Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри недоволни от решението на Обединеното кралство да спре продажби на оръжия за Израел

Йоав Галант
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелски министри реагираха с недоволство на решението на Обединеното кралство да спре някои продажби на оръжия за Израел заради риск те да бъдат използвани в нарушения на международното право в Ивицата Газа.

Британският министър на външните работи Дейвид Лами обяви в парламента, че Обединеното кралство ще прекрати 30 от 350 лиценза за износ на оръжия за Израел. Засегнатия износ включва части за бойни самолети, хеликоптери и дронове.

Лами поясни, че Обединеното кралство продължава да подкрепя правото на Израел да се защитава и това не се равнява на оръжейно ембарго. Той освен това каза, че решението е взето на базата на изчерпателно преразглеждане на британските лицензи за износ.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант написа в социалната мреха X, че е "дълбоко обезсърчен" от този ход, докато външният министър Израел Кац каза, че този акт изпраща "много проблематично послание" към "Хамас: и Иран.

Кац добави, че Израел е действал според международното право. Депутати от опозиционната Консервативна партия разкритикува решението, но много лейбъристи и представители на други партии смятат, че то дори не е отишло достатъчно далеч е и трябвало да бъдат спрени повече лицензи.

Западните правителства са подложени на нарастващ натиск да спрат продажбите на оръжие на Израел заради начина, по който той води войната срещу "Хамас" в Ивицата Газа.

 Политически наблюдатели на Острова смятат, че решението на Даунинг стрийт едва ли е изненадало много правителството на Израел, защото за продажбата на оръжия се говори отдавна, но все пак може да навреди на двустранните отношения.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП изпрати писмо до ГЕРБ за приемане на 3 антикорупционни закона

Изпълнителният съвет на “Продължаваме промяната” изпрати писмо до партия ГЕРБ, в което посочва какво ще загуби България, ако настоящето Народно събрание не приеме трите антикорупционни закона. Асен Василев: Борисов даде Пеевски на "Магнитски" Става въпрос за закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за..

публикувано на 15.09.24 в 15:04
Диян Стаматов

Диян Стаматов се надява на по-високи учителски заплати и на система за измерване на качеството

Силно се надявам, че следващата календарна година ще започне с едно съчетание между добро увеличение на заплатите на учителите и възможност за въвеждане на система за измерване на качеството. Това заяви пред БНР Диян Стаматов, директор на столичното 119 - то училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета. "Бих си..

публикувано на 15.09.24 в 14:25

Шестима души са загинали при опит да прекосят Ламанша с лодка

Осем души са загинали през нощта при опит да прекосят Ламанша от Франция в Англия, съобщава Би Би Си. Спасителните служби са били предупредени, след като лодката е изпаднала в затруднение във водите северно от Булон-сюр-мер в северния регион Па дьо Кале след 02:00 ч. българско време. Гуменият плавателен съд е имал около 50 души на борда и е започнал да..

публикувано на 15.09.24 в 14:04

Шестима души са загинали във Филипините при преминаване на тайфун

Шест души загинаха при преминаването на тайфуна "Бебинка" във Филипините, предаде ДПА. Стихията, която се е насочила към Китай, по-специално към Шанхай, изкорени дървета на архипелага. Над 200 000 души бяха засегнати от нея. Двама души се издирват. 11 души са били ранени в инциденти, причинени от бурята. Четири от общо 6-те жертви са били..

публикувано на 15.09.24 в 13:59

Пет вече са жертвите на наводненията в Румъния

Пет вече са жертвите на наводненията в Румъния вследствие на проливните дъждове, причинени от бурята "Борис“, които продължават да нанасят щети в Централна и Източна Европа. Поне още един човек все още е в неизвестност в северната ни съседка. Пожарникар е загинал по време на спасителна акция при наводнение в Австрия, а един човек се е удавил в Полша. В..

публикувано на 15.09.24 в 13:55

В Белодробната болница в Троян започват безплатни прегледи за туберкулоза

В Белодробната болница в Троян от утре 16 септември започва седмица на безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза. Безплатните прегледи ще се извършват всеки работен ден от 8.00 ч. до 16.00 ч., поясни управителят на Белодробната болница д-р Цветомила Дудевска. „Безплатните прегледи включват пълен анализ  на състоянието на дихателната..

публикувано на 15.09.24 в 13:29
Капсулата се приводни в Мексиканския залив.

Предприемачът Джаред Айзъкман се завърна на Земята след космическата разходка

Технологичният предприемач Джаред Айзъкман и неговият екипаж успешно се завърнаха на Земята след петдневна мисия, при която беше осъществена първата комерсиална космическа разходка и екипажът достигна най-голямата височина в Космоса след кацналите на Луната астронавти на НАСА. При навлизането си в земната атмосфера повърхността на апарата..

публикувано на 15.09.24 в 13:14