Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Путин играе хазарт с ядрения си арсенал

Снимка: euractiv.com

"Не за първи път Владимир Путин играе на хазарт с ядрения си арсенал, което е продължение на изключително безотговорното и неприемливо поведение от негова страна. Това показва на целия свят, особено по време на седмицата на заседанието на Общото събрание на ООН, истинското му лице".

Така говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано коментира вчерашното изявление на руския президент, че може да използва ядрени оръжия, ако страната му бъде нападната от която и да е държава и че всяко конвенционално нападение срещу Русия, подкрепено от ядрена сила, ще се счита за съвместно нападение. 

"Той не се срамува да играе на покер с ядрените оръжия отново и отново. Ние, разбира се, категорично отхвърляме тези заплахи и позицията на ЕС остава непроменена", подчерта Стано. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна есенният етап на "Движи се и победи" - най-старата обществена кампания за физическа активност у нас

С поход до туристическата местност "Ксилифор“ над Велико Търново започва есенният етап от най-старата в страната обществена кампания за физическа активност "Движи се и победи". В есенният етап са включени и съботни походи до Арбанаси и Преображенския манастир.  За днешния спортен празник в местността "Ксилифор" Георги Димитров от туристическото..

публикувано на 28.09.24 в 16:17
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари позира до останките от иранска ракета, 16 април 2024 г.

Израел очаква ответен удар на "Хизбула", забрани масовите събирания

Говорителят на израелските сили за отбрана Даниел Хагари обяви, че израелските военни и в момента извършват нападения по инфраструктура на "Хизбула", изграждана с години и с подкрепата на Иран. Припомням, че преди малко повече от час, шиитската ливанска групировка потвърди, че лидерът й Хасан Насрала е бил убит вчера, както съобщиха по-рано..

публикувано на 28.09.24 в 16:03
Борис Джонсън

Борис Джонсън обмислял нападение срещу склад в Нидерландия, за да конфискува ваксини срещу Covid-19

Бившият британски премиер Борис Джонсън твърди, че е обмислял нападение срещу склад в Нидерландия по време на пандемията, за да конфискува ваксини срещу Covid-19, става ясно от излизащите от печат негови мемоари, откъси от които са пуликувани в "Дейли мейл". От публикацията в "Дейли мейл" става ясно, че Борис Джонсън е обсъдил планове с висши..

публикувано на 28.09.24 в 15:45

Панаир на езиците се провежда в София

Панаир на езиците се провежда в градинката пред Народния театър в София по повод Европейския ден на езиците на 26 септември. Основната цел на европейската инициатива е да насърчи и развива лингвистичното и културното многообразие на Европа.  Европейската Комисия съвместно със Съвета на Европа създават Европейския ден на езиците през 2001 г., след..

публикувано на 28.09.24 в 15:43

Гърция изпраща фрегата в Червено море, като част от европейска операция по защита на търговските кораби

              Гърция изпраща трета фрегата в Червено море, като част от европейска операция по защита на търговските кораби. Министърът на отбраната Дендиас инспектира готовността на следващата гръцка фрегата "Спецей",която се включва в европейската операция "Щит" в Червено море. "Защитаваме националните и европейски интереси", подчертаха..

публикувано на 28.09.24 в 15:34
Хасан Насрала

"Хизбула" потвърди, че лидерът ѝ Хасан Насрала е бил убит, обеща да продължи борбата с Израел

Шиитската ливанска групировка "Хизбула" потвърди, че лидерът й Хасан Насрала е бил убит вчера, както съобщиха по-рано израелските военни. Това е станало при снощните въздушни удари по щабквартирата на подкрепяната от Иран групировка в гъсто населен квартал в Бейрут.  Израелската армия: Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е елиминиран..

публикувано на 28.09.24 в 15:08

8 загинали и 11 са ранени при руска атака срещу медицински център в украинския град Суми

Осем души са загинали, а 11 са ранени при двойна руска атака срещу медицински център в североизточния украински град Суми, предаде Ройтерс. Лечебното заведение е било атакувано тази сутрин, при което е бил убит един човек и са нанесени материални щети. Последвала е и втора атака, след като сградата е била евакуирана, която обаче е причинила още..

публикувано на 28.09.24 в 15:05