Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Европейски парлемент
Снимка: Радио ВИДИН

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси.

Най-много редовни членове от България ще има Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Те са трима – Емил Радев от Европейската народна партия, социалистът Кристиан Вигенин и преминалата от социалистите към ДПС и либералите Елена Йончева.

Двама наши представители са в комисията по външни работи - Андрей Ковачев от Европейската народна партия и Станислав Стоянов от крайнодясната група "Европа на суверенните нации". Стоянов е и единственият български редовен представител в комисията по транспорт и туризъм.

Петър Волгин от "Европа на суверенните нации" е член на комисията по заетост и социални въпроси, както и заместващ член на комисиите по външна политика, по промишленост, изследвания и енергетика и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Съпартийката му Рада Лайкова е редовен член на комисията по икономически и финансови въпроси и заместващ член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителя.

Илхан Кючюк от „Обнови Европа“ е в комисията по правни въпроси. 

Новоизбраният депутат Никола Минчев от "Обнови Европа" е в комисията по вътрешния пазар и защита на потребителя.

Илия Лазаров от ЕНП пък е част от комисията по международна търговия.

Единственият български евроконсерватор – Ивайло Вълчев, е член на две комисии – по култура и образование и по петиции.

Андрей Новаков от ЕНП е член на Комисията по регионално развитие. Както и в предишния парламент, той остава заместващ член на комисията по транспорт и туризъм. Ева Майдел от същата партия и социалистката Цветелина Пенкова са редовни членове в комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

Радан Кънев от ЕНП е в комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

В комисията по регионално развитие е новоизбрният Танер Кабилов от "Обнови Европа"..


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мобилни екипи в областните градове съдействат за получаване на достъп до "Е-здраве"

Днес и утре мобилни здравни екипи във всички областни градове ще съдействат на хората да получат достъп до пациентското си досие през мобилния телефон. Това ще се случва в паркове и търговски центрове от 10 до 16 часа. Доброволци на БЧК ще раздават информационни брошури за ползите от преглеждането на досието. За да има достъп до телефона до..

публикувано на 04.09.24 в 08:35
Мигранти, прекосяващи Ламанша на малка лодка, архив, март 2024 г.

Най-малко 12 загинаха след инцидент с лодка с мигранти в Ламанша

Най-малко 12 души загинаха - сред тях бременна жена и 6 деца - след инцидент с лодка с десетки мигранти в Ламанша. Британските медии цитират Оливие Барбарен, кмет на Льо Портел, френски крайбрежен град, където е била спусната лодката, участвал в спасителна операция, който информира, че "дъното на лодката се е разкъсало". По данни на..

публикувано на 04.09.24 в 08:15

Осем екипа огнеборци в борба с пожара край Асеновград

Осем екипа пожарникари са гасили огъня край Асеновград, където пламъците обхванаха терен над стадиона на Аграрно промишления комплекс и до гробищата в града.  Горят сухи треви, няма опасност за населението. Направени са просеки, които да попречат на огъня да навлезе към промишлената зона на града. Снощи кметът Христо Грудев..

публикувано на 04.09.24 в 08:02

Подписват договора за доставката на нови 20 електрически влака

В Министерския съвет днес се очаква да бъде подписан договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака, финансирани със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. По данни на пресцентъра на кабинета - стойността на подвижния състав е над половин милиард лева, а срокът за доставка - две години.  По-късно кабинетът ще..

публикувано на 04.09.24 в 07:57

Изслушват представители на МВнР за неизпълнението на договора за добросъседство с РСМ

Парламентарната комисия по политиките за българите извън страната ще изслуша представители на Министерството на външните работи във връзка с неизпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. През юли служебният министър на външните работи Иван Кондов - тогава в..

публикувано на 04.09.24 в 07:48

Каква информация може да получим от електронното си здравно досие?

От началота на седмицата всеки пациент може да види в електронното си досие своя персонален план за здравна грижа. Т ова съобщи пред БНР Борис Костадинов, директор на дирекция "Софтуерна интеграция" в “Информационно обслужване”. Вече имаме достъп до електронното си здравно досие Популяризират електронното здравно досие и приложението еЗдраве..

публикувано на 04.09.24 в 07:46

Ново руско нападение срещу Украйна

Украйна преживява ново руско ракетно нападение след поредицата смъртоносни удари през последните дни. Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, който е в Украйна, обеща на украинския президент Володимир Зеленски помощ при закупването от България на оборудването за неосъществената ядрена централа "Белене"...

публикувано на 04.09.24 в 07:34