Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на селата Труд и Войводиново на протест заради липсата на удобен транспорт до Пловдив

Жители на селата Труд и Войводиново излизат на протест заради липсата на удобен транспорт до Пловдив. Протестиращите ще преминат в шествие по шосето за Карлово до кръговото кръстовище за село Строево.

Жителите на Труд искат автобусите по линия 1 от пловдивския градски транспорт да пътуват до селото. Те изтъкват , че в момента основният транспорт е маршрутка №5, която не спазва разписанието и често е препълнена. Припомнят също, че още през ноември 2022 година е внесена подписка от над 1400 души в областната управа и в общините Пловдив и Марица с призив за възстановяването на удобен автобусен транспорт, но до момента отговор няма. Според Галина Тошева - председател на Сдружението "Бъдеще за село Труд", хората вече са изчерпали всички възможности за граждански натиск:

"Това е първият от поредица протести…Имаме първото право да изискваме да живеем в достойна среда и в добра транспорта свързаност".

Към протестиращите от Труд ще се присъединят и жители на село Войводиново, които също са недоволни от липсата на нормален обществен транспорт до областния град. Те настояват за  възстановяване на пловдивската автобусна линия №15. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Начало на предизборната кампания и други новини от седмицата

И пак изборна кампания - седми за три години избори. Битки между крила в партиите, битки между партиите в опити за легитимиране през изборите на собствената си власт. И за избирателите. По-малко за решаването на реални проблеми. Които продължават да се трупат. Кризата на замразена демокрация тази седмица дойде с напомняне за..

публикувано на 29.09.24 в 10:14

Служебно назначават секционните комисии в две врачански общини

За тази вечер е планирано заседание на Районната избирателна комисия във Враца, по време на което служебно ще бъдат назначени секционните комисии в 2 от 10-те общини в областта. Въпреки консултациите, в Мездра и Борован не беше постигнато съгласие за секционните състави заради спор между представители на една партия. За предстоящия вот в..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Професионалната гимназия по приложни изкуства - Смолян

Професионалната гимназия по приложни изкуства в Смолян гостува на Областната администрация

Експозиция от живописни творби на възпитаници от Професионалната гимназия по приложни изкуства в Смолян гостува в атриума на Областната администрация.  "След невероятния успех на изложбата в Народното събрания се представя в тук, за да може да бъде видяна от връстниците ви и обществеността на Смолян. Защото като общество и служители сме длъжници..

публикувано на 29.09.24 в 09:50

Краен срок за подаване на коригиращи данъчни декларации

Крайният срок за подаване на коригиращи данъчни декларации изтича утре - 30 септември. Законът позволява при откриване на неточност в подадената вече данъчна декларация за доходите от предходната година, до 30 септември еднократно да се подаде коригираща декларация. Тази възможност е валидна както за физическите лица, които трябваше да..

публикувано на 29.09.24 в 09:46

Детелината на бул. "България" и Околовръстното към кв. "Бояна" отваря за движение в средата на октомври

Столичната община ще отвори за движение детелината на булевард "България" и Софийския околовръстен път към квартал "Бояна" в средата на октомври. Това съобщи за "Хоризонт" зам.-кметът по финанси и строителство на Иван Василев. От четири месеца движението по надлеза на Софийския околовръстен път на бул. "България" до кв. "Бояна" е в ремонт..

публикувано на 29.09.24 в 09:26
Киър Стармър

Спад в рейтинга на британския премиер

Рейтингът на британския премиер Киър Стармър е спаднал още повече по време на първия му конгрес като лидер на Лейбъристката партия и премиер на страната, показва последното проучване на агенция "Ъпиниъм", поръчано от вестник "Обзървър". Партийното ръководство се надяваше на скок на рейтингите на лейбъристките лидери по време на конгреса в..

публикувано на 29.09.24 в 09:06

По-евтини дини на борсите у нас

Дините  поевтиняват с 22,6 на сто и се търгуват по 0,50 лева за килограм на борсите у нас през седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Поевтиняват също голяма част от зеленчуците, проследявани от комисията, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява..

публикувано на 29.09.24 в 09:02