Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ дава възможност за запознаване с трудовите права зад граница

"Съоръжението я скалпира напълно": Адът за една българка, потърсила препитание в Австрия

Марина Ставрева: Никой работодател не желае да плаща, ако има възможност да не го направи

| Интервю
Марина Ставрева
Снимка: Личен архив

"Забрадката й се заплита в механизма за вдигане на стъклата. Жената е издигната на височина от 5 метра. Съоръжението я скалпира напълно. Следват дълги минути на агония".

Това разказа пред БНР Марина Ставрева, юрист от КНСБ, ръководител на Консултативен център за правата на работещите в Австрия и Германия българи. 

"По-късно идва мъж, който спира съоръжението и жената пада от 5 метра. Когато се събужда, по нейни думи, не знае дали е жива. Това води до много тежки травми. Три месеца е в интензивно отделение".

Историята на млада жена от Шуменско, която заминава да търси препитание в Австрия, щеше да прилича на хилядите подобни съдби на наши сънародници, ако не беше трагедията, с която се сблъсква още в първи си работен ден в една оранжерия за ягоди и аспержи. Трагедия, която преобръща живота й завинаги и за пореден път поставя въпроса за рисковете, които крие работата в чужбина.

При подобни ситуации винаги се питаме и какви са възможностите за запознаване с трудовите права зад граница, както и към кого може да се обърнем за консултация, съвет и помощ в случай на необходимост. 

Шестима българи работят в специални центрове на мрежата, носеща името "Справедлива мобилност". В Германия и Австрия те дават на място консултации на майчин език - най-вече оказване на съдействие на работници от държавите членки от Централна и Източна Европа при налагането на справедливи възнаграждения и условия на труд. 

Има данни, че около половин милион българи пребивават в Германия, а половината от тях и работят там. В Австрия сънародниците ни са 40 хиляди, като 18 хиляди от тях са на трудов договор, разказа Ставрева в предаването "12+4".

Много от българите са заети в секторите на туризма и дребното предприемачество, има и такива, които работят в областта на строителството и на личните грижи, посочи тя.       

Много наши сънародници работят под минималните нива на заплащане, които са установени законово, отбеляза още Ставрева. 

"Никой работодател не желае да плаща, ако има възможност да не го направи. Дори случаите да са медийно известни.  Ако не следиш сроковете и процедурите за подаване на конкретни сертификати и документи, може да бъдеш изписан по най-леката процедура". 

Ставрева посочи, че сътрудник от мрежата помага на пострадалата от Шуменско жена, за бъде всичко проверено и коректно приложено трудовото законодателство.

Тя посъветва хората да посетят КНСБ, когато им предстои заминаване за работа в чужбина.

"За да се направи проверка на документите и да се даде представа за най-сериозните мини, където може да ви подведат".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Радиопрограми
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

26 ранени във верижна катастрофа на магистрала в Италия

Верижната катастрофа е със 7 автомобила на магистрала А 23 посока Тарвизио към границата на Италия с Австрия.  Ранените са откарани в болници в Удине и Толмецо. На още 20 шофьори е оказана помощ на място.  Поради голямата горещина доброволци на Червения кръст закараха някои от тях в селището Джемона, за да бъдат лекувани и освежени..

публикувано на 31.08.24 в 19:35

Силна буря засегна Атина, наводнени са пътища

Силна буря засегна Атина. Има наводнени пътища. Дъждове наводниха и голяма част от Пелопонес. В центъра на гръцката столица е затруднен трафикът, защото е високо нивото на водата върху платното.  В столичния квартал Калитеа повечето пътища са затворени от полицията, съобщават властите. Спряха движението на част от градските автобуси.  Властите..

публикувано на 31.08.24 в 19:25

Червен код за интензивни валежи в четири общини в югоизточна България утре

Червен код за интензивни валежи е в сила за утре в четири общини в югоизточна България.  Националният институт по метеорология и хидрология предупреждава за опасност от наводнения в Созопол, Царево, Приморско и Малко Търново. Там се очакват валежи от над 65 мм за денонощие. Институтът издаде оранжев код за община Бургас, а също и за Камено и Средец...

публикувано на 31.08.24 в 19:08

"Алтернатива за Германия" ще е фаворит в Тюрингия и Саксония, сочат последни проучвания

Последните социологически проучвания са категорични: всичко сочи, че на местните избори в двете източногермански провинции Тюрингия и Саксония утре крайнодясната "Алтернатива за Германия" ще е фаворит. В Тюрингия се очертава тя да спечели вота, а в Саксония проучванията ѝ дават второ място след Християндемократическия съюз.  Какъвто и да е резултатът на..

публикувано на 31.08.24 в 18:50

Билетите за концертите на Oasis са пуснати в продажба, но се препродават за много по-високи цени

Билетите за концертите на събратата се отново легендарна рок група Oasis са пуснати в продажба, но веднага постъпиха съобщения, че те се препродават за много по-високи цени от номиналните. Има и проблеми с продажбата онлайн на лицензираните уебсайтове. Феновете, които се опитват да влязат в трите уебсайта, продаващи билети за датите в..

публикувано на 31.08.24 в 17:46

Шестима пострадали при аварийно кацане на Ан-2 в Северна Осетия

Шестима души, включително три деца, са пострадали при аварийно кацане на самолет Ан-2 в Пригородния район на Северна Осетия в Русия, съобщи ТАСС.  Двамата пилоти на самолета са в съзнание, но са ранени.  Пострадали са и мъж с две момиченца на 11 и 8 години. Ранено е 11-годишно момче. При излитането на борда на самолета е имало и парашутисти. Когато са..

публикувано на 31.08.24 в 17:22

Филипините и Китай си размениха обвинения след сблъсък на техни кораби в Южнокитайско море

Филипините и Китай си размениха обвинения, след като кораби на бреговата им охрана се сблъскаха в Южнокитайско море, като всяка една от страните заяви, че другата е извършила опасни маневри в спорния район, предаде ДПА. Не се съобщава за пострадали при сблъсъка в района на плитчината Сабина, като това е петият инцидент между военноморските и въздушните..

публикувано на 31.08.24 в 17:10