Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Горна Оряховица е уличен в конфликт на интереси

Снимка: Здравка Маслянкова

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси, защото е продал общински имот на майка си.

Миналото лято Рашков се явява на търг и фирмата му печели продажбата на общински имот за 613 хиляди лева в Горна Оряховица. Според заповедта на тогавашния кмет Добромир Добрев сумата е трябвало да бъде платена към общината на 9 август. През ноември Николай Рашков спечели местните избори и стана новият кмет на Горна Оряховица и прехвърли фирмата на майка си.

На 24 ноември вече като кмет Рашков подписва договора за продажбата на земята с майка си и парите са внесени в общинския бюджет. След подаден сигнал за конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията направи проверка и уличи Рашков в конфликт на интереси, наложи му глоба от 5000 лв. и му отнема надницата от 225 лв. на датата, когато е сключил договора.

При установяване на конфликт на интереси при кмет следва свикване на общинската избирателна комисия и прекратяване на правомощията на кмета.

Във фейсбук профила си Рашков посочи, че ще обжалва решението пред Великотърновския административен съд и след това, ако е нужно, във Върховния административен съд. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“ в НДК, 27 юни 2024 г.

Илияна Йотова: Не пречим на никого да се самоопределя, но много ще пречим на опити да се приписва история

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази днес свои очаквания към правителството, което евентуално ще бъде сформирано и гласувано в Народното събрание:  "Много се надявам в него да попаднат грамотни хора, истински просветени хора, които да съзнават значимостта на тематиката и на проблематиката, на която е посветен и днешният форум. И да вземат..

публикувано на 27.06.24 в 11:26

Гърция възнамерява да въведе лимит на краткосрочните наеми

Гръцкото правителство подготвя мерки за ограничаване на наемите на туристическите имоти.  Целта е да се понижат наемите на жилища за целогодишно ползване. "Проучваме пазара, за да видим дали можем логично да ограничим краткосрочните наеми, за да освободим повече имоти за дългосрочно наемане", каза премиерът Мицотакис пред медиите...

публикувано на 27.06.24 в 11:19

Президентът смята, че е рано да коментира шансовете за редовен кабинет

След политическите консултации със седемте парламентарни групи предстои президентът Румен Радев да обяви кога ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет.   Държавният глава отговори днес на въпроса оптимист ли е за шансовете за сформиране на редовно правителство: "Мога да ви отговоря след реализацията или липсата на..

публикувано на 27.06.24 в 11:16
Служебният министър на финансите Людмила Петкова

Министърът на финансите: До края на годината ще бъде изпълнен и критерият на еврозоната за ценова стабилност

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова заяви на изслушване в парламента, че до края на годината ще бъде изпълнен критерият на еврозоната за ценова стабилност. След това страната ни ще поиска нов доклад, на основата на който да бъде взето решение за евентуална дата за влизане на България в еврозоната:  Според финансовия..

публикувано на 27.06.24 в 11:14
Младши лекари държат плакати, докато стачкуват пред болницата на Университетския колеж в Лондон, 11 април 2023 г.

Петдневна стачка на младшите лекари в Англия

Младшите лекари в Англия започнаха 5-дневна стачка в рамките на дългогодишния спор за заплащането. Това е 11-та стачка на младшите лекари. От националното здравеопазване предупредиха за очаквано значително нарушаване на рутинните болнични услуги. Британската медицинска асоциация обяви, че нейните членове предприемат стачните действия, тъй като..

публикувано на 27.06.24 в 10:54
Благовест Георгиев

Благовест Георгиев: Отказах алкохолна проба, защото стана ясно, че инцидентът се превръща в "мокра поръчка"

Малко над два месеца и половина след инцидента от 5 април с участието на общинския съветник и член на Комисията по безопасност на движението към Столичния общински съвет  Благовест Георгиев, той изпрати съобщение до медиите, в което определя инцидента като "политическа поръчка".  "Не съм бягал от местопроизшествието, не съм злоупотребявал с..

публикувано на 27.06.24 в 10:53

Борисов: Никой не може да състави кабинет в момента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че липсата на стабилно управление отдалечава страната от еврозоната: "Ама каква Еврозона бе, господа? Ние бяхме там с ГЕРБ, в чакалнята, в банковия съюз. Ако сега, днеска, имахме стабилно правителство, доминирано от нас, политическо е решението за еврозоната и щяхме да го вземем, но ние в момента не..

публикувано на 27.06.24 в 10:38