Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 000 души опитаха да спрат влизането на делегатите на "Алтернатива за Германия" на партийния им конгрес

Снимка: БТА

С протести и сблъсъци с полицията днес в германския град Есен започна конгресът на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". Лидерката й Алис Вайдел откри конференцията с остри нападки срещу правителството и кмета на град Есен, който се опитал да попречи на провеждането на конгреса.

Над 100 000 души се опитаха да спрат влизането на делегатите на "Алтернатива за Германия" в конгресната зала в град Есен, в която се провежда днес партийният им конгрес. Наложи се полиция да охранява делегатите и да използва лютив спрей срещу протестиращите.

Съпредседателката на партията Алис Вайдел даде старт на събитието с реч пред около 600 делегати.

Тя осъди протестите о опитите на кмета на града да спре събитието по съдебен път.

"Ние сме тук. И това първо трябва да бъде произнесено - един кмет от Християн демократическия съюз се опита да попречи на провеждането на нашия конгрес. Господин Куфен, кмет от Християндемократите - ние сме тук".

Вайдел разкритикува курса на управляващата коалиция, като я обвини, че провежда "политика срещу собственото си население". Резултатът бил "деиндустриализация на Германия" и "миграционна криза". Страната се била "превърнала в конска ферма", заяви тя. Федералното правителство трябва да подаде оставка и да разчисти пътя за нови избори."

Ако "Алтернатива за Германия" дойде на власт в страната, тя ще отмени закона за гражданството, който току-що влезе в сила в първия ден, както и закона за самоопределението, който в бъдеще ще улесни транссексуалните хора да сменят пола и името си в службата по вписванията.

"Преразпределението" на парите на данъкоплатците към "държавите длъжници" в ЕС също ще бъде спряно, обеща тя.

Вайдел се противопостави и срещу възможността Украйна да се присъедини към ЕС.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар на сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик

Четири противопожарни автомобила гасят пожар, обхванал част от сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик. 15-е огнеборци са локализирали пожара, който е тръгнал от запалил се камион на сметосъбирането, като огънят е бил обхванал част от изхвърлените  отпадъци. Противопожарни автомобили ще дежурят на мястото, съобщиха от..

публикувано на 01.07.24 в 17:56

Реакции в Европа след първия тур на френските избори

Разнопосочни реакции в Европа след първия тур на парламентарните избори във Франция.  Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок смята, че изборният успех на "Национален сбор" е причина за тревога : "Никой не може да е безразличен, когато в..

публикувано на 01.07.24 в 17:43
Номинираният за премиер Росен Желязков (вляво), лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев (вдясно) при връчването на първия проучвателен мандат - 1 юли 2024 г.

ГЕРБ-СДС взеха мандата и предложиха проектокабинет. Кой ще го подкрепи?

Коментарите на парламентарно представените политически формации във връзка с  предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет днес останаха п естеливи. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Борисов: Предлагаме правителство, за което изцяло ГЕРБ-СДС носи отговорност Броени минути преди връчването на мандата от..

публикувано на 01.07.24 в 17:38
Калин Стоянов

Калин Стоянов заяви, че не е партийна кандидатура

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че не е партийна кандидатура. По-рано той беше предложен за същия пост в кабинета на носителя на първия мандат ГЕРБ-СДС.  Стоянов каза, че през почивните дни е водил разговори с предложения от ГЕРБ за премиер Росен Желязков:  "Разговорите бяха в посока на това какво сме постигнали в рамките..

публикувано на 01.07.24 в 17:08

Туроператорите настояват ставката от 9% ДДС за пакетните услуги да остане до края на годината

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. От днес ДДС за този вид услуга е 20 на сто. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. От 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се връща от 9 на 20%. Това беше оповестено в..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Българка, издирвана от гръцките власти, е задържана край Камено

Българка, издирвана от гръцките власти за незаконно осиновяване на 17 деца, е задържана край град Камено по искане на Бургаската окръжна прокуратура.  Спрямо Гюлгес Салим има издадена Европейска заповед за арест, която е потвърдена от гръцки съд.  Обвиненията срещу нея са за посредничество срещу заплащане при осиновяването на 17-те деца,..

публикувано на 01.07.24 в 16:58

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водни спасители

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водноспасителна дейност, съобщиха от пресслужбата на областната администрация. Вече е определен изпълнител за тези дейности за плажовете.  На територията на Община Варна ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми морски плажове "Буните 2- изток“, "Буните 2- запад“ и "Фичоза“ - и..

публикувано на 01.07.24 в 16:43