Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роднини на Милан Димитров: Нека не допускаме Либия 2 и брат ми да лежи до живот в чужда държава

Бащата и братът на арестувания в Гърция призоваха за подкрепа от всички българи

| Интервю
Милан Димитров
Снимка: личен архив

Година и седем месеца българинът Милан Димитров е в гръцки затвор и го очаква екстрадиция в САЩ, където има четири обвинения, всяко едно с до 20 години – с една дума, очаква го доживотен затвор отвъд Океана. 

Историята разказаха пред БНР баща му и брат му - Димитър и Александър Димитрови, и призоваха българите за подкрепа, а институциите да си свършат работата.

"Единственото на което се надявам, е реакцията на нашето общество, на моите съграждани, на другите българи. Това е поредният случай и е дежа вю на медицинските сестри в Либия. Нека да не допуснем Либия 2 и брат ми да бъде изпратен на доживотен затвор в чужда държава", призова Александър Димитров. 

В САЩ Милан е търсен за износ на стоки с двойно предназначение за Русия – полупроводникови платки, които след тройна експертиза на СГС се намират в офиса на фирмата и никога не са напускали страната. Фирмата е МТИГ ЕООД и в нея Димитров е бил служител, а не управител.

Арестуван е преди време в Гърция с червена бюлетина и вече година и седем месеца е в гръцки затвор. 

Баща му и брат му обжалват процедурата и обвиненията, резултат няма никакъв и Милан всеки момент може да бъде екстрадиран в САЩ, където го очаква доживотен затвор. 

"Обвинен е в четири неща - излъгал американските власти, второ, че е изнесъл полупроводниковите пластини в Русия, трето, че е прал пари и четвърто - организиране на конспиративна група между него, баща ми и контрагент на фирмата – руснак. И всяко обвинение е с до 20 години затвор", разказа брат му в предаването "12+4".

И обясни:

"Той не е търсен от американските власти и не са се обръщали към нашата държава, към него, да му кажат, че е заподозрян или да се яви в съда в Остин, Тексас. Стана буквално отвличане в Гърция и той го разбра, когато го арестуваха. Излиза от България, влиза в Гърция да помогне на приятел за една къща и на връщане към България го арестуват в едно гръцко село в 23.00 часа".

Бащата и братът разказаха, че здравословното състояние на Милан е влошено, но не получава адекватно отношение и грижа от лекарите в гръцкия затвор. 

"Милан има хематологични проблеми, има епикриза, а докторите в гръцкия затвор казват, че е симулант". 

Семейството се надява на протест, на активна гражданска позиция, "да ни помогнат, да си свършат работата институциите, а не както винаги, да вдигат ръце и да казват – "да, много е лошо, да му се не види, ама не е в България, не е в нашите правомощия".

"Баща ми има документ, че това не е работа на МВнР и на МВР, и на правосъдието!", каза Александър Димитров. 

Бащата цитира Джон Кенеди: "правата на всички хора са накърнени, ако са застрашени правата само на един от нас", а братът казва, че у нас това става норма. 

Роднините на затворения в Гърция Милан Димитров очакват подкрепа и помощ от всички българи: 

"До момента има само бездушие от институциите. Никой не си е направил дори усилието да дойде в офиса, да видят какво има в тази фирма. Там има два шкафа за 54 000 долара, а американците пишат, че струват 1,7 млн. долара". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище в Барселона

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона.  Над 120 ученици се обучават там. Вицепрезидентът поздрави учениците за усърдието след цяла седмица занятия в испанското училище да посещават и българското училище през почивните дни. „Да си учител е мисия. Мисията на учителите..

публикувано на 07.09.24 в 20:43

Интензивен трафик на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция

Интензивен е трафикът на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, съобщават от Главната дирекция "Гранична полиция". Трафикът на граничните пунктове с Гърция - ''Kулата'' и ''Маказа'', е интензивен на вход и изход за леки автомобили.     Във връзка със значително увеличените преминавания през граничните пунктове "Кулата" и "Маказа" на..

публикувано на 07.09.24 в 20:30

Хиляди французи излязоха на протести срещу политиката на Макрон

Хиляди французи излязоха на протести из страната по призива на крайната левица срещу политиката на президента Еманюел Макрон и назначението на новия премиер от десницата Мишел Барние. Шествието на опонентите на Еманюел Макрон потегли в Париж в ранния следобед.  Сред протестиращите е лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция" Жан-Люк..

публикувано на 07.09.24 в 20:22
Язовир

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница.  За трагиния инцидент съобщиха за БНР от пресцентъра на Областната дирекция на полицията в Кюстендил.  Мъжът е влязъл да плува във водите на язовира след обяд, но внезапно му прилошало и изчезнал от повърхността. Подаден е сигнал на телефон 112. Трупът на удавилия се е транспортиран в..

публикувано на 07.09.24 в 19:58
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират гръцката опозиционна партия СИРИЗА, която според социологическите проучвания губи в политическата борба с консерваторите.  В Атина се провежда заседание на ръководството на партията, на което депутати искат оставката на лидера.  Част от ръководството на партията поиска вот на недоверие към лидера Каселакис.Едно от..

публикувано на 07.09.24 в 19:51

Украйна твърди, че е поразила руски склад за боеприпаси в пограничната област Воронеж

Службата за сигурност на Украйна твърди, че е поразила руски склад за боеприпаси в пограничната област Воронеж, съобщи Франс прес.  Там, след нападение с дронове, се е разразил пожар, довел до поредица взривове и евакуация на няколкостотин души от околни селища.  Областният управител на Воронеж Александър Гусев написа в "Телеграм", че руските..

публикувано на 07.09.24 в 19:39
Снимката е илюстративна

Овладян е пожарът в боровата гора над санданското село Плоски

Час по-късно след като избухна, пожарът в боровата гора над санданското село Плоски, бе овладян.  Два екипа на пожарната служба, както и 14 служители на горското стопанство с високопроходим противопожарен автомобил са на място и се опитваха да ограничат разпространението на огъня.  Засега пожарът е низов, уточняват от Югозападното държавно..

публикувано на 07.09.24 в 18:48