Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия планира подсилване на военноморския си флот

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия планира мащабно подсилване на военноморския си флот в контекста на напрежението със Запада, предаде ДПА.

"САЩ и останалите страни членки на НАТО увеличават своето военноморско присъствие в световните океани, включително и във води, пряко граничещи с Русия", каза Николай Патрушев, приближен съветник на президента Владимир Путин и бивш ръководител на разузнаването. По думите му, Путин е дал редица указания за развитието на корабостроенето за нуждите на отбраната и сигурността на държавата. Някои от указанията се отнасят за кадровия потенциал и за учебните заведения в тази сфера.

След тежки загуби във войната с Украйна основната част от руския Черноморски флот се изтегли от базата си в Новоросийск, посочва ДПА.

Русия предупреждава Армения да не се съюзява със Запада. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви вчера, че макар Армения да е свободна да избере политическата си посока, Москва желае да избегне повторение на геополитическа промяна като тази в Украйна.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Джо Байдън

Байдън и Харис се надяват на край на войната в Газа след смъртта на Яхия Синуар

Смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синуар дава възможност за слагане на край на войната в Газа и връщането на израелските заложници, които все още са държани от палестинската групировка. Така позиция изразиха американският държавен глава Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис.  "Сега е моментът да минем напред към примирие в Газа, да гарантираме, че се..

публикувано на 18.10.24 в 05:24
Британският държавен секретар по въпросите на външните работи, общността и развитието Дейвид Лами пристига на Даунинг стрийт 10 за среща на кабинета, Лондон, 15 октомври 2024 г.

Дейвид Лами е на посещение в Китай

Британският външен министър Дейвид Лами ще бъде в Китай днес и утре, където ще се срещне с китайския си колега Ван И в Пекин и с представители на британския бизнес в Шанхай. Първото посещение на британския дипломат номер в Китай от встъпването му в длъжност през юли идва, след като правителството настоя, че ще "предизвика" Китай по въпроси, включително..

публикувано на 18.10.24 в 05:19

Кипър забрани мобилните телефони в училищата

Кипър забрани използването на мобилни телефони и други умни електронни устройства в училищата със закон. Парламентът гласува промяна та на пленарната сесия в четвъртък вечерта. Целта е да се подобри учебният процес, психическото и физическото здраве на учениците. Новите правила важат за всички средни училища – гимназии, лицеи и техникуми...

публикувано на 18.10.24 в 05:16
Британската Национална галерия

Внасянето на течности в британската Национална галерия вече е забранено

Британската Национална галерия забрани внасянето на течности от посетители след поредицата атаки срещу картини в централната ѝ сграда в Лондон. Изключение ще бъде правено за бебешко мляко, изцедена кърма и лекарства, отпускани с рецепта. Мярката, която влиза в сила от днес, идва след физическо увреждане на произведенията на изкуството от протестиращи...

публикувано на 18.10.24 в 05:08
Бенямин Нетаняху

Нетаняху заяви, че вече има шанс за мир в Близкия изток

Една година и 10 дни след терористичния рейд на "Хамас" в Израел премиерът на тази държава Бенямин Нетаняху заяви, че вече има шанс за мир в Близкия изток - защото вчера при операция в южната част на Ивицата Газа е бил убит лидерът на "Хамас" Яхия Синуар. Краят на бойните действия обаче, каза Нетаняху - зависи изцяло от това дали ще бъдат освободени..

публикувано на 17.10.24 в 22:10

По-висока избирателна активност очакват в Благоевград

По-висока избирателна активност очакват в област Благоевград на предстоящите извънредни парламентарни избори. Между 5 и 12 процента са прогнозите на областния управител и председателя на Районната избирателна комисия. Организацията за подготовката на изборите върви нормално, като вече са доставени мобилните устройства за наблюдение и заснемане на..

публикувано на 17.10.24 в 21:48
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски - снимка от Одеса, 5 март 2024

Мицотакис и Зеленски подписаха споразумение за сътрудничество

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и украинският президент Володимир Зеленски подписаха в Брюксел споразумение за сътрудничество в сферата на сигурност и отбрана. Гръцки опозиционни партии осъдиха договора. Споразумението позволява на Гърция активно да участва по възстановяването на Украйна с акцент за област Одеса, където живеят хиляди..

публикувано на 17.10.24 в 21:33