Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезателите ни по плуване може да са изненадата на ОИ в Париж

Българските плувци заминават за Олимпиадата в Париж с амбиции да подобрят личните си постижения и да се представят достойно на най-големия спортен форум.

Плувците с покрити олимпийски нормативи Любимир Епитропов, Петър Мицин и Габриела Георгиева пътуват в петък, 19 юли, рано сутринта с директен полет FB 431 за Париж и са сред първите, които ще влязат в олимпийското село.

"Това е втора олимпиада за мен, в Токио плувах на полуфинал и подобрих постижението си, надявам се и сега да направя същото. Каквото зависи от мен, съм го изпълнил в тренировъчния процес, ще дам всичко от себе си за добро класиране. Моментът е малко странен, защото имаше заостряне в подготовката за Европейското първенство миналия месец, но се надявам да се мобилизирам и да покажа най-доброто от себе си. В Париж ще ми бъде като първа Олимпиада, защото предишната беше нетипична заради ковид пандемията. Но това е състезание като състезание. Трябва да сме спокойни и тогава ще покажем най доброто", каза Любомир Епитропов на пресконференция.

Той ще бъде знаменосец на българската делегация по време на церемонията по откриването.

"За мен и моето семейство е чест да нося българския флаг на церемонията по откриването. Това ще направи Олимпиадата още по-специална, но няма да измести фокуса ми от състезанието", добави той.

Епитропов ще плува в Париж само на 200 метра бруст - дисциплината, на която стана европейски шампион в Белград миналия месец.

"100 метра бруст е чужда за мен дисциплина и с треньорите преценихме да се концентрирам изцяло върху 200 метра", каза още Епитропов.

Световният рекордьор за юноши на 400 метра свободен стил Петър Мицин се надява да се доближи до постиженията си от миналогодишното европейско първенство за юноши в Белград. Мицин ще стартира освен на 400 свободен стил, също и на 200 метра бътерфлай.

"Чувствам голямо вълнение от предстоящия ми дебют на Олимпиада. Подготовката премина по план и се надявам да постигнем успехи. Изпълнявам заданията за времената в тренировките, чувствам се във форма", каза Мицин.

Габриела Георгиева ще стартира на 100 и 200 метра гръб при жените. Тя тръгва за Париж без големи очаквания и не успа да сдъжи сълзите си, когато сподели очакванията си.

"Отивам без големи очаквания, искам да се насладят на всеки момент от участието си на Олимпийски игри. Ще се постарая да се представя по най-добрия начин", каза Георгиева.

Четвъртият български плувец в Париж Йосиф Миладинов ще пристигне във френската столица директно от Швейцария и ще се присъедини към съотборниците си на 28 юли.

"Силни лични постижения е основната цел за плувците в Париж. Всички са подготвени за това, надявам се нашите състезатели да бъдат сред изненадите на Олимпиадата. Имам уверение, че всичко с подготовката на Йосиф върви по план. Той тренира в Швейцария и ще се присъедини към нас на 28-и юли, може да очакваме силни постижения и от него", каза Кристиян Минковски, главен селекционер на националния отбор по плуване.

Личният треньор на Мицин и Епитропов - Николай Вакареев, вярва, че двамата му възпитаници имат шансове да постигнат силни времена и добри класирания.

"На предишната Олимпиада в Токио Любо плува на полуфинал, сега има още по-добър резултат и това ни дава надежди за по-добро класиране - минимум полуфинал, а защо не и финал.  Целта пред всеки състезател е да подобри личното постижение на голям форум", каза Вакареев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Григор Димитров

Григор Димитров е на четвъртфинал в Стокхолм

Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на тенис  турнира на твърда настилка в зала от сериите АТП 250 в Стокхолм (Швеция) с награден фонд 767455 евро. Димитров, който е шампион в надпреварата през 2013 година, е поставен под номер 3 и почива в първия кръг. На осминафиналите първата ни ракета  победи със 7:6(1), 6:3 французина Кентен Алис,..

публикувано на 18.10.24 в 00:22
Андрей Рубльов

Андрей Рубльов лесно стигна четвъртфиналите в Стокхолм

Андрей Рубльов се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на твърди кортове в Стокхолм (Швеция)  с награден фонд от 767455 евро. Поставеният под номер 1 руснак победи с 6:4, 6:1 Александър Мюлер за само 65 минути. Рубльов постигна пробив за 3:2 в първия сет, след което поведе в мача след 6:4. Във втората част френският тенисист на три..

публикувано на 17.10.24 в 22:41
Илиана Раева

Министър Атанас Илков и Илиана Раева обсъдиха разширението на залата в НСБ "Раковски"

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков се срещна с председателя на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.  По време на разговора беше  изяснено, че  Министерството на вътрешните работи  изпълнява всички задължения свързани с бъдещото  изграждане на новия многофункционален спортно-тренировъчен комплекс и залата по..

публикувано на 17.10.24 в 22:28
Отпадна и последният българин на европейското по тенис на маса

Отпадна и последният българин на европейското по тенис на маса

Йоан Величков загуби на 1/32-финалите на Европейското първенство по тенис на маса, което се провежда в Линц, Австрия. Българинът отстъпи с 0:4 (3:11, 6:11, 6:11 и 9:11) срещу белгиеца Мартин Алегро. Величков беше последният роден представител на шампионата, а преди него участието си приключи и Цветелина Георгиева. Мария Йовкова, Виктория..

публикувано на 17.10.24 в 21:29
Жоел Арате

Арате: Искам в националния 30 боксьора, но зависи и от федерацията

Старши треньорът на националния отбор на България по бокс при мъжете Жоел Арате каза, че е доволен от представянето до момента на състезателите на Европейското първенство до 23 години, което се провежда в столичната зала "София". България ще има двама финалисти на шампионата в лицето на Радослав Росенов и Уилиам Чолов, които достигнаха до..

публикувано на 17.10.24 в 21:24
Стефани Стоева

Стефани Стоева започна с победа на турнир в Перу

Стефани Стоева се класира за втория кръг на единично жени на турнира по бадминтон в Лима (Перу). Българката победи без проблеми представителката на домакините Фернанда Мунар с 21:11, 21:12 за 24 минути. Следващата й съперничка ще бъде Жеизиане Алвес (Бразилия).  Стефани Стоева, която в последните две седмици спечели титлите на турнири в..

публикувано на 17.10.24 в 20:23
Радослав Росенов

Росенов и Чолов са финалисти на европейското по бокс (обновена)

Шампионът в категория до 60 килограма в последните две години Росенов изигра още един много добър мач на турнира в зала "София". Националът на България се класира за финала на първенството, след като надделя над представителя на Черна гора Томислав Джинович. Росенов наложи волята си в тежка битка. Той успя да вземе предимство с по-бързи и резки..

публикувано на 17.10.24 в 20:07