Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев съобщи за тежки боеве с руските сили

Володимир Зеленски на церемония по отбелязване на Деня на военновъздушните сили на Украйна, 4 август 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският генерален щаб съобщи за тежки боеве с руските сили, като най-активно е настъплението на Русия по Покровското направление. Украинският президент Володимир Зеленски е разпоредил да се подготви среща в рамките на Съвета НАТО - Украйна, на която да се обсъди участието на съседни страни в свалянето на руски ракети.

Над 100 стълкновения е имало на фронта, като руснаците са извършили повече от 40 въздушни удара, задействани са над 500 дронове камикадзе, твърди украинската страна. При украински нападения в контролирания от Русия град Олешки в южната част на Херсонска област са били ранени 14 души, съобщи назначен от Русия официален представител на местната власт.

В Луганск, контролиран от Русия град в Североизточна Украйна, назначеният от Русия губернатор заяви, че украинските сили са изстреляли 12 ракети по различни цели, осем от които са били прехванати.

Украинският главнокомандващ Олександър Сирски заяви, че с първата партида Ф-16, която получи, Украйна ще може по-успешно да противодейства на руските атаки. Тази година Украйна ще може да използва за бойни действия не повече от 10 изтребителя Ф-16, съобщава "Ню Йорк таймс", като се позовава на анонимен представител на администрацията на президента Джо Байдън. Информацията от Вашингтон е, че по-голям проблем за Киев в момента не е бавната доставка на изтребители, а недостигът на обучени пилоти. До края на годината трябва да бъдат доставени още 20 от обещаните от западните партньори общо 79 изтребителя.

"Трябва да разработим повече технически възможности, така че съседните страни да могат да използват самолетите си срещу определени пристигащи ракети". Това е заявил украинският президент Володимир Зеленски по време на събитие по случай Деня на военновъздушните сили на Украйна.

По думите му това решение вероятно е трудно за украинските партньори, тъй като те винаги се страхуват от ненужна ескалация. Зеленски посочи още, че вече е възложил на украинските дипломати да работят с НАТО за провеждането на заседание на Съвета НАТО-Украйна и е определил дата за такова заседание.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джон Хопфийлд и Джефри Хинтън печелят Нобеловата награда за физика

Джон Хопфийлд и Джефри Хинтън печелят Нобеловата награда за физика, съобщи Кралската шведска академия на науките.  Наградата им се присъжда за "за основополагащи открития и изобретения, които позволяват машинно обучение с изкуствени невронни мрежи.“ Общата сума, която ще получат двамата за Нобеловото отличие, е 11 милиона шведски крони..

публикувано на 08.10.24 в 14:06

Секции за гласуване извън дипломатическите представителства в Алжир, Австрия, Норвегия и Швейцария

За предстоящия вот ще бъдат открити секции за българските граждани в Алжир, Австрия, Норвегия и Швейцария и извън дипломатическите и консулските представителства. От Министерството на външните работи съобщиха, че е получено съгласие от съответните държави. ЦИК провежда консултации с политическите сили в НС за съставите на СИК в чужбина ЦИК..

публикувано на 08.10.24 в 14:06

Николай Вълканов: Електронните ваучери за храна могат да дебалансират пазара на дребно

Ваучерите за храна могат да дебалансират пазара на дребно, защото разходите за тях - вместо да намалеят, се увеличават . За това предупреди в интервю пред БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия. "Не всеки търговец може да си ги позволи, което означава, че един все по-голям обем –..

публикувано на 08.10.24 в 13:58

Адвокат: Националната система за контрол на качеството на чистотата на въздуха е компрометирана

Националната система за контрол на качеството на чистотата на въздуха е компрометирана, обяви адв. Димитър Площаков. Той е първият, който завежда и печели дело за 10 000 лева обезщетение срещу Министерството на околната среда и водите заради понесени от него и семейството му вреди заради мръсния въздух. След широко и задълбочено проучване..

публикувано на 08.10.24 в 13:51

Мъж е задържан в Пазарджик за търговия с гласове

При полицейска акция срещу купуването на гласове в пазарджишкия квартал "Изток" е задържан мъж, в чийто дом е открита тетрадка със списъци на хора, с три имена и адреси. В имота са открити и близо половин килограм суха марихуана, както и 110 грама амфетамин на бучки. Акция на полицията срещу купуване на гласове се провежда в Пазарджик

публикувано на 08.10.24 в 13:50

Освобождаването на българските моряци, заложници на хусите, ще бъде обсъдено в Кайро

Въпросът за освобождаването на двамата български моряци, които са заложници на йеменските хуси, ще бъде поставен на среща в Кайро, съобщи палестинският посланик Насри Халил Абу Джайш.  Според него Палестина е положила "върховни усилия" за освобождаването на българите, защото те не са военни. Българските моряци, които са част от екипажа на..

публикувано на 08.10.24 в 13:45

Балъков: Нищо общо с реалността нямат информациите, че поемам "Хебър"

Красимир Балъков нарече спекулации тиражираната информация, че с него се водят преговори да стане новият старши треньор на футболния клуб "Хебър" – Пазарджик.  Балъков се върна в родния си град Велико Търново, за да открие новата фитнес зала на Старопрестолната гимназия по икономика, където преподавател е световната ни рекордьорка по хвърляне на..

публикувано на 08.10.24 в 13:27