Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров предлага промяна във финансирането на културните институти

Найден Тодоров
Снимка: БТА

Служебният министър на културата Найден Тодоров предлага промяна във финансирането на културните институти след скандала с източването на държавни средства в Разградския и Смолянския театър.

"Делегираният бюджет няма да бъде променен като делегиран. Но да се промени периодът на преизчисление на една година така, че директорите и министерството да знаят в рамките на една година какъв е пълният бюджет, с който разполага институтът, той да се раздели на месечни лимити и в рамките на месечния лимит директорът да оперира и да не може да го надскача. По този начин този тип измами ще бъдат спрени из основи"".

Това каза служебният министър на културата Найден Тодоров и сподели убеждението си, че злоупотребата с финансов ресурс от страна на директорите на театрите в Разград и Смолян не е била за лично облагодетелстване, а в името на културния институт, което не оправдава случилото се.

Найден Тодоров съобщи още, че Операта в Русе ще получи през следващите три години 6 милиона лева за ремонт на сградата, която пострада при пожар и тези средства вече са заложени в държавния бюджет. 

В Русе той бе гост на първия театрален фестивал "Есенни театрални срещи", който започна тази вечер и ще продължи до неделя.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха 19-ото издание на международното изложение "Културен туризъм" във Велико Търново

Културният туризъм е голямата възможност за развитие на българския туризъм, заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев. Тази вечер във Велико Търново той откри 19-ото издание на международното изложение "Културен туризъм". Държавата има още много какво да направи за развитие на културния туризъм, коментира министър Евтим..

публикувано на 08.10.24 в 21:56
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Германска фирма ще достави комплекс IRIS –T за противовъздушната отбрана на България

Германската армия е подписала допълнителното споразумение с германската фирма-производител за доставката на комплекс IRIS –T за противовъздушната отбрана на България. Това оповестиха от българското отбранително министерство.  Документът е част от споразумението за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата "Щит на европейското..

публикувано на 08.10.24 в 21:30

Кен Маккалъм: Руското разузнаване се опитва да създаде хаос по улиците на Обединеното кралство

Руското разузнаване се опитва да създаде "хаос" по улиците на Обединеното кралство и Европа, предупреди шефът на британското контраразузнаване MИ-5 Кен Маккалъм. Предоставяйки годишната си актуализация на заплахите за сигурността, пред които е изправено Обединеното кралство, Кен Маккалъм каза, че агенти на ГРУ (Руското военно разузнаване) са..

публикувано на 08.10.24 в 20:40

Блокираха достъпа до популярната в Русия социална мрежа Discord

В Русия беше блокиран достъпът до популярната сред геймърите социална мрежа Discord.  От регулатора "Роскомнадзор" обясниха, че въпреки многократните предупреждения, незаконното съдържание в мрежата така и не е било остранено.  Администраторите на Discord е трябвало да премахнат близо 1000 материала, съдържащи детска порнография, призиви към екстремизъм..

публикувано на 08.10.24 в 20:14
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху призова ливанците да освободят страната си от "Хизбула"

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху призова ливанците "да освободят" страната си от "Хизбула", за да приключи войната. И предупреди, че Ливан е изправен пред разруха по подобие на Ивицата Газа, която бе опустошена от израелците след нападението на "Хамас" от миналия октомври. Нетаняху потвърди, че наследникът на Хасан Насрала - предишния..

публикувано на 08.10.24 в 20:05
Джо Байдън

Байдън отложи пътувания заради урагана "Милтън" и призова: Евакуирайте се сега

Насрочената за тази събота среща на лидерите на Германия, Франция и Великобритания с президента на Съединените щати в Берлин се отменя, предаде Ройтерс. Това стана ясно, след като президентът Джо Байдън заяви, че не може да напусне страната си докато ураганът 4-та категория "Милтън" заплашва с опустошение Флорида. Отменя се и пътуването до..

публикувано на 08.10.24 в 19:56
Светослава Георгиева, архив.

5 български компании с европейско финансиране за иновации и високи технологии през последните две години

Пет български компании са получили европейско финансиране за внедряване на иновации и високи технологии през последните две години. Парите са на Европейския иновационен съвет, чиято цел е насърчаването и развитието на иновационните предприятия. Това съобщи председателят на УС на фонда на Европейския иновационен съвет Светослава Георгиева по..

публикувано на 08.10.24 в 19:39