Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЮЗУ - домакин на научна конференция за мегалитните култури и култови практики

Проф. Васил Марков, директор на Центъра за древни култури към Югозападния университет
Снимка: БТА

Югозападният университет в Благоевград е домакин на тридневна научна конференция, посветена на мегалитните култури и култови практики. В световния форум участват учени и университетски преподаватели от 24 държави и 4 континента.

Конференцията се провежда на всеки четири години, а основен организатор е Центърът за древни култури към Югозападния университет. Четвъртото издание на мащабния научен форум регистрира изключителен интерес, а част от обяснението дава проф. Васил Марков, директор на Центъра и един от най-големите изследователи на мегалитите, оставени от тракийската цивилизация по българските земи.

"Мегалитната култура е културно-исторически феномен, който е разположен върху цялата планета и неслучайно участват учени, при това отново от престижни университети - Северна, Южна Америка, в Централна Америка, от Европа и от Азия. Другата причина е, че нашата работа вече 12 години това е най-големият симпозиум, който сме правили и като обем, и това за мен, това като гледам, съдържанието на програмата са най-сериозните достижения", коментира проф. Марков.

Удивителната близост на мегалитите от различни места по света във времето на праисторията подсказват за единоначалие на древните цивилизации. Такава стъпаловидна структура изследва индонезийски професор, участник в научната конференция, споделя проф. Васил Марков.

"Която е много интересна, защото паралели и в Персия, има паралели и в Предна Азия и в Мала Азия, в Египет, има паралели и при нас", посочи той. 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Франция пострада тежко от урагана "Кърк"

Порои се изсипаха във Франция след урагана Кърк. В десетки департаменти все още са затруднени транспортът и електроснабдяването. Почти цялата френска територия пострада от урагана "Кърк". Ситуацията е критична в поне 25 области заради сериозен риск от наводнения. В областта Еро един мчовек е загинал, а друг е в опасност за живота...

публикувано на 10.10.24 в 12:03
Джейхан Ибрямов

Пет вида СРС са използвани спрямо Джейхан Ибрямов

Пет вида специални разузнавателни средства са били използвани спрямо независимия депутат Джейхан Ибрямов  близо две седмици преди задържането му със 100 хиляди предварително белязани лева. Това е станало с разрешение на заместник-ръководител на Софийския градски съд, въпреки че Ибрямов е имал имунитет.  Това стана ясно при разглеждането в открито..

публикувано на 10.10.24 в 11:50
Българско национално радио

СЕМ ще изслуша всички кандидати за генерален директор на БНР

Единодушно, с пет гласа "за", Съветът за електронни медии допусна всички седем кандидати за генерален директор на Българското национално радио до третия етап от процедурата за избор - изслушване.  Всички 7 кандидати са допуснати до втория етап на процедурата на СЕМ за избор на генерален директор на БНР То ще се проведе на 15 и 16 октомври,..

публикувано на 10.10.24 в 11:41

Беларуски активист в опит да спаси еднополовия си брак след отказ на статут

България отказва международна закрила на беларуския активист Андрей Саром. Той обаче се бори да остане и да не бъде разделен принудително от своя съпруг Алексей Бачинский, който вече е получил статут на бежанец.  "За мен има голям риск да бъда върнат в Беларус. Много съжалявам, че Държавната агенция за бежанците не разбира докрай проблема с..

публикувано на 10.10.24 в 11:39
адвокат Деница Любенова

ВАС се е произнесъл в полза на "ЛГБТ Действие" срещу ВМРО

Организацията "ЛГБТ Действие" е осъдила ВМРО на последна инстанция по казус от 2021 г., свързан с късометражния македонски филм "Змия". Филмът беше част от селекцията на "София прайд филм фест". Тогава ВМРО предприе протестни действия срещу "легитимиране на неприемливи концепции" и популяризиране на педофилията. Преди прожекцията над 500..

публикувано на 10.10.24 в 11:26

Гръцката опозиция иска обсъждане в парламента на договора за сътрудничество с Киев

Гръцката опозиция настоява за публично обсъждане в парламента на договора за сътрудничество с Киев. Премиерът Мицотакис обяви, че се подготвя такова споразумение след форума "Украйна - Югоизточна Европа" вчера в Дубровник. След срещата с украинския президент Зеленски в Добровник, на която изрази пълна подкрепа за Киев, Мицотакис заяви,..

публикувано на 10.10.24 в 11:11

Сложни археологически ситуации при разкопките в крепостта "Трапезица"

На сложни археологически ситуации попадна екипът на великотърновския археолог доцент Деян Рабовянов при все още продължаващите тазгодишни разкопки в крепостта "Трапезица" в старопрестолния ни град.  Проучване на пластове от ранножелязната и късножелязната епоха или през тракийския период в крепостта "Трапезица" във Велико Търново е била една от..

публикувано на 10.10.24 в 10:36