Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 21 септември - срок за заявления за промени в състава или наименованието на коалиция

Росица Матева
Снимка: БГНЕС

До 21 септември Централната избирателна комисия може да прави промени в състава и наименованието на регистрирана коалиция. Формациите могат да подават заявление за заличаване на регистрацията си за участие в предстоящите избори до 24 септември. 

Над 5000 сънародници са подали електронно заявления за гласуване в чужбина. Срокът за това изтича в 24:00 ч. на 1 октомври.

До 17:00 часа на 21 септември политическите формации подават заявления до ЦИК за извършване на промени в състава или наименованието на коалиция, съобщи заместник-председателят и говорител на Комисията Росица Матева:

"Тоест, една партия, която е в състава на коалиция, може да напусне, както и могат да бъдат включени нови партии в състава на коалициите".

Финално 24 партии и 9 коалиции са регистрирани от ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Регистрацията на една коалиция - "Има смисъл", беше заличена, след като пристигна подписката от ГД "ГРАО" и стана ясно, че по-малко от нужните 2500 избиратели са подкрепили тази подписка.

От 19 септември всички граждани ще могат да проверят на сайта на ЦИК дали имената им фигурират в подписка на партия или коалиция. Ако бъде установена нередност, жалбите трябва да се подават директно до Комисията за защита на личните данни.

Относно хартията за машинното гласуване Росица Матева припомни, че след промени в Изборния кодекс в края на 2022 година е възложено на печатницата на БНБ да доставя специализирана хартия, на която да поставя допълнителна защита за машинния вот.

След това ЦИК е получила от доставчика на машините "Сиела норма" и от производителя им "Смартматик" изискванията, на които трябва да отговаря хартията, с която работят тези машини:

"Тези изисквания са изпратени незабавно на печатницата на БНБ и ние имаме уверението от печатницата на БНБ, включително в петък на 13-ти проведохме среща, че доставената от тях хартия отговаря на тези изисквания". 

Матева обяви още, че след изтичането на крайния срок вчера е ясно, че са регистрирани общо три инициативни комитета.

Предстои решаването на казус, възникнал след като в Районната избирателна комисия от 25-и изборен район в София и в РИК-Варна се оказва, че са регистрирани два инициативни комитета, които издигат един и същи независим кандидат за депутат -  Николай  Наков.

Засега няма нарушения на Изборния кодекс. "Ако бъде направен опит да бъде регистриран този кандидат на две места, ние ще вземем отношение по въпроса и ще обявим за недействителна регистрацията, която е втора поред", посочи Росица Матева.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десет улици във врачанския квартал "Бистрец" са подготвени за асфалтиране

Десет улици във врачанския квартал "Бистрец" вече са подготвени за асфалтиране, съобщиха от Община Враца. В квартала се изпълнява мащабна програма за обновяване на инфраструктурата, която беше разрушена от водния цикъл и поройни наводнения. Следващата седмица във врачанския квартал "Бистрец" ще бъдат асфалтирани десет улици. Освен..

публикувано на 29.09.24 в 15:41
Силвио Берлускони в Сената в Рим, октомври 2022 г.

В Италия почетоха Силвио Берлускони с филателно издание

В Италия издадоха възпоменателна пощенска марка за политика и предприемач Силвио Берлускони, който 4 пъти е бил премиер на страната.  Филателното издание излиза на рождения му ден -  29 септември. Пощенката марка, посветена на Берлускони, е с тираж над 350 000 броя и с цена от 1,25 евро.  Дело е на Филателния център към Държавния печатарски институт и..

публикувано на 29.09.24 в 15:27
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан, съобщава правителствената пресслужба след свиканата от премиера Димитър Главчев среща с представители на ресорни институции. Започва подготовката за евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат близкоизточната страна. Паралелно се разглеждат възможностите и за други..

публикувано на 29.09.24 в 15:11

Засилен интерес към безплатните кардиологични прегледи в Бургас

При засилен интерес премина инициативата на сдружение "Младите лекари“ за безплатни кардиологични прегледи в Бургас. Инициативата е по повод Световния ден на сърцето и се проведе на открито до Експозиционен център "Флора“. Под мотото "С любов за моето сърце" лекари кардиолози, пулмолози и ендокринолози даваха консултации на възрастни и на млади..

публикувано на 29.09.24 в 14:42
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Новите технологии да се вкарват разумно, а не на основата на идеология

Новите технологии да се вкарват разумно,  а не на основата на идеология. За това призова в ефира на БНР Кузман Илиев, икономически експерт и председател на неправителствената организация "България може".  "Има икономически изгоден начин да бъдат внедрени.  Разумно е да се мисли стратегически и нещата да се случват поетапно – да се извеждат от..

публикувано на 29.09.24 в 14:15
Асен Александров

Едва половината от обявените места за директори на училища са заети

От обявените 476 места за директори на училища едва около половината се заеха в началото на учебната година . Това съобщи пред БНР директорът на столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование . Според него държавата трябва да организира курсове за кандидатите за директори..

публикувано на 29.09.24 в 13:29
Разрушени сгради в квартал Харет Хрейк в южните предградия на Бейрут след израелски военни удари, Ливан, 29 септември 2024 г.

От Израел съобщиха, че при въздушен удар са убили Набил Каук от ръководството на "Хизбула"

Израелската армия съобщи, че в събота е убила още един високопоставен представител на ливанската шиитска групировка "Хизбула" при въздушен удар, предаде Асошиейтед прес. Става въпрос за Набил Каук - заместник-ръководител на Централния съвет на "Хизбула" .  За момента няма коментар от страна на шиитската групировка във връзка с това съобщение на..

публикувано на 29.09.24 в 13:22