Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хизбула" съобщава за сблъсъци с израелската армия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бойци на "Хизбула" и израелски сили си размениха огън по ливанско-израелската граница днес, преди очакваните по-късно през деня разговори между израелския премиер Бенямин Нетаняху и президента на САЩ Джо Байдън. Шестима души бяха ранени при терористично нападение с нож в израелския град Хадера.
 
"Хизбула" съобщи, че нейни бойци са влезли в сблъсъци с израелски войски в Южен Ливан, като са използвали ракетни оръжия, за да отблъснат опитите на Израел да пробие границата.

Израел обяви, че противовъздушната му отбрана е прихванала два снаряда, изстреляни към Кесария от "Хизбула" и съобщи за унищожаването на повече от "100 терористични цели на "Хизбула“ през последните 24 часа.

По-късно американският президент Джо Байдън ще разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху за първи път от седем седмици насам, като на дневен ред ще бъдат поставени израелската офанзива в Ливан, както и отговорът към Иран заради ракетното нападение от миналата седмица, съобщават американските медии.

Израелската полиция съобщи, че най-малко шестима души са били ранени, някои от тях - сериозно, при нападение с нож на четири места в град Хадера, като определи нападението като "терористична атака“.

Нападението се случва повече от седмица, след като седем души бяха убити при стрелба и нанасяне на удари с нож, отговорност за които пое "Хамас", в Тел Авив.

Израелската армия обстрелва интензивно северната част на Ивицата Газа и затваря пътища, които пречат на доставките на помощи, съобщиха от Агенцията за гражданска защита на Ивицата Газа. Израелската армия съобщи, че са "ликвидирани“ 20 палестински бойци в района на Джабалия и са разрушили склад за оръжие ден по-рано.

"Хамас" обяви, че е започнала срещи с конкурентната палестинска фракция "Фатах" в Кайро, за да обсъдят продължаващата вече година война в Ивицата Газа и усилията за национално единство.

"В египетската столица Кайро току-що започна среща между делегациите на движението "Хамас“... и движението "Фатах“, се казва в изявление на "Хамас“, в което се добавя, че те обсъждат "агресията в Ивицата Газа, развитието на политическата обстановка и на терен, както и обединяването на националните усилия и редици“.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Заседание на служебното правителство.

МС одобри позицията на България за съвета "Транспорт, телекомуникации, енергетика" на ЕС

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации, енергетика", което ще се проведе  в  Люксембург на 15 октомври. По искане на Гърция, подкрепено от България, Румъния и Хърватия, в дневния ред е добавена дискусионна точка относно различията в цените на електроенергията на..

публикувано на 09.10.24 в 18:16

67 заглавия в 10-ото издание на "Синелибри"

След 24 часа ще бъде дадено началото на десетото юбилейно издание на кино-литературния фестивал "Синелибри". В програмата му се излъчват само филмови адаптации на книги и това прави фестивала наистина уникален.  Утре вечер в зала 1 на НДК от 19 часа ще е официалното откриване с новия филм на Паоло Сорентино „Партенопа“. Лентата е копродукция между..

публикувано на 09.10.24 в 18:00
Проф. Велислав Минеков

Проф. Велислав Минеков: Нещастието на театрите се нарича делегиран бюджет

Най-голямата нещастие в театрите у нас е делегиран бюджет. Такова нещо няма в Германия, няма във Франция. Трябва да има репертоарен бюджет и да не се превръщат театрите в кабаре, да има сериозни постановки. Трябва да има веселба, но и дебют, каза в интервю пред БНР проф. Велислав Минеков, министър на културата в служебния кабинет на Стефан..

публикувано на 09.10.24 в 17:27
Поток от евакуиращи се автомобили бавно се движи на юг от Северозападна Флорида по междущатска магистрала 75, САЩ, 8 октомври 2024 г.

Ураганът "Милтън" наближава Флорида с ветрове със скорост до 250 км/час

Ураганът "Милтън", който е едно от най-сериозните бедствия, заплашващи югоизточната част на американския щат Флорида в последните десетилетия, се очаква да достигне сушата късно вечерта в сряда или рано сутринта в четвъртък българско време.  Според прогнозите се очаква "Милтън" да удари крайбрежието на Флорида в района на залива на Тампа със сила от..

публикувано на 09.10.24 в 17:18

Правителството предоставя хуманитарна помощ от 50 хил. евро за Босна и Херцеговина

Служебното правителство одобри предоставянето на хуманитарна помощ за Босна и Херцеговина в размер на 50 000 евро, съобщиха на фейсбук страницата си от Министерския съвет.  Помощта е в отговор на най-неотложните хуманитарни потребности на населението на страната след опустошителните наводнения на 4 октомври, отнели живота на най-малко 21 души и..

публикувано на 09.10.24 в 17:14
Джо Байдън

Срещата на върха за Украйна в Рамщайн е официално отменена

Срещата на върха за Украйна, планирана за тази събота в Рамщайн, беше официално отменена. Причина за това е отлагането на визитата на американския президент Джо Байдън в Берлин заради предстоящия ураган във Флорида.   Президентът на САЩ Джо Байдън отложи планираните си пътувания до Германия и Ангола този четвъртък заради урагана Милтън, който се насочва..

публикувано на 09.10.24 в 16:53

Специализирана акция на полицията срещу изборната търговия в Русе

40 души са проверени в днешната специализирана акция на полицията в Русе срещу изборната търговия. Задържани са двама души и са установени други двама, обявени за издирване. По време на днешната специализирана акция на полицията в Русе са проверени още 18 заложни къщи и офиси за бързи кредити и са разкрити 17 престъпления, свързани с незаконна..

публикувано на 09.10.24 в 16:46