Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Малинов: Без компромиси няма да се спасим от предсрочни избори октомври и февруари

"Рано или късно ще трябва да се намери компромис за надпартиен кабинет"

| Интервю
Светослав Малинов
Снимка: БГНЕС

Техническото, експертното, програмното правителство означават, че има политическа криза и липса на доверие между партиите. Стандартните решения се провалят 7 пъти за 3 години.

Това мнение изрази в интервю за БНР политологът проф. Светослав Малинов.

Рано или късно ще трябва да се намери компромис за надпартиен кабинет на този етап, посочи той и даде пример с Нидерландия, където по думите му в момента има непартиен премиер.

Политологът акцентира върху невъзможността да се намери "това най-малко общо пространство" и припомни, че ротацията не се осъществи заради желанието да се продължи с реформите, които са "крайно неизгодни за Пеевски и Борисов".

Да се тръгне със собствен политически кабинет с ярки партийни фигури е равнозначно на сигурен провал, убеден е той.

ГЕРБ са уязвени, защото след поредната си победа не могат да направят правителство. Чисто интуитивно ГЕРБ се съпротивлява на надпартиен кабинет, а това, макар и аномалия, е единственото възможно в момента, за да се излезе от спиралата от предсрочни избори, гласи прочитът на проф. Малинов.  

Подходът на ПП-ДБ е правилен – да не се провалят от първия ден като ГЕРБ, отбеляза той.

Без компромиси няма да можем да се спасим от предсрочни избори октомври и предсрочни избори през февруари догодина, категоричен е Светослав Малинов, който не изключва шанса да има техническо правителство с третия мандат.

"ИТН, ако получат мандата, ще действат в тази посока. БСП, ако получи мандата, ще действат в тази посока."

ПП-ДБ ще загубят изключително много, ако при третия мандат са "против", след като с втория са били "за", заяви Малинов и и призова "да не се държим така, сякаш всичко е свършило".

Всички останали, без групата около Пеевски и Борисов, са готови да преговарят и да положат усилия, обобщи политологът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

119 заподозрени за членство в "Ислямска държава" са задържани в Турция

Турските власти са задържали през последната седмица 119  души, заподозрени за членство в "Ислямска държава", съобщи "Хюриет дейли нюз", като се позовава на публикация на министъра на вътрешните работи Али Йерликая в платформата "Х". Това са поредните масови арести на предполагаеми членове на терористичната групировка, съобщава БТА. В началото на август..

публикувано на 30.08.24 в 14:28

Рязко забавяне на годишната инфлация в еврозоната през август до 2,2%

Годишна инфлация в еврозоната се забавя рязко през август, става ясно от данните на Евростат. Индексът достига 2,2% през месеца, което е с 0,4 процентни пункта по-малко спрямо предишния месец (2,6%) и се доближава все повече до целта на Европейската централна банка от 2%. Това е най-слабата инфлация в еврозоната от юли 2021 г. насам...

публикувано на 30.08.24 в 14:27

"Дейли мейл" със статия за българката Десислава Добрева, създала мултимилионен онлайн бизнес

Британският “Дейли мейл“ публикува голяма статия за 33-годишната българка Десислава Добрева, която е създала мултимилионен онлайн бизнес, докато пътувала в 40 страни по света, а сега живее в Лондон. Десислава Добрева е дигитален номад, т.е. човек, който пътува свободно, докато работи дистанционно, използвайки интернет, пише изданието. Тя е..

публикувано на 30.08.24 в 14:11
Димитър Кангалджиев

Атанас Илков: Главният секретар на МВР не е сменен

Главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев не е освободен от поста, и на негово място не е назначен директора на ГДБОБ Явор Серафимов . Това заяви пред репортери служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков: "Господин Кангалджиев не е сменен. Той си е все още действащ заместник-главен секретар, но от вчера той е в болничен. Кказа, че..

публикувано на 30.08.24 в 14:03
Екатерина Захариева и Юлиан Попов

Проф. Юлия Захариева: Най-важният критерий за членовете на ЕК е тяхната независимост от държава, партия и институция

Йерархия в ЕК няма. Има председател и зам.-председатели, и членовете, на които им е възложено да управляват определен ресор. Само председателя след като получи тези номинации може да разпределя ресорите. Думата комисар е утвърдена в политическото говорене, в нормативната основа за функциониране на ЕК не се използва. Навсякъде е член на..

публикувано на 30.08.24 в 14:02
Борис Попиванов

Доц. Борис Попиванов: Сблъсъкът за това как ще се яви ДПС на изборите ще е брутален

" Този случай е видимата, битовата страна на може би най-тежкия, драматичния, жестокия конфликт, който се е случвал в голяма българска партия от началото на демокрацията. Имало е в историята разцепления, напускания, скандали, но никога на такова високо равнище. На много нива протича това".  Това коментира пред БНР политологът доц. Борис Попиванов..

публикувано на 30.08.24 в 13:26
Матео Ренци

Матео Ренци: Бих направил всичко, за да накарам Мелони да падне

Бившият премиер на Италия и лидер на партията "Италия вива" Матео Ренци се закани на настоящето дясноцентристко правителство на Джорджа Мелони, че ако може, ще го свали, а в лявоцентристкият център да създаде силна коалиция. Това стана на традиционните чествания на Festadell’Unità – Празник на Единството от 1945 г. , първо организиран от..

публикувано на 30.08.24 в 13:18