Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изхвърляме средно по 93 килограма храна годишно

Снимка: Ройтерс

По 93 килограма храна годишно изхвърля всеки българин. 10 на сто от храната, която се предлага на потребителите в Европейския съюз, също се изхвърля, въпреки че 42 млн. души от общността не могат редовно да си позволят качествено и пълноценно хранене.

Данните са на  Българската хранителна банка по повод днешния Световния ден на прехраната.

Всеки ден в Европейския съюз се изхвърлят над 58 милиона тона храна.

Изхвърлените през 2022-ра година хранителни продукти на глава от населението достигат 132 килограма.

Годишно изхвърлената храна в България е 600 000 тона. Същевременно, по данни от миналата година, у нас 1 300 000 българи са под прага на бедността. Изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова коментира:

"Тези данни са стряскащи. Не просто будят тревога, те призовават за незабавно и различно действие".

Съветите на експертите по отношение на храната, която купуваме:

"Да мислим разумно, когато я купуваме, да избираме отговорно, когато пазаруваме за домакинството си, и най-вече осъзнато да правим този избор".

На 30  ноември и 1 декември Българската хранителна банка ще проведе традиционната си кампания: "Килограм доброта" за набиране на храни с по-дълъг срок на годност. Очаква се да бъдат събрани над 10 тона хранителни продукти, които да достигнат до уязвими хора.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германски политици на тайна среща с руски държавници в Баку

Германски висши политици се срещат тайно с руски държавници в столицата на Азербайджан Баку. Това разкриват журналисти от германския седмичник "Цайт" и предаването на обществената телевизия АРД "Контрасти". Германски разследващи журналисти разкриха, че на 20 октомври в столицата на Азербайджан Баку ще има тайна среща на германски и руски..

публикувано на 16.10.24 в 15:04

Тялото на изчезналата Биляна Петрова е открито в центъра на София

Тяло на млада жена е открито близо до сградата на Централни хали в столицата.  То е на изчезналата 31-годишна Биляна Петрова, която за последно е забелязана в същия район вчера. Извършва се оглед. Според първоначалните данни по тялото ѝ няма следи от насилие. Майка на две деца изчезна в София, издирват я

публикувано на 16.10.24 в 14:50

Петко Писков твърди, че е набеден за "мозъка на схемата" за източването на театрите

Компютърният специалист Петко Писков, който беше обвинен, че е създал схемата за източване на театрите, обясни пред медиите каква е истината за софтуера на театрите.  В началото на септември разследващите установиха, че чрез фиктивно назначаване на служители в Разградския филхармоничен театър са източени почти милион лева от бюджета на..

публикувано на 16.10.24 в 14:39

МО оказва пълно съдействие на разследването на катастрофата в авиобаза "Граф Игнатиево"

От Министерството на отбраната (МО) заявиха пред "Хоризонт", че оказват пълно съдействие на прокуратурата по разследването на катастрофата в авиобазата "Граф Игнатиево", при която миналия месец загинаха двама военни летци.  По-рано през деня Военно-окръжната прокуратура в Пловдив критикуваха военното министерство за огласените вчера данни,..

публикувано на 16.10.24 в 14:36
Методи Лалов

Методи Лалов: Съдебната система е негодна да прилага еднакво и справедливо закона

Политиците да дават обещания за политиките, които ще изпълняват, когато са във властта и отговорността за законодателни промени да бъде споделена, защото промените в съдебната система бяха смачкани от парламентарно представените партии, под една или друга форма. И когато гражданите призовават министри да им изложат проблемите, те да слизат при..

публикувано на 16.10.24 в 13:53

Съюзът на съдиите призова ВСС да не избира главен прокурор и председател на ВАС

Съюзът на съдиите в България призова Висшия съдебен съвет, чийто членове от две години са с изтекъл мандат, да не избира главен прокурор и председател на Върховния административен съд. Това става дни след като  за поста на Обвинител номер едно беше номиниран само изпълняващия функциите в момента Борислав Сарафов и ден преди Съветът да открие..

публикувано на 16.10.24 в 13:36