Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарският външен министър: Работим за още една среща на високо равнище за мир в Украйна

Външният министър на Унгария Петер Сиярто.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че приемането на Украйна в НАТО би означавало обявяване на война срещу страната му.

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че се работи по организирането на още една среща на високо равнище за мир в Украйна. В интервю за руската агенция "Новости" Сиярто отхвърли критиките към Будапеща относно посредничеството ѝ за мир между Киев и Москва.

Петер Сиярто отбеляза, че и двете страни трябва да бъдат представени, "ако искаме да се надяваме за успеха на какъвто и да било форум за мир в бъдеще".

Русия не беше поканена на първата мирна конференция за Украйна, която се състоя миналия месец в Швейцария.

В понеделник украинският президент Володимир Зеленски каза, че подготвя втора подобна среща, която да бъде организирана през ноември.

В интервюто за руската медия Петер Сиярто коментира и критиките по отношение на опитите на Будапеща за мирна мисия:

"Всички провоенни политици в Европа скочиха веднага след началото на тази мирна мисия. И заплашиха, че ще ни бойкотират, че ще откажат да преговарят, ще ни игнорират. Но тези атаки не ни отказват да продължим мирната мисия. Те ни насърчават да положим повече усилия за край на тази война в Украйна".

Сиярто заяви, че провоенните политици в Европа са заплашили страната му с бойкот и отказ от преговори, но тези критики според него само карат Будапеща да положи още повече усилия за край на войната в Украйна.

Унгария, която пое в началото на месеца ротационното председателство на Съвета на ЕС за половин година, обяви, че се опитва да играе посредническа роля между Русия и Украйна. Премиерът Виктор Орбан посети последователно Киев, Москва, Пекин и Вашингтон на "мирни мисии", за които беше критикуван от редица западни страни, тъй като според тях е действал на своя глава.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Карлос Насар беше удостоен със званието "Почетен гражданин на Червен бряг"

Олимпийският шампион по вдигане на тежести от Париж 2024 Карлос Насар беше удостоен със званието "Почетен гражданин на Червен бряг". Целият град беше на площада пред общината, за да поздрави своя шампион. Площадът в Червен бряг бе изпълнен с хора много преди заседанието на Общинския съвет и  официалната церемония. Български гайди..

публикувано на 27.08.24 в 16:23

Шест черни лешояда ще заживеят в природата в началото на 2025 година

Черният лешояд е една от най-редките птици на Балканите. В България видът е бил широко разпространен в миналото, но преди около 25 години изчезва като гнездящ вид.  От 2022 г. Българското дружество за защита на птиците и Фондация "По-диви Родопи” работят за връщането на вида в природата. Досега са освободени 16 птици. Новата група от шест черни лешояда..

публикувано на 27.08.24 в 16:20

Заради инцидента в НБУ всяка част от сградата ще бъде проверена

Заради инцидента в Нов български университет, при който при ремонтни дейности пострада работник, всяка част от сградата на висшето училище ще бъде проверена.  Това съобщи пред "Хоризонт" ректорът на университета Пламен Дойнов, като уточни, че преди една година сградата на висшето училище е минала технически преглед и е напълно сигурна.  Аулата, където..

публикувано на 27.08.24 в 16:10
Ерик Мамер

ЕК: Едва ли ще има компромис за сроковете за номинации на еврокомисари

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер заяви, че едва ли ще бъде направен компромис с крайния срок за представяне на кандидатурите за еврокомисар на новата Комисия спрямо странитечленки. Срокът изтича в края на седмицата.  На въпрос дали е възможен такъв компромис за България предвид факта, че новото правителство е встъпило в длъжност..

публикувано на 27.08.24 в 15:52
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: Екатерина Захариева няма да е еврокомисар, има друг в ръкава на Борисов

Бойко Борисов номинира Екатерина Захариева за еврокомисар, но няма да е тя, има друг в ръкава. Това заяви в интервю пред БНР Атанас Атанасов, съпредседател на ПП-ДБ. Той отказа да каже кой е човекът "в ръкава на Борисов", за да не спекулира.  Атанасов бе категоричен, че ПП-ДБ няма да играят в уреден мач по отношение на номинациите и..

публикувано на 27.08.24 в 15:48
Снимката е илюстративна

Деактивираха хиляди обяви на недекларирани имоти в Гърция

Данъчните власти в Гърция проверяват дали приходите от имоти под наем се декларират и дали се плащат данъци.  Проверките досега показаха голямо укриване на приходи, информират от финансовото министерство. Съгласно закона всеки собственик на недвижим имот трябва да го регистрира в сайта за публични приходи и в обявата да посочи..

публикувано на 27.08.24 в 15:42
Виница, Украйна

Николета Атанасова: Във Виница смятат, че ако продължат ударите, няма да се възстановят до зимата

Местните хора в украинската Виница се притесняват, че ако продължават тези атаки на руснаците, като тези в последните два дни, едва ли Украйна ще се възстанови до зимата и ще може да защити населението си. Това сподели от Украйна журналистът от програма "Христо Ботев" Николета Атанасова в интервю пред БНР. "Притесненията са за възрастните..

публикувано на 27.08.24 в 15:23