Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин посреща състезание по водоморни спортове след 40 години

"Воден фест Видин"
Снимка: БФВодомоторен спорт

За първи път след 4 десетилетия Видин ще е домакин на състезание по водомоторни спортове. Най-бързите пилоти във водната формула ще стартират в III кръг от Националния шампионат за бързи лодки, европейски шампион по Free Style с джет ще направи демонстрационно шоу, а любители и професионалисти ще се състезават с бързи джетове в трасе за издържливост. Събитието "Воден фест Видин" е насрочено за 24 и 25 август в района между Речна гара и Колодрума. Организаторите обещават висок адреналин, големи скорости и шоу на световно ниво.

"Идеята за възраждането на водомоторния спорт във Видин след 40-годишно прекъсване стои още от миналата година. Навремето Видин е имал много силна школа, клуб за водомоторен спорт, работилници, бил е фактор в националните шампионати. Благодарение на младежите от Видин, които се занимават с този спорт, и най-вече на Пламен Цветков, чиято дъщеря се състезава в националния шампионат, тази година ще има "Воден фест Видин". Момчетата от Водомоторен клуб "Симеон Симеонов" и Лайнс клуб Видин оказват най-голямата подкрепа да се случи това нещо. От Българската федерация по водомоторен спорт ще им помогнем в организацията. Кръстили сме го "Воден фест Видин", защото ще бъдат всички моторни водни спортове, които развиваме в нашата федерация. Това са бързите лодки и джетовете. За атракция сме поканили европейския шампион по Free Style Дени Делиман от Румъния, който заедно с неговия отбор и ученици ще направят едно невероятно шоу със салта, лупинги с джет във водата - изобщо нещо невиждано, много са добри. Целта ни е да събудим отново интереса, вниманието, любовта и да привлечем млади състезатели във водомоторните спортове. Само в първите два дни от старта на записването имахме пет заявки от Видин, което е много добра новина за нас. Очакваме голям интерес, ще бъде атрактивно - знаете, че бързите лодки се движат със скорост 140-160 км/ч. Важен момент е, че в последните години България има много големи успехи на световната сцена. В състезанието с бързите лодки ще се включат световният вицешампион Виктор Любенов, европейският шампион от миналата година Никола Тодоров, както и младата ни надежда - 14-годишният Петър Стоянов, който е четвърти в света при първото си участие миналата година. Наистина предстоят много атрактивни водни емоции и заради всичко това го кръстихме "Воден фест Видин", обясни Тодор Христов, президент на Българската федерация по водомоторен спорт..

Всички стартове на водната формула са от 10 сутринта на 24 и 25 август, а джетовете ще стартират от 12:00 часа в събота и неделя.

По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Манчестър Сити-Интер  0:0

Резултатите в мачовете от първия кръг на Шампионската футболна лига

Резултатите в мачовете от първия кръг на Шампионската футболна лига:  Болоня - Шахтьор  0:0,  Спарта Прага - Залцбург   3:0 Брюж - Дортмунд   0:3 Манчестър Сити - Интер  0:0 Пари Сен Жермен - Жирона   1:0 и Селтик - Слован Братислава   5:1

публикувано на 18.09.24 в 23:41

Победи на българските отбори на шахматната Олимпиада

Националните отбори на България при мъжете и при жените записаха победи в седмия кръг на шахматната Олимпиада в Будапеща. При мъжете българският отбор спечели с 3,5:0,5 точки срещу Египет.  Мачът започна с реми за едва 22 хода на първа дъска между играещия с черните фигури Иван Чепаринов и Басем Амин. Другите три партии също приключиха много..

публикувано на 18.09.24 в 21:52

Лудогорец се наложи над Славия в отложен мач от Първа лига

Лудогорец победи с минималното 1:0 като гост Славия в отложен мач от втория кръг от Първа лига.  Шампионите излязоха на първо място в класирането с актив от 19 точки, колкото има и Левски, но разградчани победиха "сините" в директния мач по-рано през сезона.  Лудогорец поведе в резултата в 32-ата минута, а Рик Джонатан вкара красиво попадение...

публикувано на 18.09.24 в 20:04
Якуб Пьотровски

Лудогорец: Договорът на Якуб Пьотровски изтича през юни 2026-а година

Българският шампион по футбол Лудогорец (Разград) излезе с позиция по повод спекулациите за договора на Якуб Пьотровски.  В нея се казва, че актуалното споразумение на футболиста не е до юни 2025-а година, а изтича след още 12 месеца – в края на юни 2026-а година.  Повод да се стигне до официалния анонс е няколко публикации, в които се твърдеше, че..

публикувано на 18.09.24 в 17:25

Черноморец отказа участие в мача за Суперкупата

Носителят на Купата на България при мъжете Черноморец отказа участие в мача за Суперкупата на страната, съобщиха от Българската федерация по баскетбол. Тимът от Бургас трябваше да играе за трофея на 28 септември срещу шампиона Рилски спортист Самоков. От ръководството на Черноморец информираха БФБаскетбол и Националната баскетболна лига, че няма да..

публикувано на 18.09.24 в 16:26
Волейбол

Марек Дупница е най-новият член на БФВолейбол

Волейболен клуб Марек Дупница беше приет единодушно за нов член на Българска федерация по волейбол. Това се случи на днешното заседание на Управителния съвет на централата, а веднага след него документите на новия клуб бяха входирани за регистрация в Министерство на младежта и спорта.  Ако получи лиценз от ММС в срок, ВК Марек Дупница ще може да..

публикувано на 18.09.24 в 16:18
Изабелла Шиникова

Изабелла Шиникова продължава във втория кръг на турнир в Италия

Изабелла Шиникова се класира за втория кръг на сингъл на турнира по тенис на червени кортове в Санта Маргерита ди Пула (Италия) с награден фонд 25 хиляди долара. Поставената под номер 3 българка победи квалификантката Елеонора Алвизи (Италия) със 7:6(5), 4:6, 6:3 за 2:52 часа.

публикувано на 18.09.24 в 16:12