Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 1:1 Шотландия и Швейцария запазиха шансове за класиране

Шотландия и Швейцария завършиха 1:1
Снимка: БГНЕС

Отборите на Шотландия и Швейцария завършиха при равенство 1:1 в Кьолн в двубой от втория кръг в група „А“ на Европейското първенство по футбол. Швейцарците събраха 4 точки на второто място във временното класиране, а шотландците записаха първа точка в актива си на шампионата и запазиха шансове за продължаване към елиминациите.

По-рано, в другата среща от групата, домакинът на Евро 2024 Германия си осигури класиране за елиминационната фаза след като се наложи над Унгария с 2:0.

В последните си мачове от груповата фаза на 23 юни тимът на Шотландия ще се изправи срещу Унгария, докато съставът на Швейцария ще има за съперник Германия.

Нападателят на Лудогорец Квадво Дуа, който се разписа за Швейцария при победата с 3:1 над Унгария в първия мач, остана на резервната скамейка и не влезе в игра.

Скот Мактомини донесе преднина на Шотландия 13-ата минута, а Джердан Шакири изравни за Швейцария в 26-ата минута.

Двата състава изиграха динамично и оспорвано първо полувреме, а натискът на Шотландия в началните моменти даде резултат и в 13-ата минута Сток Мактомини реализира за 1:0. Топката се отклони от крака на Фабиан Шер и първоначално попадението бе записано като автогол на Шер, но в края на мача Европейската футболна централа (УЕФА) отбеляза гола на името на Мактомини.

Отговорът на Швейцария дойде 13 минути по-късно. Джердан Шакири овладя топката след грешка в състава на Шотландия и реализира със страхотен удар от дистанция за 1:1 в 26-ата минута. За Шакири участието на турнира в Германия е седмо за него на голямо първенство и рекордно за национал на Швейцария.

Вратарят на Шотландия Ангъс Гън се намеси навреме след изстрел на Дан Ндойе в 32-ата минута, а след изпълнението на ъглов удар от Шакири малко по-късно Ндойе прати топката в мрежата на шотландците. След проверка със системата за видеоарбитраж-ВАР попадението не бе зачетено заради засада.

След почивката пак Дан Ндойе застраши вратата на съперника в 58-ата минута с удар от дистанция, но бе неточен.

Малко по-късно се наложи смяна на Киърън Тиърни в състава на Шотландия, тъй като защитникът се контузи.

В 67-ата минута гредата предотврати втори гол за шотландците след изстрел на Грант Ханли, а в 74-ата влезлият като резерва Скот Маккена също пропусна целта след атака за Шотландия.

Четири минути по-късно Ндойе пробва мерника си към вратата на Шотландия, но стреля високо над вратата, пазена от Ангъс Гън. Скок Мактомини навлезе в наказателното поле на Швейцария и отправи силен удар в 81-ата минута, но Мануел Аканджи блокира изстрела му.

В 83-ата минута Беел Емболо се откъсна в предни позиции за Швейцария и вкара топката във вратата на Шотландия, но голът не бе зачетен от главия съдия Иван Кружляк заради засада.

В добавеното време Аканджи предотврати попадение за Шотландия, изчиствайки топката малко пред голлинията на швейцарците след опит за подаване на Андрю Робърстън и резултатът остана 1:1.

Европейско първенство по футбол, мач от втория кръг в група "А" между отборите на Шотландия и Швейцария:

Шотландия - Швейцария - 1:1 (1:1)
голмайстори: 1:0 Скот Мактомини 13, 1:1 Джердан Шакири 26

стадион: "РайнЕнерджи", Кьолн
главен съдия: Иван Кружляк (Словакия)
помощник-съдии: Бранислав Ханко (Словакия), Ян Позор (Словакия)

жълти картони: Джон Макгин, Скот Маккена, Скот Мактомини (Шотландия), Венсан Сиеро, Рикардо Родригес (Швейцария)

състав на Шотландия: Ангъс Гън, Грант Ханли, Джак Хендри, Киърън Тиърни (61-Скот Маккена), Били Гилмор (79-Кени Маклийн), Калъм Макгрегър, Андрю Робърстън, Скот Мактомини, Че Адамс (90-Лорънс Шенкланд), Антъни Ралстън, Джон Макгин (90-Райън Кристи)
старши треньор: Стив Кларк

