Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наводнения, напрежение между София и Скопие и в Близкия Изток сред международните теми на седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централна и Източна Европа пострада тази седмица от опустошителни наводнения след проливни дъждове. Румъния, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Южна Германия и части от Австрия бяха застигнати от бурята "Борис". Жертвите на бедствието са най-малко 24. Пострадали в Полша, Румъния и Австрия разказаха: 

„Пред вятъра и дъжда, човекът не може да спечели. Пожарът можеш да загасиш, но нищо друго. Най-важното нещо е, че сме живи, останалото няма значение.“

„Преживял съм три наводнения, но това беше най-голямото. Не е имало такава вода преди в Ладек. Дойдох да изкарам калта, обзавеждането и техниката от къщата, да ги изхвърля. И след това не знам какво ще правя. Засега няма къде да отседна. “

„Загубите за града са невъобразими. Всички мостове са повредени, асфалта се е откъснал, а града няма средства за ремонти. Изглежда постапокалиптично, бих го нарекъл призрачен град.“

„Водата беше невероятна, беше истински Армагедон. Не знам дали наводнение описва достатъчно добре, защото цели дървета, с корените, плаваха по улиците, както и други неща – гуми, бойлери, имаше дори автомобил. Не остана нито един мост, на практика сме откъснати от света.“

„Беше много бурно, дървета, дънери, всякакви отломки плаваха по улиците, изглеждаше ужасно. Живея във Виена от 25 години, но никога не съм виждал подобен интензитет. Преди 10 години също имаше проливни дъждове, но сега със сигурност беше поставен нов рекорд.“

"Всичко беше унищожено, нищо не ми остана. Леглата и възглавниците са пълни с кал, няма къде да спя. Нищо не ми остана."

"Нямаме храна, вода, дрехи. Съсед ми даде тази рокля. Кучето, прасетата, кокошките загинаха. Зърното е развалено, нищо не ни остана."
Полският премиер Доналд Туск обяви бедствено положение за един месец в засегнатите райони и съобщи, че ще бъде отпусната финансова помощ за пострадалите от наводненията. 

„Разговарях с министъра на финансите и сме осигурили резерв от един милиард злоти (260 милиона долара) за местата и хората, засегнати от наводненията. Министърът на финансите ме увери, че няма да има недостиг на пари, нито за незабавната помощ, нито за дългосрочната.“

Заместник-министърът на околната среда на Полша Урсула Сара Зиелинска подчерта:

"Смятам, че климатичните промени са причината за тези явления. Несъмнено. Виждате какви са размерите на бедствието и то засяга няколко държави в Европа."

Австрия обяви, че увеличава средствата във Фонда за катастрофи и бедствия и улеснява процедурата по отпускане на обезщетения. Канцлерът Карл Нехамер:

"Ще увеличим фонда за бедствия на общо един милиард евро. Това означава, че повече пари ще бъдат отпуснати на засегнатите домакинства, компании и за възстановяване на повредената инфраструктура." 

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, обяви в четвъртък председателката Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с премиерите на Полша, Чехия, Австрия и Словакия.


"Стартиращи предприятия, изследвания и иновации“ - това е ресорът, който българският еврокомисар Екатерина Захариева получава в следващата Европейска комисия. Съставът й бе оповестен във вторник от председателката й Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент. Българският еврокомисар Екатерина Захариева определи ресора си като "ресор на бъдещето". 

Президентите на Северна Македония Гордана Силяновска и на България Румен Радев

Между София и Скопие ескалира напрежение тази седмица. Поводът беше публикувана снимка от посещението миналия петък на президента Гордана Силяновска-Давкова при българския държавен глава Румен Радев, на която в гербовата зала на "Дондуков 2" се виждат знамената на България и на Европейския съюз, но не и флагът на Република Северна Македония. Правителството привика българския посланик в Скопие за обяснение, а македонският премиер Християн Мицоски определи това като преминаване на „червените линии“. Президентът Гордана Силяновска каза, че липсата на македонско знаме не е допусната нарочно, но е била учудена. 

Александър Николоски

Конфликтът се задълбочи в сряда, след като македонският вицепремиер Александър Николски определи Радев като „нецивилизован“ домакин. Той обвини българската страна, че се държи "по-мизерно" от някои македонски политици. Изказването на маедонския вицепремиер предизвика възмущение в българския парламент, три парламентарно представени партии поискаха оставката му. Николоски излезе с позиция, че "част от безотговорните български политици", според него, не били достойни да му искат оставката. 


