Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев пита НС кой ще представлява България на срещата на НАТО

Служебният министър-председател Димитър Главчев
Снимка: БТА

Служебният премиер Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на Народното събрание Рая Назарян и парламентарните групи в 50-ия парламент с искане да се реши кой ще представлява България на срещата на върха на НАТО, съобщиха от правителствената пресслужба.

В периода от 9 до 11 юли във Вашингтон ще се състои срещата на върха на НАТО. Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-ата годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ. За първи път ще се включат новоприетите страни членки и се очаква съюзниците единодушно да приемат важни решения, пише в писмото си Димитър Главчев.

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото ѝ обезпечаване, става ясно още от съобщението.

Във връзка с изпълнението на посочените по-горе решения със стратегически характер за отбраната на България и изграждането, модернизирането и усъвършенстването на отбранителните способности, както на страната ни, така и на НАТО като съюз, служебният премиер Димитър Главчев счита за целесъобразно нивото на участие в срещата от българска страна да бъде определено след произнасяне от Народното събрание възможно най-скоро, предвид изтичащия на 21 юни срок на процедурите за регистриране на националните делегации във форума.

На 5 юни Димитър Главчев коментира темата, като обясни, че ако няма редовно правителство, което да определи представителя на България, ще се обърне към Народното събрание. Все пак сме парламентарна република и трябва парламентът да се произнесе с решение, за да бъде то максимално легитимно, поясни Главчев. Парламентът трябва да определи кой да води делегцията и какъв мандат да му даде за разговорите на Срещата на върха, добави служебният премиер. 

Президентът Румен Радев също коментира казуса, като на 3 юни обяви, че това кой ще представлява страната ни на срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон, по закон решава Министерският съвет, но с всички произтичащи последствия, историческа отговорност за служебния кабинет, защото това е екзистенциална среща на върха, тя не е като другите, тук се взема решение за войната и мира. Трябва да отчитаме и легитимността на настоящия Министерски съвет, посочи президентът. Той е продукт на един парламент, получен с изключително ниска избирателна активност и катастрофално ниско доверие от българските граждани, също така „продукт на една гавра с българската Конституция“, трябва да отчитаме всички тези фактори, каза още държавният глава.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Служителите в Бърза помощ в Гърция стачкуват

Служителите в Бърза помощ в Гърция стачкуват днес с искания за нови линейки и по-високи заплати. От синдиката на работещите в Бърза помощ съобщават, че са принудени днес да стачкуват след като исканията им не се обсъждат от министерството на здравеопазването. Медицинските работници съобщават за липса на достатъчно линейки, предимно в..

публикувано на 27.06.24 в 12:39
Андрей Гюров

Гюров в отпуск от БНБ, антикорупционната комисия е установила несъвместимост

Комисията за противодействие на корупцията е установила несъвместимост по отношение на подуправителя на БНБ Андрей Гюров, който ръководи управление "Емисионно".  Парламентът избра нови подуправители на БНБ Това съобщи Централната банка, която днес е била уведомена за решението на комисията, става ясно от публикация на сайта ѝ.  "До..

публикувано на 27.06.24 в 12:27

Европрокуратурата обвини български предприемач

Европейската прокуратура повдигна обвинение на български предприемач, обвинен за фалшифициране на документи, с които е кандидатствал за европейски средства. В съобщението се посочва, че обвиняемият е управител на компания за преработка на мляко.  Той е кандидатствал във Фонд "Земеделие" за близо 1 милион лева за изграждане на млекопреработвателна..

публикувано на 27.06.24 в 12:24

Високи глоби и арести за причиняване на пожар в Гърция

Високи глоби и арести за причинителите на пожари в Гърция. Задържан за пожара на остров Хидра е екипажът на туристическа яхта. От 2500 евро започват глобите за предизвикване на пожар по невнимание. Към глобата се прибавят и разходите на пожарната, както и обезщетение за пострадала община. Сумата се определя от мащаба на предизвикания пожар..

публикувано на 27.06.24 в 12:15
Цончо Ганев

Цончо Ганев се усъмни в шансовете за съставяне на правителство

В кулоарите на парламента зам.-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев се усъмни в шансовете за съставяне на правителство.  Борисов: Никой не може да състави кабинет в момента Той отправи призив към първите две политически сили да поемат отговорност:  "Казахме ясно и точно, че сме готови да застанем заедно с другите, които се обявяват..

публикувано на 27.06.24 в 12:12

Мъж от Сухиндол е пострадал при пожар, предизвикан от взрив на газова бутилка

Домашна газова бутилка се е взривила в Сухиндол около 21:30 часа в сряда и е причинила разрушения и пожар. Сериозно е пострадал млад мъж, който е с изгаряния по краката, докато е помагал на възрастните си родители да напуснат имота до пристигане на противопожарните автомобили от Павликени.  Имотът е унищожен. 14 пожара са гасили през..

публикувано на 27.06.24 в 12:06

Над 62 л/кв. м дъжд се изля над монтанското с. Василовци

62 литра на квадратен метър дъжд се изля тази нощ над село Василовци, област Монтана. В областта най-малко е валяло в Долно Церовене. Въпреки сложната метеорологична обстановка градушки не са паднали. Температурни аномалии от близо 15 градуса разлика за няколко дни и интензивни валежи от дъжд се получиха в област Монтана, съобщи Леночка..

публикувано на 27.06.24 в 12:06