Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешният център в Кюстендил отваря врати до две седмици, търси спонсори

Снимка: Кирил Фалин, БНР

Новият Спешен център в Кюстендил, който трябваше да бъде готов до 31 декември 2021 год., ще заработи най-късно след две седмици. 

Администрацията вече се е нанесла в новия комплекс. Предстои да бъде преместена и координационната централа, която обслужва системата 112 и екипите за спешна помощ. 

Изграждането на Спешния център в Кюстендил се финансира от Здравното министерство, както и в още няколко други областни центрове. През 2015 година от министерството обявиха, че предвиждат мащабен проект за модернизация на спешната помощ в страната. Беше обявено, че средствата за реализирането на проекта по оперативна програма "Региони в растеж" ще надхвърлят 85 милиона евро. 

Изграждането на центъра в Кюстендил се забави три години поради финансови и други проблеми, както и заради Covid-пандемията. Прогнозната стойност на строежа беше до 440 000 лева, без ДДС. Центърът е със застроена площ от около 400 квадратни метра, на два етажа, на две нива. 

Според проекта, трябваше да се изградят и десет гаражни клетки за линейките, но това не беше направено. Още преди да бъде пуснат в експлоатация центърът, покривът му протече, което наложи спешен ремонт.

Завеждащият Спешния център д-р Албена Рапатинска допълни: 

"Проектът не се изпълни. Има навеси за десет линейки. На практика не ги направиха. Може да се помогне. Трябват ни спонсори за оградата. Ще търсим спонсори. Сумата, която ни трябва, е 23 500 лева. Може някой да помогне".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изхвърляме средно по 93 килограма храна годишно

По 93 килограма храна годишно изхвърля всеки българин.  10 на сто от храната, която се предлага на потребителите в Европейския съюз, също се изхвърля, при положение че 42 млн. души от общността не могат редовно да си позволят качествено и пълноценно хранене. Данните изнесоха от Българската хранителна банка по повод Световния ден на прехраната..

публикувано на 16.10.24 в 13:03
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: В предизборните програми няма смелост, но задават тон за диалог

Няма особена смелост в предизборните програми на партиите , което е обяснимо при тази диверсифицирана политическа среда, те са реалистични, конструктивни и задават тон за диалог след изборите .  С тази констатация започна коментара си пред БНР  финансистът проф. Даниела Бобева – икономически вицепремиер в правителството на Пламен..

публикувано на 16.10.24 в 13:01

СДВР: Най-високата засечена скорост в София е над 260 км/ч

От началото на годината на територията на София са настъпили 588 тежки пътни инцидента  - с 11 по-малко за същия период на миналата година.  Това заяви комисар Валентин Крушарски, началник на отдел "Пътна полиция" в СДВР, предаде БГНЕС. "Ранените при тези инциденти са 693 или с 2 повече. Загиналите на територията на София от началото на годината са..

публикувано на 16.10.24 в 12:58

20 арестувани при акция срещу купуването на гласове в Благоевградско

20 са задържаните в област Благоевград при полицейска акция срещу криминалната престъпност и купуването на гласове. Специализираната акция е стартирала рано сутринта, като в нея освен "Охранителна" и "Пътна" полиция, има представители на "Жандармерията", Националната агенция по приходите, Регионалната дирекция по горите, Агенция "Митници" и..

публикувано на 16.10.24 в 12:51

Е-печат от "Информационно обслужване" върху сканираните протоколи на СИК

На предстоящите парламентарни избори сканираните протоколи на секционните избирателни комисии, които се публикуват на сайта на ЦИК, ще бъдат подпечатвани с електронни печати от фирмата "Информационно обслужване". Каква е целта на тази мярка и какви други новости бяха обявени обобщава репортерът Цветелина Стоянова: Мярката с електронното..

публикувано на 16.10.24 в 12:48

Перспективата за членство на Босна и Херцеговина в ЕС във фокуса на срещите на Радев в Сараево

Перспективата за членство на Босна и Херцеговина в ЕС и регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа ще бъдат във фокуса на срещите на президента Румен Радев в Сараево. Държавният глава заминава на официално посещение в Босна и Херцеговина по покана на председателстващия босненското колективно Председателство Денис Бечирович. България..

публикувано на 16.10.24 в 12:23
Дим след израелски удари в Южен Бейрут, 16 октомври 2024 г.

Пет жертви на израелски удари в Южен Ливан

Петима души са загинали при израелски въздушни удари в град Набатия в Южен Ливан тази сутрин. Израелски изтребители подновиха атаките в южната част на столицата Бейрут. Две сгради - на общината и на сдружението на общините са попаднали под израелските удари в Набатия. Сред загиналите е и кметът на града. Спасителните екипи издирват оцелели..

публикувано на 16.10.24 в 12:21