Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Илков: Главният секретар на МВР не е сменен

Димитър Кангалджиев
Снимка: БГНЕС

Главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев не е освободен от поста, и на негово място не е назначен директора на ГДБОБ Явор Серафимов . Това заяви пред репортери служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков:

"Господин Кангалджиев не е сменен. Той си е все още действащ заместник-главен секретар, но от вчера той е в болничен. Кказа, че има здравословни проблеми. Не мога да кажа кога ще се появи на работа, за да положим тази процедура, която сме започнали. Тоест, той все още си е зам. главен секретар, а директорът на ГДБОП, както беше обявен, си е директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Все още няма смяна на зам. главния секретар. Функциите на зам. главен секретар на МВР ги изпълнява директорът на Националната полиция - Главен комисар Рашков".

Министър Илков посочи, че в рамките на служебният кабинет няма да бъде назначаван титуляр на поста Главен секретар на МВР.

Той потвърди, че има намерение да смени шефа на жандармерията Димитър Андонов.

Късно снощи от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че по предложение на новия служебен министър на вътрешните работи в МВР е назначен нов заместник-министър - Любомир Йосифов. Той е заемал различни длъжности в структурите на министерството и че през последните години е работил като експерт по сигурността в частния сектор.

Освободени от длъжността заместник-министър са Стоян Темелакиев и Христо Стефанов.

Със заповед на министър Илков се освобождава и Димитър Кангалджиев от длъжността заместник главен секретар на МВР, а на негово се назначава Явор Серафимов, досегашен директор на ГДБОП.

Освен това каза, че до часове ще се реши дали НСО да поеме охраната на Ахмед Доган, след получен сигнал за сигурността му:

"На база на извършената проверка и на база на анализа на придобитата информация, фактите и обстоятелствата, които са посочени в сигнала, ние сме ги проверили. Така че цялата информация, която сме събрали, както и фактите обстоятелства, ще бъдат представени на членовете на комисията. В тази комисия участват началникът на НСО, председателят на ДАНС и главният секретар, тоест служителят от МВР, който изпълнява функциите на Главния секретар, а именно г-н Рашков. Днес комисията ще заседава и ще вземе решение относно има ли застрашеност или няма".


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две ракети са били изстреляни срещу израелския град Ашкелон

Две ракети са били изстреляни от северната част на Ивицата Газа към израелския град Ашкелон, съобщиха израелските военни. Едната ракета е била свалена от противовъздушната отбрана, а втората е паднала в морето. Няма ранени.  "Хизбула" пое отговорност за изтреляни тази сутрин десетки ракети "Катюша" от Ливан по северната част на Израел. По-рано израелски..

публикувано на 14.09.24 в 15:41

Украйна и Русия размениха военнопленници

Русия и Украйна са разменили по 103-ма военнопленници, съобщи агенция "Интерфакс", като се позова на руското министерство на отбраната. Разменените руски войници са били взети за пленници в руската област Курск, където миналия месец украинските сили предприеха изненадващо нахлуване и завзеха територия.  Сделката е била договорена с посредничеството на..

публикувано на 14.09.24 в 15:34
Снимката е илюстративна

Празник на рибата в тетевенското курортно село Рибарица

С празник на рибата днес тетевенското курортно село Рибарица посреща своите гости.  Той започна в 10.00 ч. на площада в центъра на селото. За посетителите са приготвени традиционната  рибена саламура и местни ясния с риба . За празника разказва кметът на Рибарица Пенка Ганева : " Празникът на рибата се прави от няколко години, спираше за..

публикувано на 14.09.24 в 15:20

Сърбия е напът да възстанови задължителната военна служба

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че е одобрил възстановяването на задължителната военна служба, предаде "Франс прес". На церемония във военната академия той заяви, че се надява всички да разбират колко много страната се нуждае от силна армия и производството и закупуването на повече оръжия.  Задължителната служба ще трае 75 дни.  "Не искаме..

публикувано на 14.09.24 в 15:11

Най-малко четирима души са загинали в Румъния при наводнения

Най-малко четирима души са загинали в източната част на Румъния при наводнения, причинени от обилни валежи. Засегнати от наводненията са 19 населени места в осем окръга в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку ще посети най-пострадалия - Галац, където четирима души бяха открити мъртиви. Там за по-малко от 24 часа са паднали над 150 литра на квадратен метър...

публикувано на 14.09.24 в 14:38
Семеен фестивал

Семеен фестивал "Маргаритка: Герои с Мисия" се провежда в столицата

" Детският фестивал за деца с увреждания  "Герои с Мисия" по проекта "Маргаритка"  е в името на приемствеността и равенството между децата, каза в "Закуска на тревата" Яна Липованска. Семееният фестивал "Маргаритка: Герои с Мисия" се провежда на 14 септември - от 10:00 ч. до 14:00 ч. и от 16:00 ч. до 19:30   Виктория Величкова, Яна Липованска и..

публикувано на 14.09.24 в 14:38
Снимката е илюстративна

Нови обучителни технологични решения в началото на учебната година в Израел

Всяка година през септември израелските учителите заплашват, а често и ги правят, със стачки . Прекъсването на учебните занятия е най-често за увеличение на заплатите. Дали е така и в тази военна за Светите земи година? Профсъюзите на учителите са сред най-мощните в Израел . Стачките в началото, а понякога и в края за няколко учебни години,..

публикувано на 14.09.24 в 14:22