Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Лами: Има риск от пълномащабна война в Близкия изток

| обновено на 18.08.24 в 04:23
Снимка: БТА

Съществува нарастващ риск от "пълномащабна регионална война" в Близкия изток, предупреди британският външен министър Дейвид Лами на фона на отчаяните международни усилия за успокояване на напрежението с Иран и постигане на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас".

След като американският държавен секретар Антъни Блинкън отпътува за Израел този уикенд, за да настоява за сделка, Лами обедини усилията си с френския си колега Стефан Сежурне, за да предупреди, че сега "назрява опасен момент" за региона в разгара на широко разпространени страхове от ескалация, включваща Техеран и съюзнически милиции в Ливан, Ирак, Сирия и Йемен. В съвместна статия за вестник "Обзървър", подчертаваща засилващото се сътрудничество между Великобритания и Франция, двамата министри заявяват, че светът е свидетел на "разрушителен цикъл на насилие", който трябва да бъде предотвратен. 

"Боевете между Израел и ливанската групировка "Хизбула" се засилиха. Иранските заплахи за по-нататъшна ескалация означават, че рисковете от пълномащабна регионална война нарастват. Една грешна преценка и ситуацията рискува да се превърне в още по-дълбок и по-неразрешим конфликт. Този цикъл, с тенденцията си към ескалация, затруднява напредъка към политическо решение”, пишат Лами и Сежурне в "Обзървър". 

Намесата на двамата външни министри е пореден знак за нарастващото желание на Лами да работи с европейските съюзници и следва първото съвместно посещение на Обединеното кралство и Франция от повече от 10 години, когато двамата посетиха Израел и окупираните палестински територии миналата седмица.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Дейвид Лами призова за спиране на боевете в Газа

Новият британски министър на външните работи Дейвид Лами призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа по време на първото си посещение в Израел и палестинските територии. "Тук съм, за да настоявам за прекратяване на огъня. Загубата на живот..

публикувано на 16.07.24 в 04:53

"Хамас" отхвърли и най-новите предложения на САЩ за спиране на войната в Газа

Групировката "Хамас" е отхвърлила най-новите предложения на Съединените щати за спиране на войната в Газа, съобщава Франс прес. Предложенията бяха представени от Вашингтон като компромис след края на двудневните консултации с посредниците от Египет и..

публикувано на 17.08.24 в 08:21

Иран е готов да пренася руски природен газ през своята територия

Иран е изразил готовност да пренася руски природен газ през своя територия, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на иранския посланик в Москва - Казем Джалали. Той е обявил позицията на Техеран по време на "Каспийския форум" в руския град..

публикувано на 17.08.24 в 16:11

Израел ликвидира командир на "Хизбула" при удар в Южен Ливан

Израелската армия съобщи, че е ликвидирала командир от ливанската шиитска групировка "Хизбула" при въздушен удар в Южен Ливан, близо до крайбрежния град Тир, предаде агенция ДПА. По-рано днес ливанското министерство на здравеопазването съобщи,..

публикувано на 17.08.24 в 19:31

17 палестинци бяха убити и десетки ранени при израелски удар в град Зауайда в Газа

17 палестинци бяха убити и десетки ранени при израелски удар в град Зауайда в Газа. По информация на здравните власти повечето от жертвите са от едно и също семейство и включват осем деца и четири жени. Израелската армия обяви, че проверява..

публикувано на 17.08.24 в 18:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на..

публикувано на 17.09.24 в 19:26