Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В реч пред ООН Нетаняху не спомена за преговори за мир с Газа и Ливан

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нито едно споменаване на преговори за мир с Газа и Ливан не се съдържаше в речта пред Общото събрание на ООН на израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той обвини Иран и прокситата му в Близкия изток за конфликтите, при които след израелски удари продължават да загиват стотици цивилни в Газа и Ливан. Същевременно Нетаняху призова за траен мир със Саудитска Арабия, който да противодейства на иранската ос.

След като вчера Нетаняху нареди на израелските военни да продължат с пълна сила действията си в Газа и в Ливан, пред общото събрание на ООН той ги определи като право на отговор след като Иран е отворил 7 фронта срещу страната му от 7 октомври насам, включително атаки от "Хамас" в Газа, от "Хузбула" в Ливан, от хутите в Йемен и от палестински групировки в окупирания Западен бряг. Ето и условията за мир, изложени от Нетаняху:

"Всичко, което трябва да се случи е "Хамас" да се предаде, разоръжи и да освободи заложниците, ако не го направят, ние ще се бием до тоталната победата. Израел трябва да победи и "Хизбула" в Ливан - определящата терористична организация в света днес. Избила е повече американци и французи от всяка друга група, освен тази на Бин Ладен. И напада безмилостно Израел от 20 години",  заяви израелският премиер. 

САЩ и Франция направиха предложение за 3-седмично примирие между "Хизбула" и Израел, което към момента Нетаняху игнорира. 

Израелските удари на ливанска територия, при които за последната седмица са убити над 700 цивилни, премиерът оправада с това, че проиранската групировка разполага установки в училища и болници. По такъв начин Тел Авив оправдава от 1 година сходни удари в Газа. Там броят на загиналите е над 40 хиляди, повечето от които жени и деца, но според Нетаняху никоя друга армия не прави това, което израелската предприема, за да предотврати цивилни жертви.

Израелският премиер извади карта на "благословията" - мост на мир между Близкия изток и Европа при партньорство със Саудитска Арабия, Египет и други арабски страни - който да се противопостави на проиранската ос, целяща унищожение на израелската държава.

Нетаняху изтъкна, че споразумението, с което Рияд отвори въздушното си пространство за полети до Израел, е възможна основа за историческо партньорство:

"Каква благословия би бил мира със Саудитска Арабия?  Той би трансформирал Близкия Изток в гигантски глобален играч. Ще е исторически момент, който ще доведе до помиряване между ислямския свят и Израел, между исляма и юдаизма, между Мека и Йерусалим".

Представителите на Саудитска Арабия и другите петролни монархии обаче напуснаха залата на ООН по време на речта на Нетаняху, също като тези на Иран и Палестина. 

В края на речта си пред най-значимия ѝ орган, израелският премиер сравни световната организация с "антисемитско блато", включително заради обвиненията срещу него и военният министър Йов Галант за военни престъпления в Газа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От понеделник пускат парното в София

От утре  ( 21.10.2024 г., понеделник)  поетапно ще започне пускането на парното в София, съобщиха от столичната Топлофикация.  Първо ще бъдат топлозахранени училища, детски градини и здравни заведения, а след това и административните и жилищни сгради. От топлофикационното дружеството припомнят на своите клиенти да отворят на максимална степен..

публикувано на 20.10.24 в 13:06
Църквата

Патриарх Даниил освети 180-годишната църква "Свети Никола", реставрирана с дарения

Патриарх Даниил освети най-старата църква в Дупница - "Свети Никола", издигната преди 180 години и реставрирана наскоро с дарения. Литургията в препълнения храм продължи близо три часа. Общинският мъжки хор изпълни църковни песнопения. "Това е най-старата черква. Тя беше запусната, но сега я оправиха. Вътре е много хубаво. Патриархът е..

публикувано на 20.10.24 в 12:41
Юлия Навалная

Юлия Навалная пред "Сънди таймс": Искам Путин да лежи в руски затвор

"Искам Путин да лежи в руски затвор", казва Юлия Навалная в интервю за "Сънди таймс". Вдовицата на Алексей Навални разказва за опасния семеен живот на двойката и мнението ѝ за руския президент. Запитана дали споделя широко разпространеното убеждение, че Путин е убил Навални, за да осуети настояването на Запада за включването му в размяна на..

публикувано на 20.10.24 в 12:39

Българин е арестуван в Гърция за участие в схема за нелегално осиновяване на деца

Българин беше арестуван в Гърция за участие в схема за нелегално осиновяване на български деца. При рутинна проверка на личните документи на хора в центъра на Атина полицията е арестувала 30-годишен българин.Той е бил издирван за участие в схема за нелегално осиновяване на български деца в Гърция. По данни на полицията той е съучастник в..

публикувано на 20.10.24 в 12:22

Министър Петър Димитров: Качеството на въздуха се подобрява в цялата страна

" Качеството на атмосферния въздух се подобрява в цялата страна. Това е тенденция, която е трайна и устойчива ". В това увери служебният министър на околната среда и водите инж. Петър Димитров. Пред БНР той бе категоричен, че в последните 3 години на територията на цялата страна няма превишение на средногодишните норми за фини прахови частици..

публикувано на 20.10.24 в 12:06
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Руски удари срещу Украйна, силите на Киев са свалили над 30 дрона

Русия е извършила снощи широкомащабни въздушни удари по Украйна. Сред целите са били Киев и западната област Лвов. В Кривой Рог в източната част на страната са били ранени 17 души, включително член на спасителен екип. Местните власти твърдят, че е била унищожена административна сграда, има щети по жилища и автомобили. Свалени са над..

публикувано на 20.10.24 в 11:37