Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел потвърди, че за първи път ракета на "Хизбула" е достигнала района на Тел Авив

Разрушена при израелски удар сграда в Южен Ливан, 25 септември 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия потвърди, че за "първи път" ракета, изстреляна от проиранската ливанска групировка "Хизбула" е достигнала района на Тел Авив и е била прехваната от израелската противовъздушна отбрана. А заради израелските въздушни удари десетки хиляди ливанци са били разселени.

"Хизбула" съобщи, че е изстреляла ракета срещу централата на Мосад близо до Тел Авив. Израелски военен говорител обаче не потвърди каква е била целта на ливанската групировка. В Тел Авив беше обявена въздушна тревога. Няма данни за щети или жертви.

 Израелската армия извършва най-тежките въздушни удари от години, насочени срещу лидерите на "Хизбула". Вчера край Бейрут е бил убит Ибрахим Кубаиси, ръководител на ракетните сили на групировката. Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че атаките са отслабили "Хизбула" и ще продължат. Заради израелските въздушни удари около 30 хиляди ливанци са потърсили убежище в южната част на страната и в долината Бекаа в Източен Ливан.

"Болниците в Южен Ливан работят с максимален капацитет, лекуваме голям брой ранени цивилни. Прехвърляме ранени към други региони, но по пътищата има огромни задръствания, тъй като много хора напускат Южел Ливан на север. Запасите от лекарства и основни консумативи могат да стигнат само за около четири месеца", заяви ливанският министър на здравеопазването Фирас Абиад. Училищата, университетите и детските градини в цялата страна остават затворени. А големите западни авиокомпании отмениха всички полети от и до региона.

Новата израелска офанзива срещу "Хизбула" породи опасения, че конфликтът между Израел и "Хамас" в Газа ще се пренесе на север и ще дестабилизира Близкия изток. Ливан изрази разочарование от мекото по думите му изказване на американския президент Джо Байдън пред Общото събрание на ООН. Въпреки че арабските държави осъдиха военната кампания на Израел, те не предприеха решителни стъпки. А върховният лидер на Иран Али Хаменей заяви, че убийството на командири на "Хизбула" няма да постави групировката на колене.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина пианистката Марта Деянова

На 77-годишна възраст в Лондон почина голямата българска пианистка Марта Деянова, съобщи нейният син Мартин в социалната мрежа Facebook. Тя е възпитаничка на Българската държавна консерватория в класа на проф. Богомил Стършинов, усъвършенства клавирните си умения в Консерваторията в Антверпен, Белгия. От самото начало на професионалната си..

публикувано на 27.09.24 в 04:27

Световните лидери ще опитат да намалят смъртните случаи, причинени от резистентни бактерии

Световните лидери се ангажираха с намаляване на смъртните случаи, причинени от микроби, които са устойчиви на лекарства, по време на заседанието по темата на 79-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Според изчисления антимикробната резистентност води до смъртта на 4 милиона и 950 хиляди души годишно. Новата политическа декларация , подписана..

публикувано на 27.09.24 в 00:13

След четири часа опити депутатите събраха кворум, заседанието отново беше прекъснато

Напрежение в пленарна зала, където днес трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Въпреки че след четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ успяха да съберат необходимия кворум за подновяване на заседанието, то отново беше прекъснато, след..

публикувано на 26.09.24 в 22:49

Тежка катастрофа в Пловдив, загинал е 34-годишен мъж

Тежка катастрофа е станала тази вечер в Пловдив - на булевард "Княгиня Мария Луиза".  Загинал е мъж на 34 години.  Шофираният от него автомобил се е блъснал в електрически стълб и се е усукал около него.  По първоначални данни колата се е движила с висока скорост.  Пристигналият на мястото медицински екип само е могъл да констатира смъртта на шофьора...

публикувано на 26.09.24 в 21:39

Над 3 500 излъчвания на клипа от кампанията на СЕМ за повишаване на медийната грамотност

Над 3 500 пъти е бил излъчен клипът от кампанията на Съвета за електронни медии за повишаване на медийната грамотност в радио- и телевизионен ефир. Така посланието му "Провери, преди да се довериш" вече е разпознаваемо сред хората и кампанията трябва да продължи.  Около това становище се обединиха на среща днес в СЕМ членовете на..

публикувано на 26.09.24 в 21:08
Антъни Блинкън

Блинкън определи като безотговорно изявлението на Путин за евентуално използване на ядрено оръжие

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън определи като "безотговорно" вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия. В интервю за MSNBC Блинкън заяви, че всички мислят така, включително Китай, винаги, когато Путин размахва "ядрената си сабя".  Първият дипломат на Съединените щати..

публикувано на 26.09.24 в 20:22

Руслан Микула: Превземането от руснаците на Вугледар в Донецка област е въпрос на дни или седмици

Окончателното превземане от руснаците на град Вугледар в Донецка област е въпрос на няколко дни или няколко седмици. Това заяви в интервю за радио "Свобода" Руслан Микула - съосновател на украинския блог Deep State, който следи хода на бойните действия.  Според Микула удържането на града под украински контрол е нереално, като се имат предвид ресурсите и..

публикувано на 26.09.24 в 20:04