От понеделник Германия въведе контрол по всичките си сухопътни граници като част от по-строга миграционна политика. Проверките се правят на случаен принцип. А Великобритания и Италия ще си споделят разузнавателна информация, за да разбият заедно бандите на трафиканти на хора. Това стана ясни в понеделник в Рим по време на среща на премиерите на двете страни Киър Стармър и Джорджа Мелони.


Безпрецедентна атака срещу електроника, използвана от бойци на проиранската групировка "Хизбула" в Ливан продължи два дни. Във вторник координирано бяха взривени хиляди пейджъри на членове на въоръжената групировка на различни места в Ливан, а в сряда експлоадираха стотици ръчни радиостанции. Загинаха най-малко 37 души, включително иранският посланик в Ливан, а хиляди бяха ранени. "Хизбула", която е приемана за терористична организация от САЩ, ЕС и други западни държави, обвини за случилото се Израел и декларира, че ще предприеме ответен удар. 

Ливанци са се събрали в кафене в южното предградие на Бейрут, за да гледат  речта на лидера на

Главатарят на "Хизбулла" Хасан Насрала заяви, че Израел е "преминал всички червени линии" и практически е обявил война:

"Те са предположили или са знаели, че повече от 4000 пейджъра са раздадени на членове на "Хизбулла" в различни подразделения и институции. И когато са ги детонирали, преднамерено са искали да убият 4000 души за една минута. Казвам на Нетаняху, на Галант и на вражеската армия: няма да можете да върнете на север заселниците и окупаторите си!"

В четвъртък вечерта израелските военновъздушни сили нанесоха серия масирани въздушни удари по цели на "Хизбула". Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант обяви нова фаза във войната и една дивизия на израелската армия беше прехвърлена на север:

"Това е нова фаза на войната. Предоставят ни се значими шансове, но има и големи рискове. "Хизбулла" усещат вече, че сме по петите им и военните действия ще продължат. Целта ни е безопасно завръщане на жителите на Северен Израел по домовете им. "Хизбулла" ще плащат все по-скъпо!".


Земетресение беше регистрирано през нощта в сряда в руската Тверска област северозападно от Москва след украинска въздушна атака по арсенал на руската армия. Атаката предизвика временна евакуация на местните жители от засегнатия район. Почти по същото време Русия прати поредната вълна от дронове срещу енергийната система на Украйна. Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов определи доставките на артилерийски боеприпаси от Северна Корея за Русия като най-големият проблем за украинските сили на бойното поле. Украинската армия понася големи загуби заради забавянето на доставките на бойна техника и боеприпаси от Съединените щати и европейските страни, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за Си Ен Ен преди седмица. В сряда Зеленски обяви, че планът за победа на Украйна във войната с Русия, който Киев се готви да представи на съюзниците си следващата седмица, е завършен. Европейската помощ за пострадалата от руските бомбардировки украинска енергетика възлиза на 160 милиона евро, съобщи в четвъртък председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Доналд Тръмп на собственото си голф игрище в Шотландия

В понеделник бившият американски президент и кандидат за втори мандат, издигнат от републиканците, Доналд Тръмп стана мишена на втори опит за покушение в рамките на два месеца. 58-годишният Раян Уесли Рут беше арестуван заради подозрения, че е планирал да застреля Тръмп на голф игрището на бившия президент на Съединените щати в Уест Палм Бийч, щата Флорида. Местният шериф Рик Брадшоу разказа:

"В храстите, където този човек се е криел, имаше оръжие, подобно на автомат "Калашников" 47, с оптичен мерник, две раници, както и камера GoPRO, с която той е щял да прави снимки. В момента тези предмети се обработват в рамките на разследването. Агентът на Сикрет сървис, който е бил на голф игрището, се е справил страхотно."

