Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков: Никоя от политическите сили не е готова и не иска нови избори

| Интервю
Михаил Миков
Снимка: Ани Петрова

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ. Това мнение изказа пред БНР бившият председател на парламента и бивш член на БСП Михаил Миков.

"В парламента, въпреки сериозната фрагментация, има преобладаващо дясно представителство. Най-нормално е то да излъчи свое правителство, въпреки срамежливостта от общението между отделните политически партии и коалиции, представени в НС", коментира той в предаването "Преди всички".

Според него никоя от политическите сили, дори тези, които най-категорично казват, че са опозиция, нито е готова, нито иска да участва, поне на този етап, в нови предсрочни парламентарни избори.

По думите му такова мнозинство може да поеме актив отвсякъде:

"Гръбнакът на едно управляващо мнозинство е 114. Това е сборът от гласовете на ДПС и ГЕРБ-СДС. Този гръбнак винаги може да бъде укрепен по един или друг начин – или чрез някоя от малките парламентарни групи, или чрез независими народни представители".

Не може мнозинството в парламента да бъде опозицията, категоричен е Миков и добави, че мнозинството винаги трябва да е управляващо.

"Тук големият въпрос е за формирането на мнозинство върху някаква политика. Тук не е въпросът с кой мандат, въпросът е какво мнозинство и зад каква политика ще бъде то. Мисля, че ГЕРБ твърде технологично поставя нещата – по отношение на бюджета не се коментира каква политика ще се прокарва. А политиката, която ще се прокарва чрез бюджета, трябва да бъде договорена между тези, които подкрепят едно евентуално правителство".

Бившият член на БСП коментира и състоянието на партията. По думите му тя има да решава много вътрешни проблеми. Според него процесът по конфигуриране на ново ръководство ще протича поне няколко месеца. Миков смята, че се губи излишно време в този процес.

Цялото интервю на Илия Вълков с Михаил Миков в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Родители: Всичко се наваксва с частните уроци

През последните години частните уроци станаха все по-разпространени. Често при избора дали частен урок или школа - цената също е от значение. Цената за един час при учител варира от 40 до 80 лв.  Според родителите обаче децата имат нужда от частни уроци, защото материалът, който се взима в училище, е много сбит и няма време за упражнение. Всичко..

публикувано на 04.07.24 в 11:02
Нико Тупарев

Прокуратурата вече не иска ареста на Нико Тупарев

Софийската апелативна прокуратурата оттегли протеста, внесен от първоинстанционната Градска прокуратура, срещу освобождаването от ареста, без каквато и да е мярка за неотклонение, на телевизионния продуцент Нико Тупарев. Това стана по време на заседанието на Софийския апелативен съд. Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е..

публикувано на 04.07.24 в 10:56

Собственици на аптеки внесоха в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите със Здравната каса

Собственици на аптеки внесоха в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната здравноосигурителна каса. Подаването на предизвестията е отчаяна крайна форма за предизвикване на диалог и намиране на решение на проблема, каза Стефан Минков, който е собственик на аптека. Промените в Наредба 4,..

публикувано на 04.07.24 в 10:49

Прокуратурата в София решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:36
Изслушване на премиера Димитър Главчев, министъра на отбраната Атанас Запрянов и зам.-министъра на отбраната Невяна Митева, 4 юли 2024 г.

Главчев: Подкрепата за Киев остава приоритет за страната ни

България не предвижда изпращането на войници в Украйна, но политическата и практическата подкрепа за Киев остават приоритет за страната ни. Това заяви  служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушването в НС за позицията на страната ни на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. "Няма и нищо неестествено и странно в позицията, която..

публикувано на 04.07.24 в 10:08
Николай Марков

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков може да се откаже от поста си

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков заяви в кулоарите на парламента, че е възможно да се откаже от поста си. Той заяви, че не е отправял заплахи към депутати от групата.  Марков коментира и качествата на идеолога на "Величие" Ивелин Михайлов. Ивелин Михайлов предупреди за възможното разпадане на ПГ на "Величие" "Г-н Михайлов..

публикувано на 04.07.24 в 10:04
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Има разногласия между Доган и Пеевски, не трябва да се стига до разцепление

Изключеният от парламентарната група на ДПС Рамадан Аталай заяви пред журналисти на влизане в Народното събрание, че има разногласия между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на Движението Делян Пеевски. Аталай заяви, че не трябва да се стига до разцепление на ДПС: "Има разногласия между г-н Доган и г-н Пеевски, между..

публикувано на 04.07.24 в 09:37