Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц обяви нов германски пакет с военна помощ за Украйна в размер на 600 млн. евро

Володимир Зеленски и Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски пътува из Европа, за да търси допълнителна подкрепа за борбата срещу Русия. Днес той се срещна с германския канцлер Олаф Шолц, след като вече посети Лондон, Париж и Рим, за да популяризира така наречения си "План за победа".

Германия гарантира, че ще достави нови оръжия, от които Украйна се нуждае.

"Доставихме на Украйна пакет от оръжия и помощи на стойност над 600 милиона евро. В него се съдържат петата ПВО система IRIS-T, бойни танкове, БТР-и, гаубици, муниции. До края на годината ще доставим нов пакет оръжия и помощи съвместно с нашите партньори от Белгия, Дания и Норвегия на стойност 1,4 милиарда евро", заяви германският канцлер Олаф Шолц по време на срещата си със Зеленски.

Шолц каза, че съобщението е послание към руския лидер Владимир Путин, че Западът няма да се откаже от подкрепата си за Украйна и че Киев няма да приеме мир, диктуван от Русия, както и че помощта на западните съюзници ще продължи докато е необходимо.

Украинският президент посочи също така, че вече обмисля план за трайно примирие. Той включва много конкретни реалистични стъпки, които биха могли да доведат до реален мир.

"Украйна желае края на войната повече от всяка друга държава. Винаги сме правили всичко, за да предотвратим тази война", заяви Зеленски.

Той благодари на Германия за силната подкрепа за Украйна и по-специално за противовъздушната отбрана, която досега е спасила хиляди животи.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Величков

Атанас Величков: България е нужният враг на македонската държавна идеология

България е нужният враг на македонската държавна идеология . Това заяви пред БНР Атанас Величков, главен редактор на македонския сайт "Трибуна". Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания На 11 октомври в Северна Македония се отбелязва Деня на народното въстание . Този ден се смята за начало на..

публикувано на 11.10.24 в 20:15

Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената

Почина българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков.  Трагедията се е случила при инцидент в село Селановци.  Той е т рябвало да изнесе концерт с "Фондацията", но при качване на сцената е паднал , съобщи  bTV. На място е повикана линейка. Музикантът е бил с тежка черепно - мозъчна травма. 80-годишният музикант е починал в..

публикувано на 11.10.24 в 19:55

Румен Радев: Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет

Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет, защото само така ЕС може да изпълнява основната си мисия за осигуряване на стабилност и просперитет на гражданите си. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си след участие в 19-ата среща на държавните глави от групата "Арайолуш", която се състоя в град Краков,..

публикувано на 11.10.24 в 19:47

Турска компания инвестира 240 млн. лв. в изграждането на завод за соларни панели в село Еленино

Турска компания ще инвестира 240 млн.лв. в изграждането на нов завод за производство на соларни панели в село Еленино, община Стара Загора. Инвестицията ще разкрие повече от 800 работни места. Заводът ще се изгражда на територията на "Индустриална зона-Загоре". Проектът предвижда изграждането на две отделни високотехнологични производства...

публикувано на 11.10.24 в 19:39
Подвижни изборни секции

Сформират подвижни секции и секции за избиратели с увредено зрение в Кюстендил и Дупница

Подвижни секции се сформират в Кюстендил и в Дупница за изборите на 27-и октомври, казаха от общинската администрация. Освен това избирателите с увредено зрение или със затруднено придвижване в Дупница   ще могат да гласуват и в отделна секция, която се намира в Спортната зала в  града, ул.“Христо Ботев“ № 30А.  Дадени са и телефони за връзка...

публикувано на 11.10.24 в 19:33

Побой над мъж в Русе заради отказ да участва в изборна търговия

Мъж от Русе се оплака, че му е бил нанесен побой от негов познат, тъй като отказал да участва в изборна търговия. По случая е образувано досъдебно производство.   Горан Мишев от Русе е със счупена челюст, след побой от негов познат Върбан Върбанов. Пострадалият и съпругата му твърдят, че повод за спречкването е предложение от страна на..

публикувано на 11.10.24 в 19:26

Пурпурното полярно сияние се дължи на мощно слънчево изригване

Пурпурно полярно сияние беше наблюдавано тази нощ в небето на България. Явлението се дължи на мощно слънчево изригване, обясни доц. Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория "Рожен": "Ние всъщност виждаме най-високите йонизирани светещи частици от земната атмосфера на височини над 150-200 километра над земната повърхност, които..

публикувано на 11.10.24 в 18:40