Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може да се стигне до разполагане на ирански сили в Ливан, допуска журналистът

Руслан Трад: Живеем във време на екстремисти. Световните лидери са или много слаби, или много крайни

"Цялата рамка на международната сигурност в момента се тресе из основи"

| Интервю
Руслан Трад
Снимка: Стопкадър БНТ

"Живеем във време на екстремисти. Имаме или много слаби световни лидери, или много крайни такива. Не виждам политическо решение. Международното право е силно компрометирано, има нужда от реформи. Цялата рамка на международната сигурност в момента се тресе из основи". 

Това каза в интервю за БНР журналистът Руслан Трад, основател на военния журнал "De Re Militari" и анализатор на Атлантическия съвет към САЩ. 

"Това започна още в Сирия и с анексията на Крим, чиито въздействия не бяха видени", допълни Трад.  

Причините за избягване на по-широк конфликт стават все по-малко, вече са на изчезване. Години наред и Израел, и Иран стигнаха до тази червена линия, която вече не съществува, заяви журналистът, според когото в Близкия изток е налице перфектна буря, след като Израел отвори северния фронт срещу Ливан.

Изправени сме пред всеки възможен сценарий, включително израелски удари върху иранска критична инфраструктура, включително отговор срещу Израел, поясни той.

Иран ще подкрепи свои съюзници, защото смисълът на всички тези сили е да го предпазят, смята Трад.

"Те служат като защитна стена. Едната е в Ливан, която продължава през Сирия. След това продължаваме линията към Ирак, който е основният защитен вал – там са най-силните милиции, подкрепящи Иран. В последните години слагаме и Йемен в този лист."

Израел нанася удари в Ливан  Снимка: АП/БТА

Може да се стигне до разполагане на ирански сили в Ливан, не изключва журналистът.

"Хасан Насрала имаше много силно въздействие върху младото население, дори духовно присъствие за много от ливанците. Парадоксално, той служеше и като сдържащ ефект за най-крайните фракции в "Хизбула" и другите проирански сили в района", отбеляза Руслан Трад, като го сравни с други, по-военно настроени лидери, които поемат щафетата. С отстраняването на Хасан Насрала и Исмаил Хания се появява поколение, което е много по-крайно настроено, допълни експертът.

"Войната в Ливан има много по-различно значение за израелското общество от войната в Газа. Там го има много по-голямото усещане за битка с друга държава. В случая с Ливан имаме категорично много по-голяма сила в лицето на "Хизбула", имаме военна история там, имаме този конфликт с Иран, който винаги е бил с много голяма сянка. По отношение на Иран хем има одобрение за отговор на всички тези атаки, но в същото време има и лека сдържаност към един по-широк конфликт с Иран", коментира Руслан Трад в предаването "Събота 150".

Един от най-важните въпроси е за влиянието на САЩ върху политиката на Израел. Въпросът е на дневен ред от дълги години, посочи той.

По думите му, Израел е зависима от доставките на оръжие от Вашингтон и Лондон, но същевременно Нетаняху и политическите му съюзници успяват да демонстрират, че Израел ще взема самостоятелни решения, особено по военни въпроси.

Категорично Вашингтон е против удари на иранска територия, особено ако това включва удари по критична инфраструктура. Щатите имат своите съображения. Удар по енергийната инфраструктура може да доведе до ответен, реципрочен удар, подчерта Руслан Трад.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Опустошения в Дахие - контролирано от

Ожесточават се сраженията между "Хизбула" и израелската армия

Сраженията между "Хизбула" и израелската армия стават все по-интензивни, предадоха световните агенции. Експлозии разтърсиха и тази нощ ливанската столица Бейрут. САЩ и ООН обявиха, че отпускат помощи за Ливан и региона. Продължава и евакуацията на чужди граждани от Ливан. Експлозии отекнаха в три южни квартала на ливанската столица Бейрут..

публикувано на 05.10.24 в 12:01

Празник на баклавата в с. Малиново

В ловешкото село Малиново днес ще се проведе 12-ото издание на празника на баклавата. Празникът представя традиционната местна баклава и обединява различните етноси в селото, поясни председателят на НЧ „Събуждане 1927г.“ – Малиново Добринка Шаркова, което е организатор. "В селото сме преобладаващи два етноса и искаме да уважим и единия и..

публикувано на 05.10.24 в 11:48
Художествена галерия

Ремонтът на галерията в Кюстендил не започва заради процедурни пречки

Заради процедури и обжалване в съда на търга за фирма-изпълнител все още не започва цялостният ремонт на градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил. Финансирането - за около 22 милиона лева, е по Плана за устойчивост и развитие. Реновирането трябваше да започне през октомври обясни кметът на общината Огнян Атанасов:..

публикувано на 05.10.24 в 11:35

Д-р Юдит Коленбергер: От новия еврокомисар по миграцията очаквам отпадане на австрийското вето и разширяване на Шенген

"Крепост Австрия" - в това иска да превърне алпийската република спечелилата парламентарни избори там крайна десница. Разбира се, не само антиимиграционната агитация е причината за тази първа изборна победа на най-опитните от европейските десни популисти. Но "канцлерът на народа", за какъвто сам се обяви Херберт Кикъл - по примера на Хитлер - успя..

публикувано на 05.10.24 в 11:25

Кипър активира национален план за евакуация на чужденци от Близкия изток

Кипър активира своя национален план за евакуацията на чуждестранни граждани от Кипър като транзитна точка заради очакван наплив вследствие на ескалацията в Близкия изток. Планът включва приемане, временно настаняване, подпомагане, предоставяне на храна и медицински грижи за кратък престой, обясни в предаването "Събота 150" кореспондентът на..

публикувано на 05.10.24 в 11:25

Засилено полицейско присъствие в Лондон заради шествия по повод годишнината от началото на войната между Израел и "Хамас"

Лондонската полиция съобщи, че засилва присъствието си около еврейски и мюсюлмански места за поклонение с наближаването на 7 октомври, когато се навършва една година от началото на войната между Израел и "Хамас". Голяма пропалестинска демонстрация е планирана днес в Лондон. От лондонската полиция заявиха, че е в ход „мащабна операция в..

публикувано на 05.10.24 в 11:15

Силен циклон с дъжд и градушки връхлетя Гърция

Гърция е под влияние на силен циклон с дъжд и градушки. Има наводнени пътища на островите в Йонийско море. Циклонът се движи към северната част на страната. Властите предупреждават за внимателно шофиране по цялата пътна мрежа. Силни дъждове наводниха улици и пътища на остров Корфу. Пострадаха приземни етажи и магазини. Спряха движението на..

публикувано на 05.10.24 в 11:11