Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благовест Георгиев: Отказах алкохолна проба, защото стана ясно, че инцидентът се превръща в "мокра поръчка"

Благовест Георгиев
Снимка: Facebook

Малко над два месеца и половина след инцидента от 5 април с участието на общинския съветник и член на Комисията по безопасност на движението към Столичния общински съвет Благовест Георгиев, той изпрати съобщение до медиите, в което определя инцидента като "политическа поръчка". 

"Не съм бягал от местопроизшествието, не съм злоупотребявал с положението си и отказах проба за алкохол, тъй като много бързо стана ясно, че инцидентът се превръща в "мокра поръчка" срещу мен", пише Георгиев и споделя, че целта е била да бъде отклонено общественото внимание.

"Разбирам, че съм изключен от комисиите в Столичната община, към чиято работа знам, че мога да допринеса много. Но това няма да ме спре да споделям опита и идеите си, защото за мен достъпът на децата до качествени спортни съоръжения, адекватното решаване на проблема с паркирането в София, въвеждането на зелени решения и създаването на една по-сигурна, удобна и модерна градска среда са лични каузи, за които ми е гласувана подкрепа да се боря не от партийци и конюнктура, а от гражданите на София.

Разбирам, също така, че съм "наказан" в Комисията за връзки с гражданското общество, където съм пратен като опит на мой гръб да се кове морал от хора, които имат съмнителен такъвОчаквам там да науча много, както и да проведем редица належащи разговори, надявам се водещи до реални решения на въпроси, отлагани с десетилетия", заявява още Георгиев.

Публикуваме целия текст на общинаря без редакция:



Казвам се Благовест Георгиев. Баща, съпруг, син, българин, общински съветник в Столична община, който през последните два месеца преживя изключително труден период.

На 5 април участвах в пътно-транспортно произшествие и държа още веднъж публично да се извиня за случилото се, както вече направих и с всички пряко замесени. Дълбоко съжалявам за всички неудобства, които може да съм причинил, и с пълното съзнание, че човек в крайна сметка притежава единствено доброто си име, споделям своята позиция и поуки.

Бях обвинен и заклеймен в съда на общественото мнение, базирано на информация, неотговаряща на истината, спекулации и преувеличения. Да видя как 20 минути след случилото се, докато още бях в шок, една тежка ситуация беше превърната в медийна сензация; да бъда изключен от партията, която представлявах, в рамките на 12 часа, без дори да бъда потърсен, за да се чуят фактите, а не жълтите новини; пред очите ми всичко, което съм постигнал, да се срине, без да мога да се защитя или да намеря разбиране – не пожелавам това на никого. По детайлите около самото произшествие ще се произнесат компетентните органи, като тук ще споделя само, че не съм бягал от местопроизшествието, не съм злоупотребявал с положението си и че отказах проба за алкохол, тъй като много бързо стана ясно, че инцидентът се превръща в „мокра поръчка” срещу мен. В политиката съм отскоро и то защото искам да давам, а не да вземам, и явно не съм достатъчно обигран за подобни удари под кръста. Ето как един личен здравословен проблем и злощастен инцидент, при който няма пострадали хора, се превърнаха в кампания, отвличаща по най-елементарен начин вниманието на обществото от важните проблеми –тогава предстоящите европейски и парламентарни избори, неуредиците и неразбирателството в Общинския съвет, компроматният начин, по който се водят политическите дебати.

Благодаря за силата и подкрепата на семейството ми, както и на всички онези, които не махнаха с лека ръка и не сведоха всичко, което съм, до няколко подвеждащи публикации, а ме мотивираха да се боря, за да изчистя името си.

Благодаря на органите на реда за професионалното отношение, с което ме изненадаха.

Безкрайно трудно е да видиш себе си използван за чужд дневен ред от „приятели“ и врагове, а истината изкривена. Наясно съм, че като публична личност дължа още по-голяма отчетност за своите действия, но е важно да се отделят фактите от неоснователните спекулации.

Ето защо днес се обръщам първо към медиите, чрез които се надявам посланието ми да достигне до всички гласували ми своето доверие преди няколко месеца да ги представлявам в качеството на общински съветник.

Поемането на отговорност и продължаването напред са решаваща част от растежа, личната реализация и постижения. Всички правим грешки и истинската мяра за човек е как се справя с тях. Като родител уча децата си на това колко е важно да приемат последствията от действията си – самият аз следвам този принцип във всичко, което правя. Вярвам, че това как реагираме на предизвикателства показва наистина какви сме и съм решен да превърна случилото се в урок и възможност за израстване.

Разбирам, че съм изключен от комисиите в Столична община, към чиято работа знам, че мога да допринеса много. Но това няма да ме спре да споделям опита и идеите си, защото за мен достъпът на децата до качествени спортни съоръжения, адекватното решаване на проблема с паркирането в София, въвеждането на зелени решения и създаването на една по-сигурна, удобна и модерна градска среда са лични каузи, за които ми е гласувана подкрепа да се боря не от партийци и конюнктура, а от гражданите на София.

Разбирам, също така, че съм „наказан“ в Комисията за връзки с гражданското общество, където съм пратен като опит на мой гръб да се кове морал от хора, които имат съмнителен такъв. Очаквам там да науча много, както и да проведем редица належащи разговори, надявам се водещи до реални решения на въпроси, отлагани с десетилетия.

Голяма част от истината ще стане публична след приключване на работата на отговорните институции. Дотогава ще продължа да работя в името на това, за което бях избран, с отдадеността, която софиянци заслужават, и за изчистване на името ми. Ще давам енергия и ще търся подкрепа за важни проекти и решения. Ще доказвам всеки ден, че политиката не е убежище за некомпетентност и интриги, а привилегия да служиш на обществото и сила да вземаш трудни решения.

Благодаря за вниманието!


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството му и намаляване на бюрокрацията. Десет нови дигитални услуги в рамките на регистъра, определени..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна Руските сили са нанесли днес втори удар в Донецка..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена база с необходимото оборудване, което улеснява екипите. Наскоро бяха проведени и съвместни..

публикувано на 29.06.24 в 19:53

Евростат: Гърците са най-недоволни от свободното си време, следват ги българите

Гърците и българите са най-недоволни от европейските страни от възможностите за прекарване на свободното време, според проучване на Евростат. Младите гърци са силно зависими от родителите. Проучване на европейската статистическа агенция Евростат, публикувано днес, показва, че гърците са най-неудовлетворени от свободното си време в сравнение..

публикувано на 29.06.24 в 19:48

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работа заради промените в системата

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работните си места заради промените в системата, влезли в сила от миналия петък. С тях беше въведено издаване на решение и само по документи, както и случайно разпределение на пациентите към по-малко натоварени комисии в цялата страна.  Галя Кондева: Няма затруднения в работата със заявленията за ТЕЛК По..

публикувано на 29.06.24 в 19:42