Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Хизбула" все още не потвърждават за смъртта на Хасан Насрала

Хасан Насрала
Снимка: АП/БТА

Все още няма потвърждение от Хизбула на информацията, че лидерът на ливанската шиитска групировка е загинал. Израел обяви, че Хасан Насрала е бил ликвидиран при въздушни удари срещу Бейрут. Поредната ескалация в конфликта между Израел и проиранските сили в Близкия изток предизвиква притеснения относно разширяване на военните действия.

Израел е в повишена готовност заради риска от разрастване на конфликта в региона след елиминирането на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала в Бейрут, но се надява това да принуди ливанската шиитска организация да промени курса, заяви израелският военен представител Надав Шошани.

Той предупреди обаче, че военните възможности на групировката не са изчерпани.

Иран поддържа постоянен контакт с "Хизбула" и останалите регионални съюзници, за да реши какви ще бъдат следващите действия след убийството на лидера на ливанската шиитска организация Хасан Насрала, предаде Ройтерс.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей е бил преместен на добре защитено място при засилени мерки за сигурност.

Досега Иран демонстрира сдържаност в хода на конфликта в Ливан. Израелската офанзива от тази седмица, при която загинаха редица висши командири на "Хизбула", отслаби значително нейната репутация и военните й възможности. Неизбежни са призивите за отмъщение и всички погледи сега ще бъдат насочени именно към Иран.

В отговор на израелските въздушни удари, "Хизбула" засили днес ракетните атаки срещу израелски градове. Съобщава се за изгоряла къща след попадение в Сафет, Северен Израел.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ранното пенсиониране да бъде възможност за учителя, а не задължение

Ранното пенсиониране да бъде възможност за учителя, а не задължение - ако човекът се почувства изхабен, да се възползва от тази възможност, но ако остане в училище, той да изпълнява нещата както трябва. Това предложи пред БНР Петя Русинова, бивш директор на училище. Синдикат "Образование" - "за" трудът на учителите да се зачита за втора..

публикувано на 21.10.24 в 09:52
29 СУ в София, където учат децата от румънската гимназия в момента

Местят румънската гимназия в друга сграда. Родители и ученици на протест

Родители и ученици от румънската гимназия "Михай Еминеску" протестират срещу преместването на гимназиалните класове в друга сграда. Сега те учат в 29-о СУ "Кузман Шапкарев", което се намира на улица "Раковски" в София. "Решение все още няма. Дойде представител на общината. Получихме уверение, че ще останем поне до края на учебната година..

публикувано на 21.10.24 в 09:49
Израелски хеликоптер изстрелва ракета в посока Ливан, 13 октомври 2024 г.

Израел е представил на САЩ условията си за край на военния конфликт в Ливан

Израел е представил на САЩ миналата седмица списък с условията си за дипломатическо решение за край на военния конфликт в Ливан, предаде Ройтерс, като се позова на информация на американския новинарски сайт "Аксиос". Израел е изискал неговите Сили за отбрана (ЦАХАЛ) да получат разрешение за "активно присъствие", за да гарантират, че..

публикувано на 21.10.24 в 09:35

Учредяват общинска академия по математика във Враца

Местната управа във Враца учредява Общинска академия по математика . Целта е да се подпомага обучението на врачанските ученици по този предмет. Причината са тревожно ниските резултати на възпитаниците на местните училища на тестовете след 7 клас и матурите. Катастрофалните резултати на учениците по математика влязоха във фокуса на местната..

публикувано на 21.10.24 в 09:25

Поне 12 ранени при руски удари срещу Харков

Украйна - 12 души бяха ранени при руски удари по град Харков, които доведоха до прекъсване на електрозахранването, предаде АФП. Въздушен удар е имало и по критичната инфраструктура в Сумска област, където също има прекъсване на електрозахранването. В Кривой Рог в резултат на ракетен удар, бяха ранени четирима души. Масирана атака..

публикувано на 21.10.24 в 08:58

Пазарът на бързи кредити продължава да расте

Пазарът на бързи кредити продължава да расте. Очевидно хората имат нужда от такива кредити. Това каза в интервю пред БНР Иван Стойков от портала за финансови консултации "Моите пари". Бързите кредити - рискове и регулация Сумата се одобрява в рамките на минути и на час. Става дума за малки суми, които не са от интерес на банките ...

публикувано на 21.10.24 в 08:57
Георги Ганев

Георги Ганев: На този етап не е застрашено влизането ни в еврозоната

На този етап не е застрашено влизането ни в еврозоната , заяви пред БНР икономистът Георги Ганев. "По мои очаквания ще изпълняваме и последния критерий с данните за ноември или декември. Веднага след това ще се поиска извънреден доклад. Той ще трябва да борави с данните за бюджета от 2023 г., защото тези за 2024 г. все още няма да са налични",..

публикувано на 21.10.24 в 08:53