Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Действителността у нас би могла да се разглежда като художествена измислица, смята режисьорът

Галин Стоев за скандала с театрите: Умален вариант на случващото се в държавата

"Този скандал е дантела от цялата картина. Цялата картина е много по-зловеща"

| Интервю
Галин Стоев
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

"Шокът беше голям. Срамът беше голям. Притеснението, че отсега нататък, каквото и да кажа, принадлежа към това съсловие и съм част от това съсловие. Легитимността на това съсловие е много силно оспорена от този скандал."

Това мнение изрази пред БНР театралният режисьор Галин Стоев в отзвук от скандала с театрите в Разград и Смолян и задържането на директорите им по разкрития за източване на средства.

Шокът е голям, защото разбираме, че пари за култура има, но те не отиват там, където би трябвало да отиват, посочи той.

Според него този скандал е "умален вариант на всичко, което се случва в държавата". Стоев се надява този скандал да не се огласява тъкмо сега, за да хвърли прах в очите "и да прикрие други безобразия, които се случват пред очите ни, под носа ни в момента".

"Театралният скандал е част от един по-голям скандал, който обществото наблюдава със зяпнала уста ( дава пример с кандидатурата на Борислав Сарафов за главен прокурор - бел. ред.) Ако няма реакция, това значи, че сме приключени като държава, като нация. Защото в момента действителността би могла да бъде разглеждана единствено като художествена измислица, като художествено произведение. (…) Този скандал е абсурден, чудовищен, грозен, позорен, но това всъщност един почти безобиден аспект на всичко, което се случва в държавата. Където и да се поровим, излиза нещо изключително нелицеприятно за гледане и за приемане на нормалност. (…) Този скандал е една дантела от цялата картина. Цялата картина е много по-зловеща."

Стигнало се е до тези "чудовищни схеми" след "полулегални практики, известни на всички, които имат връзка с този тип дейност", отбеляза режисьорът.

Стоев подчерта, че говори за съществуващи от десетилетия практики "в сивата зона" заради зле оформени разпоредби, по които се организира театралната дейност в България.

Огромният въпрос е за липсващата държава в изграждането на една културна стратегия – какво искаме да правим със система и база, останали от социализма.

Засегнатите от скандала театрални директори са "бушони, които ще изгърмят", но дълбоката причина е много по-надълбоко, смята Галин Стоев.

В предаването "Преди всички" режисьорът нарече "брак по сметка с много съмнителни художествени резултати" практиката частни структури да правят представления с т.нар. "мечки" в държавни театри извън София. По думите му, тези театри са принудени да вземат подобно представление, защото знаят, че ще им покрие нормативите и ще им продаде билетите, което Министерството на културата иска, за да им даде субсидия.

Липсва културна политика как в тези театри в провинцията "да се инжектира живот" и "как тяхната работа да бъде остойностена", така че те "да не играят втори цигулки на въпросните "мечки", които сами по себе си играят в много лоши представления", заяви Стоев.

"Във Франция такова нещо би могло да се случи, ако има достатъчно андрешковски тип директор, който да завърти някакви схеми, но изглежда толкова безумно", каза още режисьорът, който ръководи театър в Тулуза.

"Ти не ставаш директор, за да влезеш в схема. Ти ставаш директор на някаква културна институция и с това поемаш мисия."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън с Нобеловата награда за икономика за 2024 г.

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън спечелиха Нобеловата награда за икономика за 2024 г. "за изследвания върху това как институциите се формират и влияят върху просперитета", съобщи Кралската шведска академия на науките в понеделник, предаде Ройтерс. Престижната награда, официално известна като наградата Sveriges Riksbank за..

публикувано на 14.10.24 в 13:08

Адв. Христина Георгиева: Може би е дошло времето за закон за гейминг индустрията

Различни правни аспекти на гейминг индустрията ще обсъждат юристи на конференция в Ирландия . Tова определено засяга и хората, които ги играят. Припомняме глобалната инициатива на американския геймър Рос Скот, който настоя френска компания да не спира поддръжката на една от игрите, които той играе. Хиляди са се подписали в близо 13-те световни..

публикувано на 14.10.24 в 11:36
 Спаска Тарандова

Спаска Тарандова: Библиотеките работят за повишаване на цифровите умения и медийната грамотност

" Любителите на традиционната хартиена книга на някакво ниво намаляват, но си има едно твърдо ядро от 25%, което наистина има тези навици и чете . Ние трябва да отговаряме и на новите тенденции. Все повече се чете от екран. Все още сме длъжници на българското общество, тъй като библиотеките не предлагат електронни и аудиокниги ". Това заяви пред..

публикувано на 14.10.24 в 11:04

Проф. Олга Брусиловска: Русия не влезе в Украйна, за да откъсне парче от територията, а за да ни унищожи

Украйна е на прага на третата военна зима. Може би най-тежката. Може би дори решаващата. Въодушевлението, което предизвика операцията в руската Курска област през август, отминава. Бавното, но сигурно напредване на руснаците в Донбас върна подтиснатото настроение от изтощителната война. Войниците са уморени, цивилните - също. Усеща се..

публикувано на 12.10.24 в 10:20

Светлана Йорданова: Фрапантните случаи с наркотици започват от 10-годишна възраст

Днес Фондация "За един чист живот" съвместно с Министерството на образованието стартират национална кампания "Родителите - липсващото звено в работата с тинейджъри, когато експериментират с наркотици". Децата имат нужда от своите родители тогава, когато влизат в рисково поведение, свързано с употребата на наркотични вещества , подчерта пред БНР..

публикувано на 11.10.24 в 10:00

Експерт: Киберпространството е бойно поле. Войната тече вече 10 години

Хакерски атаки в две европейски държави и съобщение за кибератака върху руски държавен медиен холдинг напомниха, че войната се води не само с конвенционални оръжия . За хакерите това е перфектната комбинация – те се възползват финансово, докато държави уязвяват противника, обяснява председателят на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия"..

публикувано на 11.10.24 в 09:09

УНИЦЕФ: Едно на всеки осем момичета е било жертва на сексуално насилие, преди да навърши 18

Над 370 милиона жени и момичета по света, или 1 на всеки 8, са били жертви на изнасилване или сексуално насилие, преди да навършат 18 години. Това сочат данни на УНИЦЕФ , публикувани в навечерието на Международния ден на момичетата, който отбелязваме на 11-и октомври.  Това е първият доклад с оценка на честотата и разпространението на сексуалното..

публикувано на 11.10.24 в 00:53