24 в 21:19

Планинските спасители осигуряват постоянно дежурство през почивните дни на Седемте рилски езера

Планинските спасители ще осигурят постоянно дежурство на Седемте рилски езера през почивните дни до вторник заради очаквания наплив от туристи и планинари, казаха за БНР от отряда в Дупница. От това лято спасителната служба има и своя вече оборудвана база на циркуса, което съкращава доста времето при акциите в планината при възникнала..

публикувано на 20.09.24 в 20:27

АПИ с обществена поръчка за 600 хил. лв. за укрепването на участък от пътя между две берковски села

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за 600 000   лева за укрепването на участък от 70 метра от път между берковските села Замфирово и Пърличево. От 2017 г. отсечката е в лошо състояние Обществената поръчка е за избор на изпълнител за изготвяне на технически проект и строителство за възстановяването и укрепването..

публикувано на 20.09.24 в 20:23
Сливенски митрополит Арсений

Митрополит Арсений: В Сливенска епархия няма разделение и напрежение

В Сливенска епархия няма разделение и напрежение, обяви новоизбрания Сливенски митрополит Арсений по време на първата среща с медиите в града, в отговор на въпрос на БНР за скандалите около епархийските избори през пролетта. Митрополитът обяви, че започва ремонт на емблематичната за града сграда на митрополията, защото от години не е правен..

публикувано на 20.09.24 в 20:18

Трамвай е блъснал жена в центъра на София

Трамвай е блъснал жена в центъра на София. От МВР уточниха, че инцидентът е станал на улица "Алабин" малко преди 18.00 часа. Жената е около 30 годишна. Откарана е в болница без видими тежки наранявания. Заради инцидента движението на трамваите по ул. "Алабин" беше спряно за кратко, но вече е възстановено.

публикувано на 20.09.24 в 20:11

Вдовицата на майор Терзиев: Ако прокуратурата си беше си свършила работата, може би нямаше да се стигне до инцидента край "Граф Игнатиево"

" Ако не бъдат взети мерки, следващият инцидент във ВВС няма да е след три години, а по-скоро ". Това заяви пред БНР Димитрина Попова, вдовица на загиналия през 2021-ва година пилот на МиГ-29 майор Валентин Терзиев.  Тя отправи призив за оставки във висшето военно ръководство , след като край "Граф Игнатиево" живота си загубиха още двама военни..

публикувано на 20.09.24 в 20:00