Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради безводието

Жители на с. Бреница на протест, затвориха участък от пътя Кнежа - Долни Дъбник

Автор:
Снимка: Латинка Светозарова

Жители на плевенското село Бреница затвориха днес участък от пътя Кнежа – Искър – Долни Дъбник в знак на протест заради проблеми с водоснабдяването. Те се събраха на изхода на Кнежа в посока Плевен.

По този начин жителите на Бреница искат да се обърне внимание на техния проблем с безводието, който е от години. Те издигнаха плакати с призиви "Искаме вода", "Искаме нормални условия за живот", "Докога ще плащаме въздух вместо вода". 


10-15 дни сме без вода, протестираме срещу безхаберието на ВиК - Плевен, район Кнежа, казва кметът на Бреница Лъчезар Желев:

"Авариите са прекалено много, на които сме навикнали във времето - първата седмица на септември, сега втората седмица на септември, от миналия четвъртък нямаме вода. Пуснаха ни водата преди два дена, когато се разбра и за протеста.

Тяхното оправдание е, че аварират помпите. Аз като кмет на село Бреница многократно съм писал писма до ВиК - Плевен, многократно ми е обещавано и отговорът е един и същи - заложени сте във финансовата програма за ремонт на ВиК мрежата за следващата година... Едно и също.

Водопроводът е много стар. Ние с наша техника на Общината и финанси от Общината сме направили изкопа, тръбите стоят до изкопа.

Няма резервни помпи и това налага да се взимат помпите за ремонт, да чакаме да се отремонтират, да се донесат нови помпи, (така) кметството на Бреница е говорител на ВиК - Плевен, което не е правилно", посочи кметът. 

"Не можем да търпим вече безводие – това е постоянно и непрекъснато по десет дни, по петнайсет дни. Всичко започва, че имаме авария, след два дена е изгоряла помпата, след още три дена нямаме вода в кладенците и всеки си говори каквото си иска. В селото имаме детска градина, училище, много млади хора, семейства и възрастни хора", каза Наталия Дановска, жител на селото и организатор на протеста. 

"Ние настояваме да имаме вода или ако ще има режим, някой адекватно да дойде и да отговори – пет дена няма да имате вода, пет дена ще имате. Ние сме съгласни на всичко, но искаме някой да дойде и да ни обясни какво се случва, а не само да гадаем помежду си и в социалните мрежи", допълни тя.


В Бреница живеят над 1200 души. Има много млади семейства, които трудно се справят в дните без вода. 

Жители на селото разказаха: "Имам две деца, без вода е много трудно да се гледат. За училище не могат да оправят, ужас е без вода. Ходим при баща ми, защото има геран. Но това не е нормално";

"Имам две деца, малкото е на година и половина. Много е трудно, няма как да се изкъпе. Иначе идват за сметки, плащаме въздух, а ако не си платим водата, ни я спират".

Каузата на протеста е водата, казват още хората: "Единственото, което искаме, е вода. Цялото село се е събрало само и единствено с тази кауза -  да имаме вода, и ако нямаме, как ще процедираме. Никаква политика, никакви вмешателства, нищо", сподели участник в протеста в Бреница.

Проблемът с водоснабдяването на селото е от години. По думите на кмета Лъчезар Желев до 2019 г. е направена подмяна на около 400 метра от водопроводната мрежа в селото.

"След 2019 г. общината реализира два проекта за 4 млн. лева и се направи подмяна на част от водопроводната мрежа. Това е една пета от цялата водопроводна мрежа. Сега по още проекти чакаме финансиране, но това е за в бъдеще. Най-големият ни проблем е с напорния водопровод. Ние черпим вода от река Искър, там са ни сондажите.

Имаме 6 км и 700 метра водопровод до селото, което е ангажимент на ВиК оператора. Там няма един сантиметър подмяна и има куп аварии. Сега последният проблем беше заради авариите във водопровода и в помпите на сондажите, които дефектират", обясни Желев.

Той е категоричен, че жителите на Бреница ще продължат с мирните протести, защото трябва да има реакция от институциите и от доставчика на услугата. "Не може хората на село да бъдат пренебрегвани. Това, че живеем в едно българско село не означава, че нямаме право на вода и на информация", добави кметът.

Протестът днес премина спокойно. Полицията съдейства за спирането на движението по пътя от Кнежа към Долни Дъбник, който е един от натоварените в региона с трафик на тежкотоварни автомобили.


Снимки - Латинка Светозарова.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ

Столицата Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ. Продължават интензивните руски атаки на фронта в Донбас. Общо 87 дрона е използвал руското командване на 14 области в цяла Украйна. Почти всички безпилотни апарати, с изключение на 6, са били прихванати и неутрализирани с електронни..

публикувано на 06.10.24 в 18:05

Израел с една от най-масираните бомбардировки на Бейрут от началото на офанзивата срещу "Хизбула"

Израел подложи ливанската столица Бейрут на една от най-масираните бомбардировки от началото на офанзивата си срещу "Хизбула". Премиерът на Ливан Наджиб Микати призова за натиск върху Израел за прекратяване на огъня, а хиляди хора по света поискаха спиране на кръвопролитието в Близкия изток на демонстрации в навечерието на годишнината от..

публикувано на 06.10.24 в 17:51
Билборд със снимка на покойния лидер на

Посланикът на Ливан в Лондон: Насрала се съгласи на примирие малко преди да бъде убит

Посланикът на Ливан в Обединеното кралство заяви в интервю за Скай нюз, че убитият лидер на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала се е съгласил на тримесечно примирие малко преди да бъде убит. Ливанският посланик в Лондон Рами Мортада потвърди слуховете, че Хасан Насрала се е съгласил да прекрати огъня малко преди убийството му...

публикувано на 06.10.24 в 17:18
Мигранти са ескортирани на брега, след като са били прибрани в Ламанша, Дувър, Великобритания, архив.

973 мигранти със 17 лодки са достигнали британските брегове, прекосявайки Ламанша в събота

Общо 973 мигранти със 17 лодки са прекосили Ламанша в събота - най-високият брой за ден тази година. Четирима души, след тях двегодишно дете, загинаха вчера.  Предишният рекорд за прекосявания за ден е от 18 юни – 884 мигранти. Две от лодките в събота са получили повреди в двигателите. В едната от тях е имало 90 души. 15 от тях, включително двегодишно..

публикувано на 06.10.24 в 17:06

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения, показва проучване на екип от учени, публикувано в американското списание "Нейчър". Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 г. растителността е било по-малко от 1 кв. км, докато през 2021 г. тя вече е покривала близо 12 кв. км. Разпространението на растения..

публикувано на 06.10.24 в 17:01

Спряно е движението на влаковете между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2 заради наводнение

Във връзка с авария на магистрален водопровод в район "Връбница" временно е спряно движението в участък на метрото между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Осигурен е заместващ автобус, който се движи от метростанция "Сливница", по бул. "Панчо Владигеров", "Обелски път" до станция..

публикувано на 06.10.24 в 16:52

Проф. Оскар: Последните пет години има ръст на късогледство при деца, при които няма наследственост

Здравето на детските очи е фокус в Минути за здраве. Поводът е предстоящият на 10 октомври, Световен ден на зрението. За най-често срещаните проблеми с очите при децата разказва проф. Александър Оскар, ръководител на Катедра по офталмология към Медицински университет - София, началник на Клиника по очни болести в Александровска болница и..

публикувано на 06.10.24 в 16:47