Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелската армия се оттегли от източните квартали на град Хан Юнис

Разрушения в бежанския лагер Ал Бурейдж в централната част на Ивицата Газа, 29 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия се оттегли от източните квартали на град Хан Юнис след едноседмична операция срещу "Хамас", като остави след себе си разрушения и десетки трупове, съобщава агенция Ройтерс.
Местните власти твърдят за 300 убити и още стотици ранени палестинци. Израелците от своя страна говорят за 150 елиминирани "терористи".

Далеч на север обстрелът от двете страни на израелско-ливанската граница остава относително ограничен, въпреки опасенията от пълномащабен конфликт между Израел и групировката "Хизбула" във връзка с ракетната атака от събота, при която загинаха 12 деца и младежи.
Лидерите на друзката общност в засегнатия от атаката град Мадждал Шамс предупредиха израелското правителство, да не използва гибелта на децата като претекст за още проливане на кръв.
Израелски военен говорител съобщи, че през нощта са били нанесени 10 въздушни удара по "Хизбула" в южен Ливан.

Цивилен израелец загина по-късно през деня от ракетен обстрел по кибуца Хагошрим.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на класическа народна приказка на куклената сцена в Добрич

Новият сезон на Държавния куклен театър "Дора Габе" в Добрич започва с премиера на спектакъл по българската народна приказка "Златка, златното момиче" . Премиерата е тази вечер от 18.00 часа. Постановката вече е получила първия си отклик сред най-малките зрители. Макар да е малко по-дълга от обичайното времетраене на куклените..

публикувано на 20.09.24 в 09:40
Урсула фон дер Лайен при пристигането си на гарата в Киев

Урсула фон дер Лайен е в Киев за разговори със Зеленски

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев. Тя написа в профила си в Екс, че започва осмото си посещение в Украйна. Тя ще обсъди с президента Володимир Зеленски европейската помощ за пострадалата от руските бомбардировки украинска енергетика, подготовката на страната за зимата и възможните заеми от страни от Г -7. Европейската помощ за..

публикувано на 20.09.24 в 09:35

"Фердидурке" - емблематично полско заглавие, с ново издание у нас

Полският културен институт в София ще представи ключово заглавие за полската литература - "Фердидурке" на Витолд Гомбрович. "Дълго време тази книга беше на радара ми . В мига, в който я хванах, не можех да я пусна. Много трудна за обяснение книга. Изключително точен поглед върху това, което ни заобикаля ", коментира пред БНР издателят..

публикувано на 20.09.24 в 09:29

Проф. Владимир Чуков: Нямаме отношение към цялата история с взривените пейджъри

Много точно, справедливо и на време нашите органи излязоха с констатацията, че ние като държава нямаме отношение към цялата тази история с взривените пейджъри на Хизбула.  Това заяви международния анализатор проф. Владимир Чуков в интервю пред БНР. В предаването "Преди всички" той каза, че България просто е извън подобни подозрения,..

публикувано на 20.09.24 в 09:20
Съветът за сигурност на ООН.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да заседава по искане на Ливан

Днес се очаква 15-членният Съвет за сигурност на ООН да заседава по искане на Ливан относно взривовете на комуникационни устройства в страната. Израел нанесе обширни въздушни удари по Южен Ливан, като заяви, че бойните му самолети са ударили повече от 100 ракетни установки на "Хизбула" и други "терористични обекти", включително склад за оръжия...

публикувано на 20.09.24 в 08:50

Проверяват машините за гласуване

В Министерството на електронното управление ще бъде изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Проверки ще има дали софтуерът и хардуерът на машините отговарят на изискванията на Изборния кодекс и методиките към него. Проверка ще се прави за сигурността на..

публикувано на 20.09.24 в 08:38

Израел нанесе мащабен удар по цели в Южен Ливан

Израелски военни самолети са нанесли най-мащабния удар по цели в Южен Ливан снощи, предава "Ройтерс". От Белия дом заявиха, че е необходимо спешно дипломатическо решение. 37 са жертвите на експлозиите в Ливан и в съседна Сирия, където бойци на групировката "Хизбулла" загинаха при взривове на пейджъри и преносими радиостанции. Ранените са повече от 3500...

публикувано на 20.09.24 в 08:33