състав на Швейцария: Ян Зомер, Мануел Аканджи, Рикардо Родригес, Фабиан Шер, Силван Видмер (86-Леонидас Стергиу), Ремо Фройлер (75-Венсан Сиеро), Гранит Джака, Дан Ндойе (86-Зеки Амдуни), Мишел Ебишер, Рубен Варгас (75-Фабиан Ридер), Джердан Шакири (60-Бреел Емболо)
старши треньор: Мурат Якин

Резултати и класиране от мачовете в група "А" на Евро 2024, втори кръг:

Шотландия - Швейцария - 1:1 (1:1)
голмайстори: 1:0 Скот Мактомини 13, 1:1 Джердан Шакири 26

Германия - Унгария - 2:0 (1:0)
голмайстори: 1:0 Джамал Мусиала 22, 2:0 Илкай Гюндоган 67

временно класиране:

1. Германия  2  2  0  0  7:1  6 точки

2. Швейцария  2  1  1  0  4:2  4

4. Шотландия  2  0  1  1  2:6  1

3. Унгария  2  0  0  2  1:5  0

в последния, трети кръг (23 юни, 22:00):
Шотландия - Унгария
Швейцария - Германия

в първия кръг:
Германия - Шотландия - 5:1
Унгария - Швейцария - 1:3


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Селекционерът на Португалия: Не сме подценили Грузия

Отборът на Португалия "не вложи достатъчно интензитет" срещу тима на Грузия, който "искаше да влезе в историята", коментира селекционерът на иберийците Роберто Мартинес след загубата с 0:2. Испанският треньор реши да пусне на терена основни резервни футболисти с изключение на капитана Кристиано Роналдо и вратаря Диого Коща. Двубоят бе без..

публикувано на 27.06.24 в 07:32

Ясни са осминафиналите на Евро 2024

С приключването на мачовете от група "F" на Евро 2024 стана ясна и цялата схема за фазата на директните елиминации, която ще стартира на 29 юни, събота. Последните двойки, които се оформиха, противопоставят дебютанта Грузия на победителя в група "В" Испания, докато завършилият на второ място в група "F" тим на Турция ще срещне Австрия...

публикувано на 27.06.24 в 00:25

Турция се измъчи с 10 от Чехия, но победи

Турция победи Чехия с 2:1 в последен мач от Група "F" на Евро 2024. Успехът класира турците за осминафиналите като втори в групата с 6 точки, докато чехите останаха на последната позиция с една точки и отпаднаха от надпреварата. Двубоят в Хамбург предложи много емоции на зрителите, а въпреки героичната си игра чехите, които играха с 10 души..

публикувано на 27.06.24 в 00:22

Грузия шокира Португалия и отива на осминафинал

Дебютантът на европейски първенства Грузия се класира за фазата на директните елиминации след победа с 2:0 срещу шампиона за 2016 година Португалия. Точни за селекцията на Вили Саньол бяха нападателите Хвича Кварацхелия и Жорж Микутадзе през двете полувремена, като вторият поведе и в класирането при голмайсторите с три попадения. С успеха..

публикувано на 27.06.24 в 00:18

Трета поредна победа за Лудогорец в Австрия

Лудогорец постигна трета победа по време на летния си лагер в Австрия. В третия си мач "орлите" се наложиха с 2:0 над швейцарския Санкт Гален в Цамс. Попаденията за шампиона на България реализираха Ивайло Чочев и Бърнард Текпетей през двете полувремена. Днешната среща не беше от най-зрелищните, но Лудогорец не остави съмнение, че е..

публикувано на 26.06.24 в 22:07
Гергана Топалова

Гергана Топалова е на победа от основната схема в Уимбълдън

Гергана Топалова е на победа от класиране за основната схема на Уимбълдън. Във втория кръг на квалификациите 24-годишната Топалова разгроми с 6:0, 6:2 рускинята Анастасия Захарова за едва 63 минути и е само на крачка от това да се класира за първи път в кариерата си за основната схема на турнир от Големия шлем. Българската тенисистка използва..

публикувано на 26.06.24 в 21:57

Румъния спечели своята група и отива на осминафинал

Словакия и Румъния завършиха 1:1 в последна среща от група Е на Европейското първенство по футбол, а резултатът беше до голяма степен очакван, тъй като класира и двата отбора към втората фаза. Куриозното е, че всичките четири отбора в групата завършиха с по 4 точки, но румънците се оказаха на върха по допълнителни показатели. Така те очакват..

публикувано на 26.06.24 в 21:22