Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангажиментът на правителството за изплащане следващия транш от 125 млн. лв. свали напрежението, земеделците отмениха готовността си за протести

ДФЗ: Над 50 000 земеделски стопани получиха над 190 млн. лева по "украинската помощ"

Зърнопроизводителят Илия Проданов (вляво), министърът на финансите Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов (вдясно) дават брифинг в Министерството на финансите - 10 октомври 2024 г.
Снимка: БТА

Над 190 млн. лева (190 283 470 лева) получиха 50 290 стопани по държавните помощи "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна", съобщиха от Държавния фонд "Земеделие" (ДФЗ).

И още: "С решение на Министерски съвет бяха одобрени 200 млн. лева за изплащане на част от втория транш по помощта за 2024 г. Средствата до тези 200 млн. лева ще бъдат изплатени след извършване на допълнителни административни проверки съгласно точка 4 от Раздел II на Указанията за прилагане на помощта, според който се допуска изплащане и след срока при възникнали казуси, които изискват извършване на допълнително обследване допустимостта за подпомагане на съответния бенефициер", посочват от Фонда, 

Помощта се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства на земеделски стопани от първичното селскостопанско производство – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства, производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя, тютюн, пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица за компенсиране на част от повишените разходи за производство.

Указанията за прилагане на държавната помощ са публикувани на интернет страницата на ДФЗ, уточняват от Фонда.

По-рано днес - след среща на представители на земеделците със служебните министри на финансите и на земеделието - Людмила Петкова и Георги Тахов, по казуса с т.нар. украинска помощ, стана ясно, че края на ноември земеделските производители, засегнати от вноса на продукция от Украйна, ще получат остатъка от втория транш на договорената сума за компенсации в размер на 125 милиона лева, а протестната готовност в бранша е отменена.

Земеделските производители получиха гаранция от финансовия министър за цялата сума от втория транш на "украинската помощ".

Людмила Петкова припомни за подписаното споразумение през февруари тази година за обезщетение в общ размер на 660 милиона лева на засегнатите от украинския внос.

За целта са преструктурирани разходите в бюджета, които не са предвиждали такива средства, обясни Петкова. 

По този начин са изплатени първите 330 милиона лева от помощта. Чрез преструктуриране на разходи ще бъдат преведени и останалите средства:

"200 милиона вече са предоставени по сметките на земеделските стопани. Разликата от 125 милиона ще бъде предоставена до края на ноември месец, тъй като все пак трябва да бъдат прегледани разчетите по бюджета, за да може да бъдат спазени бюджетните параметри, а в същото време да бъде предоставена помощта на земеделските стопани".

Конкретният ангажимент свали напрежението сред земеделските производители, които отмениха готовността си за протести и изразиха удовлетвореност от проведените разговори.

Илия Проданов от Асоциацията на зърнопроизводителите потвърди и за получените 200 милиона лева:

"Това, което предлага вицепремиерът Петкова - да се изготви решение на Министерски съвет за тези 130 милиона, за нас е приемливо като вариант и ни дава ясен сигнал, че тези средства в рамките на ноември месец ще ги получим. Което всъщност беше нашата задача днес тук. И протестната готовност към момента се отменя", посочи Проданов

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВнР с препоръки за българите, намиращи се на територията на щата Флорида

Българските граждани, намиращи се на територията на щата Флорида, стриктно да спазват указанията на местните власти и да не предприемат пътувания до засегнатите от урагана "Милтън" райони, препоръчват от Министерството на външните работи (МВнР)  на страницата на ситуационния център на ведомството. Жертви, наводнения и разрушения - "Милтън" порази..

публикувано на 10.10.24 в 21:00
Снимката е илюстративна.

Безплатни скринингови прегледи за превенция на хронични заболявания в област Добрич

Безплатни скринингови прегледи по Националната програма за превенция на хронични незаразни болести започва през месец ноември в област Добрич. Прегледите ще се извършват от специалисти в лечебните заведения за извънболнична помощ – Диагностично консултативните центрове 1 и 2 в Добрич и в Медицинския център в Балчик. Безплатните скринингови..

публикувано на 10.10.24 в 20:50
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и президентката на Молдова Мая Санду - Кишинев, 10 октомври 2024

ЕС ще инвестира 1,8 млрд. евро в икономиката на Молдова

Европейският съюз ще инвестира 1,8 млрд. евро в икономиката на Молдова през следващите три години, предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС. Средствата ще бъдат инвестирани в инфраструктурни, енергийни и бизнес проекти. Целите са част от плана за икономически растеж на Молдова, каза председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон..

публикувано на 10.10.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Моторист загина при катастрофа на Околовръстния път на София

Водач на мотор е загинал при тежка катастрофа с лек автомобил на кръстовище на Околовръстния път на София и Мировянското шосе. Инцидентът е станал малко преди 19:30 часа тази вечер. На мястото има екипи на полицията, преминаването в този участък е затруднено. 

публикувано на 10.10.24 в 20:21
Дим се издига след въздушни удари в Южен Ливан, както се вижда от северната част на Израел, 10 октомври 2024 г.

Израелски въздушен удар в един от централните квартали на Бейрут

За израелски въздушен удар тази вечер в един от централните квартали на Бейрут съобщават местните медии и чуждестранните журналисти там. Поне две експлозии е чула кореспондентката на Би Би Си в Баста, който е работнически квартал и е приютил голям брой от принудените да се евакуират от Южен Ливан цивилни заради израелските бомбардировки там срещу..

публикувано на 10.10.24 в 20:05

Италия и Франция искат обяснение защо армията на Израел е обстрелвала позиции на силите на ООН

Правителствата на Италия и на Франция настояват за официално обяснение от израелското правителство защо армията на Израел е обстрелвала три пъти днес и вчера позиции на мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан. "Враждебните действия на Израел срещу UNIFIL - Временните сили на ООН в Ливан - могат да бъдат определени като военно престъпление", заяви..

публикувано на 10.10.24 в 20:01
Урсула фон дер Лайен

Всички кандидати за новата ЕК са преминали успешно проверката за конфликт на интереси в ЕП

Всичките 26-има кандидати за членове на новата Европейска комисия, начело с Урсула фон дер Лайен, са преминали успешно първото изпитание в Европарламента в процеса на потвърждаването на назначенията им, предаде АФП, като се позова на съобщение на Европейския парламент. Няма установен конфликт на интереси при никой от кандидатите за разлика от преди..

публикувано на 10.10.24 в 19:57