Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозиция в Италия срещу идеята летище да носи името на Силвио Берлускони

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Интелектуалци, лявоцентристките партии и граждани са против идеята летище "Малпенса" в Милано да носи името на бившия премиер Силвио Берлускони.

След като предложението на управата на област Ломбардия бе одобрено от Националния орган за гражданска авиация "ЕНАК" (ENAC) и от транспортния министър Матео Салвини за това летище "Малпенса" в Милано да бъде кръстено на Силвио Берлускони, на интернет платформи се организираха петиции това да не се случи. Несъгласие вече са изразили над 30 000 души. 

Най-много са от организацията "Млади демократи от Ломбардия". Te изтъкват: "Летище "Малпенса" е вратата на Ломбардия към света, кръстопът за милиони пътници и стотици националности и е италианска гордост. Тя не може да бъде кръстена на такава противоречива личност като Берлускони". "Въпреки че той бе ключова фигура в италианската политика в продължение на десетилетия – се казва в другa петиция. Мнозина са убедени, че действията му са били неясни, за да му създадат правни проблеми и присъди". 

Предлага се летище "Малпенса" да носи името на известни личности от Ломбардия с голям културен и международен принос за Италия като писателя Алесандро Манцони, учения Енрико Ферми, балерината Карла Фрачи или първата италианка летец Розина Ферарио.

По публикацията работи: Мария Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Силивио Берлускони

Берлускони е отново хоспитализиран в болница в Милано

Бившият премиер на Италия и лидер на партията "Форца Италия" Силвио Берлускони, е приет отново в болница "Сан Рафаеле" в Милано. Причината за тази поредна хоспитализация е аномалия в стойностите констатирани в рутинните изследвания, съобщиха от..

публикувано на 09.06.23 в 23:05
Силвио Берлускони в Сената в Рим, октомври 2022 г.

Почина бившият италиански премиер Силвио Берлускони

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, почина на 86-годишна възраст, съобщи Би Би Си. Според италианските медии той е починал в болница "Сан Рафаеле" в Милано...

публикувано на 12.06.23 в 11:57
Папа Бенедикт XVI се среща със Силвио Берлускони в частната си библиотека във Ватикана, архив, 6 юни 2008 г.

Държавно погребение за Силвио Берлускони и национален траур в Италия на 14 юни

Италия организира държавно погребение за бившия си премиер Силвио Берлускони, който почина на 86-годишна възраст. Погребението ще бъде в сряда в Миланската катедрала. Берлускони -  лидер и основател на коалиционната в настоящото правителство партия..

публикувано на 12.06.23 в 18:45

Кръщават стадион на Силвио Берлускони

Градската управа на Монца предложи стадионът на едноименния футболен клуб да носи името на починалия в понеделник бивш футболен деятел и премиер Силвио Берлускони. Това съобщава Скай Спортс, цитиран от БТА. "Неговото име ще бъде свързвано завинаги с..

публикувано на 13.06.23 в 09:48
Силвио Берлускони

Днес е погребението на Берлускони, в Италия е ден на национален траур

Днес е погребението на четирикратния бивш премиер на Италия - Силвио Берлускони. По този повод в Италия днес е обявен национален траур. Берлускони почина в понеделник в болницата „Сан Рафаеле“ в Милано след заболяване от левкемия.  Погребението..

публикувано на 14.06.23 в 07:43

Италия каза последно сбогом на Силвио Берлускони

Италия каза последно „сбогом“ на своя бивш четирикратен премиер Силвио Берлускони. Погребението с държавни почести в присъствието на президента на страната Серджо Матарела, на правителството, в което партията на Берлускони „Форца Италия“ е..

публикувано на 14.06.23 в 18:19
Силвио Берлускони

Летище "Малпенса" в Милано може да носи името на Берлускони

Летище "Малпенса" в Милано, което е едно от най-важните за Италия, ще носи името на Силвио Берлускони. Това съобщи транспортният министър Матео Салвини по време на форум в област Пулия . Салвини каза, че е получил съобщение от президента на Националния..

публикувано на 06.07.24 в 03:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС-Чакъров срещу решения на ЦИК за регистрация

Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на Политическа партия "Движение за права и свободи" и прекрати производството по две от административните дела срещу решения на ЦИК, съобщават от съда. Едната жалба е срещу отказа..

публикувано на 16.09.24 в 20:39

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед, но срокът на извинените отсъствия може да включва няколко дни назад. Това припомнят от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) във връзка с началото на..

публикувано на 16.09.24 в 20:19
Джорджа Мелони и Киър Стармър

Мелони и Стармър единни срещу трафика на мигранти и за иновации в европейската отбранителна индустрия

Италианският премиер Джорджа Мелони се срещна във "Вила Памфили" в Рим със своя британски колега Киър Стармър. Приета е Съвместна декларация,   която потвърждава амбицията на двамата правителствени ръководители да продължат да укрепват и..

публикувано на 16.09.24 в 19:40
Хю Едуардс

Шестмесечна условна присъда за известния водещ на новините по телевизия Би Би Си Хю Едуардс

Известният водещ на новините по телевизията на Би Би Си Хю Едуардс получи шест месеца условна затворническа присъда за достъп до неприлични снимки на деца. Някои британски медии като Скай нюз коментираха, че Хю Едуардс е бил "пощаден"...

публикувано на 16.09.24 в 19:34
Министерство на външните работи в Скопие

Посланикът ни в РСМ е бил поканен на разговор в министерството на външните работи на Скопие

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Северна Македония Желязко Радуков е бил поканен на разговор в министерството на външните работи и външната търговия, потвърдиха за БНР от нашето МВнР, като уточняват, че поводът е..

публикувано на 16.09.24 в 19:28

В Силистренско учебната година започна в 41 училища и 23 детски градини

В Силистренско днес учебната година започна в 41 училища, 23 детски градини, 4  центъра за подкрепа за личностно развитие и в един специализиран център . Добрата новина е, че няма закривани и преобразувани институции през годината,..

публикувано на 16.09.24 в 19:05
След гонката и последвалата катастрофа с участието на мигранти и полицейски коли в района на столичното

Молдовец, превозвал нелегални мигранти, предизвика катастрофа в София при бягство от полицията

Молдовски гражданин, управлявал автомобил с румънска регистрация, предизвика катастрофа на входа на София   в опита си да избяга от полицията. В автомобила на молдовския гражданин са открити 11 нелегални мигранти. Полицията ще изяснява дали..

публикувано на 16.09.24 в 18:35