Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключовите лица в състава на новата Европейска комисия

Снимка: ec.europa.eu

Кои са ключовите лица в състава на новата Европейска комисия. Кои личности стоят зад ключовите ресори в Комисията Фон дер Лайен, които ако бъдат одобрени от Европарламента, ще бъдат част от екипа на германската лидерка през следващите пет години. 

Сред известните по-рано лица в новата Комисия е бъдещият топ дипломат на Брюксел - бившата премиерка на Естония Кая Калас, номинирана за върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Яростен поддръжник на Киев, наричаната "желязна лейди от Талин" и разглеждаща войната срещу Украйна като екзистенциална заплаха за родината си, Калас е в списъка за издирвани лица на руското вътрешно министерство. Ако номинацията ѝ бъде подкрепена, се очаква да продължи безапелационния курс в подкрепа за Киев. Войната в Газа ще бъде сред основните предизвикателство в работата ѝ, за да покаже качества и в други полета на външната политика.

Френската номинация е настоящият външен министър Стефан Сежурне. Той бе посочен в последния момент от Елисейския дворец след оттеглянето на Тиери Бретон, настоящ комисар за вътрешния пазар.

39-годишният Сежурне, верен съюзник на президента Макрон, ще бъде в ролята на изпълнителен вицепрезидент и комисар, отговарящ за индустриалната стратегия на Съюза. Той е с богат опит в преговорите по коридорите на властта в Брюксел, оглавяваше центристката група "Обнови Европа" в Европарламента, в която е и партията на Макрон, а надеждите на Франция са Сежурне да противостои и балансира германското господство в Брюксел.

Рафаеле Фито е представителят на третата най-силна икономика в Евросъюза - Италия. 55-годишният политик, част от  управляващата в Рим партия "Италиански братя", определян като човекът на Мелони, за чийто комисарски пост настояваше енергично именно италианската премиерка. Фито, който е със завиден европейски опит, получава вицепрезидентско място и ресор "кохезия и реформи".

Зелената кралица в екипа на Урсула фон дер Лайен се казва Тереза Рибера. Министърът на екологичния преход на Испания Рибера е дългогодишен природозащитник, известен с уменията си за водене на преговори и експертните си познания в областта на климата. 55-годишната испанка, горещ привърженик на "Зелената сделка", е близка до премиера социалист Педро Санчес и е номинирана за един от основните ресори като икономическата трансформация и околната среда с ресор "Чистота, справедлив и конкурентен преход".

Пьотр Серафин е името на номинирания за еврокомисар от Полша. Той е добре позната фигура в Брюксел и е близък довереник на полския премиер Доналд Туск. В момента Серафин е посланик на Варшава в ЕС, а надеждите са да поеме водеща роля в ресор "Бюджет, борба с измамите и публичната администрация" в Комисията Фонд дер Лайен 2. Задачата му ще бъде да затвърди нарастващата тежест на Полша в ЕС и да я постави в най-добра позиция при ожесточените преговори за следващия бюджет на блока.

Стигаме и до човека на Орбан в новата Комисия - Оливер Вархей, досега комисар по разширяването на ЕС. Унгарецът си спечели немалко критици. Като приближен на унгарския премиер, той неведнъж е обвиняван, че е спирачка в колелата по въпроси, като стремежа на Украйна за членство в Съюза и подкрепата за палестинците.

Очаква се този път 52-годишният комисар да заеме по-малко влиятелна роля с ресор "здравеопазване и хуманното отношение към животните". Очаква трудно изслужване в Европейския парламент - особено след като по време на дебат в Страсбург се чу на микрофоните как нарича на унгарски евродепутатите "идиоти".

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще модернизира университети със заеми от ЕИБ

Европейската инвестиционна банка отпуска на Кипър два заема на обща стойност 125 млн. евро за изграждане и модернизиране на университетска инфраструктура. Споразуменията за тях ще бъдат подписани днес в Никозия. Стартът на двете заемни споразумения ще бъде даден от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис, който е на официално..

публикувано на 20.09.24 в 01:04
Дейвид Лами

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“.  Дейвид Лами отправи този призив по време на  официалното си посещение в Париж, където се срещна със свои европейскси колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 00:10

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40