Действащият директор на службата, охраняваща президентите на САЩ - Сикрет Сървис, Роналд Роу също обясни:

„Докато бившият президент Тръмп се е придвижвал по окосената част на гол игрището, агент е забелязал обекта, въоръжен с пушка, и незабавно е произвел изстрели с оръжието си. Бившият президент не е бил в обсега на обекта, който е избягал от мястото. Той не е произвел изстрели.“

Заподозреният Райън Уесли Раут е проукраински настроен американец на 58 години, който разказва следното през 2022 г. за румънска медия, докато е в Киев:

„Родом съм от Северна Каролина, но живея в Хавай, дойдох тук чак от Хавай. Защо съм тук? За мен много други конфликти са сиви, но този определено е черно-бял. Тук става въпрос за доброто срещу злото. Първоначалната ми цел беше да дойда и да участвам в сражения. Всички по цялото земно кълбо трябва да се мотивират да дойдат и да подкрепят украинците без значение от пол и възраст. Заради възрастта ми и факта, че нямам военна подготовка не ме приеха в армията и план Б беше от Киев данасърчавам хората да идват тук. Но все повече се разочаровам от човечеството и започвам да се питам дали накрая ще се окажем от правилната страна на уравнението.“

А в сряда американският Федерален резерв понижи водещата си лихва с половин процентен пункт - първото подобно намаление в Съединените щати от 4 години. Председателят на американската централна банка Джеръм Пауъл изрази увереност, че не се увеличава рискът от рецесия.

По публикацията работи: Силвия Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

36-годишен мъж с опасност за живота след катастрофа край севлиевското село Петко Славейков

С опасност за живота е 36-годишен мъж от Велико Търново, катастрофирал снощи челно в товарен автомобил край севлиевското село Петко Славейков. Инцидентът в станал малко преди 20:30 часа и участък от главния път София-Варна беше затворен за часове. На място е установено, че на прав участък от двулентовия път, при движение от София в посока Варна,..

публикувано на 28.09.24 в 14:10

Български граждани са изразили желание да се върнат в България заради усложнената ситуация в Бейрут

Български граждани и членовете на техните семейства са изразили желание да получат съдействие за прибирането си в България заради усложнената ситуация в ливанската столица Бейрут, съобщиха от Министерството на външните работи.  Посолството в Бейрут е в постоянен контакт с тях.  Към момента се проучват различните възможности за осигуряване на подходящи..

публикувано на 28.09.24 в 14:00

Седмицата: "Адът се отприщи в Ливан"

Седмицата беше белязана от покачващите се градуси на напрежението между Израел и ливанската шиитска групировка "Хизбула". "Адът се отприщи в Ливан," заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който откри и 79-тата сесия на Общото събрание на организацията, където основна тема на изказванията бяха конфликтите в Близкия изток и..

публикувано на 28.09.24 в 13:35
Хасан Насрала

Кой бе Хасан Насрала - една от най-влиятелните фигури в арабския свят?

Хасан Насрала бе една от най-влиятелните фигури в арабския свят, отбелязва агенция Ройтерс. Откакто оглави "Хизбула" през 1992 година той превърна организацията в регионална сила с иранска помощ. "Един от най-влиятелните терористи в света, тероризирал Израел от десетилетия". Така го нарече израелски военен говорител тази сутрин, повтаряйки..

публикувано на 28.09.24 в 13:18

КНСБ настоява за по-висок максимален осигурителен доход

КНСБ настоява за по-висок максимален осигурителен доход от този, предвиден от финансовото министерство в плановете за следващия бюджет на общественото осигуряване. Експертът на КНСБ по осигурителни политики Ася Гонева обяви, че максималната осигуровка през следващата година трябва да нарасне с постигнатото увеличение на средния..

публикувано на 28.09.24 в 13:17
Хасан Насрала

От "Хизбула" все още не потвърждават за смъртта на Хасан Насрала

Все още няма потвърждение от Хизбула на информацията, че лидерът на ливанската шиитска групировка е загинал. Израел обяви, че Хасан Насрала е бил ликвидиран при въздушни удари срещу Бейрут. Поредната ескалация в конфликта между Израел и проиранските сили в Близкия изток предизвиква притеснения относно разширяване на военните действия. Израел е..

публикувано на 28.09.24 в 13:10
Георги Дичев

Камарата на ЧСИ-тата настоява за експертиза на съдебното производство у нас

От Камарата на частните съдебни изпълнители настояват да бъде направена експертиза на съдебното производство у нас. Според Георги Дичев, председател на Камарата, страната ни, която преди 20 години  е била сред новаторите в тази област,  вече сериозно изостава. Той коментира темата при откриването на международната конференцията на тема..

публикувано на 28.09.24 в 12:53