Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сеул поиска "незабавно изтегляне" на севернокорейски войници от Русия

Лидерът Ким Чен-ун с дъщеря си Ким Джу-е в компанията на севернокорейски войници.
Снимка: Ройтерс

Министерството на външните работи на Южна Корея повика руския посланик в Сеул Георгий Зиновиев, за да изрази протест срещу по думите на ведомството изпращането на севернокорейски войски в Русия, за да бъдат впоследствие разположени в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Йонхап.

Външното министерство добави, че е призовало за незабавното изтегляне на севернокорейските войски от Русия и се е ангажирало със съвместен международен отговор, отбелязва БТА.

Зиновиев заяви пред Йонхап, че се е срещнал с първия заместник-министър на външните работи на Южна Корея Ким Хон-кюн.

Ким заяви, че участието на севернокорейски войски във войната в Украйна нарушава резолюциите на ООН и Устава на ООН и представлява сериозна заплаха за сигурността на Южна Корея, както и на други страни. "Осъждаме най-категорично противозаконното военно сътрудничество на Северна Корея, включително изпращането на войски в Русия", каза още той. "Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността", добави Ким.

Сътрудничеството между Русия и Северна Корея отговаря на международните закони и не е насочено срещу интересите в сферата на сигурността на Южна Корея, заяви Зиновиев. Той каза още, че Москва и Сеул са на противоположни позиции относно това какви са причините за напрежението на Корейския полуостров.

Миналата седмица разузнавателната агенция на Южна Корея съобщи, че Северна Корея е изпратила 1500 военнослужещи от специалните сили в руския Далечен изток за обучение и аклиматизация в местни военни бази и че вероятно те ще бъдат разположени за военни действия в Украйна.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиканти поискаха да се ограничат събитията с безплатен вход

Музиканти поискаха да се ограничат събитията с безплатен вход. Десетки изпълнители, сред които Иво Папазов-Ибряма, Камелия Тодорова, Любо Киров и Дарина Такова са изпратили отворено писмо, адресирано до Министерството на културата. Музикантите настояват да се промени настоящия модел на финансиране, особено по отношение на събитията със свободен вход и да..

публикувано на 21.10.24 в 17:21
Директорът на НАСА Бил Нелсън

Директорът на НАСА Бил Нелсън се срещна с президента и студенти в София

Директорът на НАСА Бил Нелсън пристига в България. Официално обявено е единствено, че Нелсън ще изнесе лекция в Софийския университет. Преди година България стана част от споразумението "Артемида'' за стратегическо международно партньорство в областта на космическите технологии. Лекцията на Бил Нелсън е посветена на това как..

публикувано на 21.10.24 в 17:14

"Булгаргаз" предлага цената на газа за ноември да бъде повишена със 7,49% до 68,49 лв./мегаватчас

"Булгаргаз" предлага на енергийния регулатор цената на природния газ за ноември да бъде 68,49 лева за мегаватчас, което е повишение със 7,49 процента спрямо сегашната цена. На 30 октомври Комисията за енергийно и водно регулиране ще проведе открито заседание за обсъждане на заявлението от "Булгаргаз". Газът в Европа поскъпва с 2% заради..

публикувано на 21.10.24 в 17:09

Над 5000 са тежките катастрофи от началото на годината, 362 души са загинали, близо 7000 - ранени

София и Варна са градовете, в  които са станали най-много катастрофи през последните дни - това сочат данните на Националния координационен център "Безопасност на движението по пътищата".  От началото на годината до 20 октомври в страната е имало над 5000 тежки катастрофи. Загинали са 362 души и са ранени близо 7000. Една от причините за..

публикувано на 21.10.24 в 17:03
Валерий Тодоров

Валерий Тодоров: Опозицията може да се обедини и Мая Санду да загуби балотажа

Опасенията са, че на балотажа на 3 ноември срещу досегашния президент Мая Санду могат да се обединят опозиционните сили и тя да не спечели втория тур на президентските избори в Молдова, коментира в интервю пред БНР журналистът Валерий Тодоров, дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Русия. "За референдума се очакваха оптимистични резултати..

публикувано на 21.10.24 в 16:53
Илир Мета

Бившият албански президент и опозиционен лидер Илир Мета е арестуван

Бившият албански президент и лидер на опозиционната албанска Партия на свободата Илир Мета беше арестуван днес по заповед на Специализираната прокуратура срещу корупцията и организираната престъпност на Албания (СПАК - SPAK), съобщи Евронюз Албания. Мета е бил арестуван на влизане в Тирана от служители на Националното следствено бюро в рамките на..

публикувано на 21.10.24 в 16:39
Снимката е илюстративна.

Разследват случай на домашно насилие над 28-годишна жена от севлиевското с. Душево

Продължава разследването по случая на домашно насилие над 28-годишна жена от севлиевското село Душево, която беше в кома в следствие на черепно-мозъчна травма. Преди дни тя беше изписана от областната болница в Габрово. 28-годишна жена от Севлиево е с опасност за живота след побой 28-годишната жертва на домашно насилие от севлиевското село..

публикувано на 21.10.24 в 16:29