Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Малинов: Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

Владимир Малинов в НС, 27 юни 2024 г.
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй".

"Не е имало изтичане на радиоактивни води в река Дунав. Потвърждавам го категорично. Няма промяна в радиационната обстановка както в АЕЦ "Козлодуй", така и по отношение на работните помещения и на самата площадка на АЕЦ "Козлодуй".

Министърът е поискал подбора на информация за инцидента. Според нея се е наложило 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде спрян заради проблеми в неядрената част на блока и в парогенератора, където е радиоактивната вода. Министърът изказа притеснения за повода за плановия ремонт на 6-и блок, тъй като проблемът с парогенератора не се случва за първи път. Той е поискал подробна информация от ръководството на АЕЦ защо се стига до тези чести проблеми. Министърът обаче увери, че до този момент не е имало подобно изтичане на радиоактивна вода.

Служителите, които са допуснали проблемите с парогенератора на шести блок, са временно отстранени от работа, каза министър Малинов.

Министър Малинов обяви, че ще изиска обстоен анализ за възможността част от оборудването, което България ще предостави на Украйна за АЕЦ "Хмелницки", да бъде използвано за резервни части за 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Министърът потвърди, че има информация за дефект на парогенератора на АЕЦ "Козлодуй" на 6-и блок и ще се търси възможност за осигуряване на резервни части:

"Аз също ще изискам категоричен, обоснован, целенасочен и задълбочен анализ не само от експертите и ръководството на АЕЦ "Козлодуй", но и външна експертиза по отношение приложимостта и възможността за използване на парогенераторите от АЕЦ "Белене" за АЕЦ "Козлодуй" и едва след получаването на този анализ ще извърша моята преценка по отношение на това дали тези парогенератори да бъдат включвани в списъка на оборудването, което да бъде продадено на украинската страна".

От БСП заявиха, че ще внесат в парламента проектопредложение за прекратяване на процедурата за продажба на оборудване от АЕЦ "Белене" за Украйна.

Борислав Гуцанов подчерта: "Още днес ще внесем проект за решение, с което да бъде спряно решението от 6 юли миналата година, докато не се изяснят всички обстоятелства могат ли да бъдат ползвани парогенераторите и други оборудвания от площадката на "Белене" за "Козлодуй". България наистина има огромна нужда от изграждането на "Белене" и от изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". В момента говорим за една продажна цена около 1,2 милиарда лева. Как ви се струва 1,2 милиарда лева срещу евентуалното изграждане на 7-ми и 8-ми блок за около 30 милиарда долара".

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще бори незаконните сметища

В Кипър започва план за справяне с незаконните сметища, за чието изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. евро за тази година. На нарушителите, които замърсяват с безконтролно изхвърляне на отпадъци, ще бъдат налагани глоби до 20 000 евро. Инициативата „Кипър без боклук“ /Wastefreecyprus/ и кампанията за изчистване на острова целят премахването..

публикувано на 30.06.24 в 04:00

Елтън Джон подкрепи лейбъристите преди вота във Великобритания

Пет дни преди общите избори в Обединеното кралство подкрепата за лейбъристите е на най-ниско ниво откакто Риши Сунак стана лидер на Консервативната партия и премиер на страната, показва ново проучване на общественото мнение на агенция „Саванта“. Според друга анкета обаче няма промяна в обществените нагласи. Проучването, поръчано от „Сънди..

публикувано на 30.06.24 в 02:44

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството му и намаляване на бюрокрацията. Десет нови дигитални услуги в рамките на регистъра, определени..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна Руските сили са нанесли днес втори удар в Донецка..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена база с необходимото оборудване, което улеснява екипите. Наскоро бяха проведени и съвместни..

публикувано на 29.06.24 в 19:53