Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Снимка: БТА

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.  

В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.  

В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.  

Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен. 

На място са всички противопожарни екипи от област Пазарджик, има и подкрепление от София.

Опасността от разпространяването на огъня в посока Стрелча е преодоляна, каза директорът на пазарджишката противопожарна служба комисар Ангел Ангелов.

Преди два часа в гасенето се включи и хеликоптер, който за 10 минути е успял да се справи с върховия огън.

На място има десетки доброволци, утре сутринта те ще бъдат заменени с други техни колеги, каза Стилиян Хараканов от националната асоциация на доброволците.

Работата на противопожарните екипи ще продължи и през нощта каза комисар Ангел Ангелов. 

На място е и областният управител Валентина Кайтазова.

   
По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" обяви и новите израелски условия за примирие в Газа

 От палестинското радикално движение "Хамас" обявиха, че отхвърлят новите израелски условия за примирие в ивицата Газа.  По-рано ливанската групировка "Хизбула" изстреля стотици ракети и дронове срещу Израел, докато израелски изтребители атакуваха обекти в Ливан.   Съединените щати увеличават своите военни сили в Близкия изток при нарастващото..

публикувано на 26.08.24 в 08:45

Армията се включва в гасенето на пожара в Рила

Армията ще се включи днес в гасенето на пожара под Черни връх в Рила, който се разгоря в четвъртък, на над 2 300 м. надморска височина и се разрасна, съобщи главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  "Горе може да се работи само на ръка, няма как да се работи с техника. Вижда се, че се..

публикувано на 26.08.24 в 08:42

Частично бедствено положение в Дупнишко заради пожара в Рила

Кметът на Дупница Първан Дангов обави частично бедстмено положение за селата Самораново и Бистрица заради пожара в Рила, възникнал в четвъртък и който още не е овладян. Днес гасенето ще продължи, като ще се включа и военнослужещи. Това пък каза снощи гл. комисар Александър Джартов, директор на Националната служба "Пожарна безопасност и..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Д-р Николай Христов: Телемедицината не е за профилактика и масов скрининг

Медицината от разстояние не е нещо ново, но това се възприема като решение, панацея на всички проблеми в здравеопазването в България в областта на доболничната помощ. Това заяви пред БНР общопрактикуващият лекар от Варна д-р Николай Христов. Телемедицината е с малък обсег в областта на медицинските услуги – използва се в много..

публикувано на 26.08.24 в 07:43

Ще бъде ли успешен вторият опит за ново служебно правителство?

Служебният премиер Димитър Главчев ще представи на президента Румен Радев проект на ново временно правителство в 10 часа.  Ако държавният глава го одобри ще подпише указ за назначаването му,  кабинетът "Главчев 2" ще положи клетва пред Парламента във вторник, а предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 27 октомври. С успех или..

публикувано на 26.08.24 в 07:10

Великобритания призова за намаляване на напрежението в Близкия изток

Британският министър на външните работи Дейвид Лами заяви, че ескалацията на конфликта между Израел и "Хизбула" трябва да бъде избегната на всяка цена.  В публикация в социалната мрежа Х Дейвид Лами призова за спокойствие на фона на опасенията за по-широкообхватна война.  Той допълни, че е разговарял по телефона с израелския министър по стратегическите..

публикувано на 26.08.24 в 04:25

Британец от Ройтерс убит при ракетен удар в Източна Украйна

Британски гражданин, който е работил в Източна Украйна като част от новинарски екип на Ройтерс, е бил убит при ракетен удар срещу хотел в събота, потвърди агенцията. Съветникът по въпроси на безопасността Райън Еванс е бил един от шестимата служители на Ройтерс, отседнали в хотел “Сапфир” в град Краматорск, който е под украински контрол, но близо до..

публикувано на 26.08.24 в 03:39