Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер Киър Сармър на посещение в Ирландия

Киър Стармър
Снимка: БТА

Британският премиер Киър Сармър днес е на посещение в Ирландия, но преди да замине ирландският вицепремиер Михол Мартин каза, че макар и ЕС да иска подобряване на отношенията с Обединеното кралство, Лондон не може просто да избира най-доброто за себе си при рестартиране на Брекзит.

Говорейки пред репортери на конференцията на Британско-ирландската асоциация в Оксфорд, Михол Мартин заяви, че Брекзит е показал как англо-ирландските отношения могат лесно да бъдат торпилирани от политически решения. 

Редица ирландски лидери описаха отношенията по време на правителството на консерваторите като най-лошите от повече от 50 години. 

Киър Стармър ще бъде в Дъблин за срещи през целия ден с премиера Саймън Харис и много бизнес лидери в различни сектори. 

Михол Мартин заяви, че Ирландия е подкрепила ветеринарна сделка за облекчаване на документите и проверките на огромния износ на сирене, масло и други селскостопански продукти за Великобритания, но добави, че Обединеното кралство не може просто да представи списък с искания към ЕС. 

Въпреки че ЕС иска "добри и топли отношения", той каза, че това "не е а ла карт меню". 

"Бихме искали да имаме лесни търговски отношения. Но трябва да е взаимноизгодно“, изтъкна ирландският вицепремиер. 

Пътуването на Стармър до Ирландия бележи засилване на стремежа му да възстанови отношенията със страната, с която има търговски отношения на стойност над 85 млрд. паунда годишно. 

В късния следобед той ще присъства и на футболния мач от Лигата на нациите между Ирландия и Англия в Дъблин.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Молдовец, превозвал нелегални мигранти, предизвика катастрофа в София при бягство от полицията

Молдовски гражданин, управлявал лек автомобил с румънска регистрация, предизвика катастрофа на входа на София   в опита си да избяга от полицията. В автомобила на молдовския гражданин са открити 11 нелегални мигранти. Към момента се установява техният произход. След като е отказал да се подчини на патрул на МВР, чуждият гражданин е блъснал..

публикувано на 16.09.24 в 18:35
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл: Американското разузнаване да си даде сериозно сметка, че "играта с огъня си има последствия"

Кремъл посъветва американското разузнаване да си даде сериозно сметка, че "играта с огъня си има последствия". Говорителят Песков декларира, че Русия никога не се месила във вътрешните работи на Съединените щати и че проблемът си е техен. Украинските власти обвиниха Москва, че използва случая с пропагандни цели. Пред CNN Олександър Шагури..

публикувано на 16.09.24 в 18:29
Кметът на Столичната община Васил Терзиев.

Столичният кмет обяви 17 септември за присъствен, но неучебен ден за учениците в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви вторник, 17 септември, за присъствен, но неучебен ден за учениците на територията на Столична община по повод празника на града. Това става ясно от заповед на Терзиев, издадена на основание на чл. 44, ал. 1, т.1 и ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл. 105, ал. 3 от Закона за..

публикувано на 16.09.24 в 18:28
Симеон Матев

Симеон Матев: Идва затопляне с температури до 28 градуса

Застудяването, обхванало страната, ще отмине в близките дни и  отново ще станем свидетели на поредно затопляне и стойностите на термометрите ще достигнат от 23 до 28 градуса .  Това каза пред БНР климатологът Симеон Матев. Той подчерта, че  септември е по-скоро летен месец, отколкото есенен. Заводи и магазини спряха работа заради..

публикувано на 16.09.24 в 18:22

Силно земетресение от 5,2 по скалата Рихтер в Румъния

Земетресение в Румъния с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер е било регистрирано в 17.40 ч., съобщи Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC). Епицентърът е бил на 57 източно от Брашов в сеизмичния регион "Вранча" на дълбочина от 137 км. Земетресението е било усетено и в Русе, който се намира на около 240 км от мястото на..

публикувано на 16.09.24 в 18:18
Снимка, предоставена от Националните музеи на Северна Ирландия (NMNI), показва

Фалира компанията Harland&Wolff, собственик на корабостроителницата, построила "Титаник"

Емблематичната компания Harland&Wolff, собственик на корабостроителницата в Белфаст, която построи кораба "Титаник", обяви несъстоятелност след като не успя да намери ново финансиране. Клиф Измей за БНР: Трагедията с "Титаник" променя правилата на корабоплаването Златен часовник на пасажер от "Титаник" е продаден на търг за 900 000 паунда..

публикувано на 16.09.24 в 18:05
Председателката на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова

ЦИК: Излизащата от печатницата на БНБ хартия отговаря на изискванията на производителя на машините за вота

На изборите през октомври ще се използва специализирана хартия за отпечатване на бюлетините от машинното гласуване, която отговаря на изискванията на производителя на машините, и която ще бъде различна от използваната на вота на 9 юни. Това обяви председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова след среща с министрите от служебния..

публикувано на 16.09.24 в 17:57