Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестната салата "Цезар" става на 100 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През този месец се навършват  100 години от създаването на световноизвестната салата "Цезар". Дело е на италиански готвач, който е имал ресторант в Мексико.

Това е  Чезаре Кардини, имигрирал с братята си от Бавено край езерото "Маджоре" отвъд Океана. Отворил ресторант в град Тихуана при границата на Мексико със САЩ.

Бил периодът на Сухия режим  и американците използвали определени случаи, за да отскочат до Тихуана "за разнообразие".

Според легендата, веднъж през юли 1924 година гостите на ресторанта на Кардини изяли всичко, което било на разположение, а за да не разочарова новопристигналите, той спретнал салата с останалите му продукти.

Поставил цели листа от маруля в по-голяма чиния, върху тях препечени парченца хляб, скилидки чесън, тънки резенчета от италианското сирене пармиджано. Всичко това залял със смес от зехтин, лимонов сок, яйца и сос Уорчестър.

Салатата пожънала веднага голям успех и получила името на своя изобретател  - "Цезар" от "Чезаре".

С времето всеки един готвач прибавял и нещо от себе си, напр. пилешко месо или риба, но името остава същото, както и световната известност на това кулинарно италианско творение на Чезаре Кардини.

Чезаре Кардини приготвя салатата/ архив
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Нощ на индустрията" в Габрово

Габрово е домакин на инициативата "Нощ на индустрията". Тази вечер в нея се включват шест компании, чийто бази са на територията на града.  В основата на инициативата стои индустрията като важен икономически фактор за развитието на района и популяризиране на възможностите за работа и кариерно ориентиране сред младите хора. Регистрираните..

публикувано на 18.10.24 в 08:37
Александър Стоянов

Гражданско сдружение ще наблюдава изборите в рискови секции чрез ИИ

"Демократичен център" е гражданска инициатива, която ще се бори за повече доверие между гражданите и институциите.  На предстоящия вот сдружението ще се стреми да се освети с по-различен подход – чрез изкуствен интелект, изборния процес и нарушенията в него. Чрез ИИ ще се наблюдава процесът в рискови секции и видеозаснемането , уточни за БНР..

публикувано на 18.10.24 в 08:08

Стоян Михов: Надяваме се до края на 2024 г. басейнови дирекции да завършат плановете за водата

Струва ми се цинично да казваме на хората да пестят водата, да не поливат, да спират водата, докато мият, след като от години знаем за сериозните загуби в преносната мрежа - 50 -70%. И цинично е да кажеш да се ограничи, а 79% вода която се плаща изчезва. Това е сериозен проблем, говорим за безводие, а губим ресурсът без да имаме обяснение..

публикувано на 18.10.24 в 08:05
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън на среща с лидерите на Германия, Франция и Великобритания в Берлин

Американският президент Джо Байдън ще се срещне днес в Берлин с лидерите на Германия, Франция и Великобритания. Очаква се водеща тема за бъде войната в Украйна, но да бъде обсъден също конфликтът в Близкия изток. Преди срещата им Байдън ще проведе също двустранни разговори с президента и канцлера на Германия. Визитата на Байдън идва..

публикувано на 18.10.24 в 07:57

Отворено за движение е кръстовището на бул. "Черни връх" и "Тодор Каблешков"

Вече е отворено за движение кръстовището на столичните булеварди “Черни връх“ и “Тодор Каблешков". Ремонтите в района предизвикаха километрични задръствания и недоволството на шофьорите в София. Терзиев: На 20 октомври ще бъде отворено движението през три ключови кръстовища ГЕРБ и ПП-ДБ-СС в остър сблъсък и обвинения за..

публикувано на 18.10.24 в 07:55

Изтича срокът за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват екзитпол

В 17:00 часа изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания екзитпол в изборния ден 27 октомври. Според правилата на ЦИК резултатите от допитвания до общественото мнение не могат да се огласяват в деня за размисъл и до обявяване края на изборния ден на територията на страната. За отразяване..

публикувано на 18.10.24 в 07:52

Лекоатлетически пробег "Колю Фичето" започва в Дряново

В Дряново ще бъде даден стартът на 55-ия международен лекоатлетически пробег "Колю Фичето". Спортното събитие се провежда в рамките на традиционните есенни празници в града.  От централния площад "Ларгото" ще стартират участниците в 55-ия пробег "Колю Фичето“. В международния шосеен крос, който е сред най-старите лекоатлетически прояви,..

публикувано на 18.10.24 в 07:49